Rørt Barcelona-legende hyllet i finaleavskjeden

Barcelona tok sin fjerde Copa del Rey-tittel på rad.

Andrés Iniesta ble byttet ut rett før slutt i det som etter all sannsynlighet er hans siste finale.
  • Øystein Jorem

SEVILLA – BARCELONA 0–5

Barcelona var rystet da de røk ut fra Champions League for noen uker siden. I Copa del Rey-finalen holdt de lekestue, og valset over Sevilla på Wanda Metropolitano i Madrid. De ga seg ikke før det sto 5–0, og de kunne løfte sitt fjerde Copa del Rey-trofe på like mange år.

– Det har vært en ydmykende forestilling. Det har vært Barcelona på sitt beste, sa Eurosport-kommentator Petter Bø Torsterud.

Til tross for at kampen fikk hele fem mål, var det største øyeblikket for fans av spansk fotball lenge etter kampen var avgjort. Etter all sannsynlighet forsvinner midtbaneeleganten Andrés Iniesta til kinesisk fotball etter 22 år i Barcelona. Da han ble byttet ut tre minutter før slutt fikk han stående applaus fra både Barcelona- og Sevilla-fans.

33-åringen tok seg god tid på vei ut mot benken og takket både dommeren og spillerne på veien ut. En tydelig rørt Iniesta byttet plass med Denis Suárez, og satte seg på benken med tårer i øynene.

SUPERDUO: Lionel Messi og Andres Inista fikk ett mål hver i storseieren over Sevilla.

Etter kampen fikk kapteinen æren av å hente sin sjette Copa del Rey-pokal hos kong Felipe, før han tok det med ned på gressmatten til sine lagkamerater.

Etter kampen sa han at han vil avsløre framtidsplanene i løpet av neste uke.

– Jeg vil avsløre min avgjørelse i løpet av neste uke. Akkurat nå er vi bare glade for hva som har skjedd i dag. Jeg ønsket virkelig at det skulle gå bra i dag, og det gjorde det fra det første minuttet, sier Iniesta ifølge Marca .

– Hadde gitt min høyre arm

Han ble spurt om det var hans siste finale som Barcelona-spiller.

– Det er mulig. Om noen dager forteller jeg har jeg har bestemt, men ikke i dag. Dette er en veldig spesiell dag, full av følelser, sa Inista.

Iniesta var en av kampens store spillere, og høstet skryt fra Sevilla-trener Vincenzo Montella etter kampen.

– I dag spilte han på så høyt nivå at det virket som han var 25 år gammel. Det blir vanskelig å finne noen som kan erstatte ham, sa Montella.

Ikke uventet ventet det bare godord fra Barcelona-trener Ernesto Valverde også.

– Da jeg var spiller ville jeg ha gitt min høyre arm for å kunne gjøre tingene han og Messi gjør. Det er flaks at vi har ham, sa Barcelona-trener Ernesto Valverde.

Lagkamerat Jordi Alba uttalte seg som om avgjørelsen om å reise allerede er tatt.

– Det har vært og er en glede å dele garderobe med ham. Han er nummer en både i sin posisjon og som person, sa Alba ifølge NTB.

– Avgjørelsen han tar må respekteres, for det fortjener han. Men dagen Iniesta drar kommer vi alle til å gråte. Vi kommer til å savne ham.

Overlegne

Barcelona startet kampen slik de vanligvis gjør, med mye ballinnehav. Sevilla holdt unna det første kvarteret, selv om Lionel Messi var farlig nær på et frispark fra omtrent 30 meter.

Til tross for Barcelonas overlegne ballinnehav sto Sevilla høyt, og det utnyttet katalanernes keeper etter kvarteret. Keeper Jasper Cillessen slo en lang ball som gikk over Sevillas forsvar, og Philippe Coutinho fikk løpe rett mot mål. Brasilianeren vippet ballen over Sevillas keeper David Soria, og Luis Suárez plasserte ballen i det åpne målet.

Les også

Barcelona satte ny rekord og stormer mot seriegull etter seier

ÅPNINGSMÅL: Luis Suárez fikk en lekker vipp fra Coutinho etter et kvarter, og sendte Barcelona i ledelsen.

Alba med hælassist

Rett før halvtimen ble passert kom kampens tredje store sjanse. Andrés Iniesta mottok ballen fra Suárez, som i stedet for å sentre til en offsideplassert Messi forsøkte lykken selv. Med venstrefoten klemte han av gårde skuddet, og ballen traff i tverrliggeren.

Men bare et par minutter etter var det Messis tur. Iniesta spilte vegg med venstreback Jordi Alba, som på heldig vis greide å hælsparke ballen mot argentineren. Fra kort hold hamret Messi ballen i nettaket bak Soria til 2–0.

Les også

Slik reagerer spanske aviser etter Barcelonas sensasjonstap: – Total kollaps

SUPERSTJERNE: Lionel Messi lot ikke sjansen gå fra seg etter hælsparket fra Jordi Alba.

Og før pause pirket Barcelona hull i det lille håpet Sevilla hadde om cupseier. Kombinasjonen Suárez/Messi er ofte dødelig, og i det 40. minuttet satte et veggspill tre Sevilla-forsvarere ut av spill. Suárez havnet alene med keeperen, og feilet ikke. Dermed gikk de katalanske favorittene til pause med 3–0-ledelse.

Iniesta-magi

Andrés Iniesta har vært i Barcelona i hele sin karrière, men lørdagens finale var trolig hans siste cupfinale for klubben han har spilt for i 22 år. Midtbaneeleganten forsvinner trolig til kinesisk fotball etter sesongen. Syv minutter etter pausen ga han sitt bidrag for å sikre seg sin sjette Copa del Rey-tittel. På ekte Barcelona-vis tråklet de seg gjennom Sevilla-forsvaret, og Iniesta rundet keeper og plasserte ballen i nettet fra skrått hold.

Minutter senere kom Sevilla på en sjelden visitt mot Cillesen i Barcelona-målet. Den tidligere Barcelona-spilleren kom alene mot den nederlansske keeperen, men valgte avslutning fremfor pasning til en av sine lagkamerater. Skuddet reddet Cillesen med beinet.

Les også

Hareide på tribunen da Barcelona avga poeng med ti mann

VETERANER: Lionel Messi og Andrés Iniesta har spilt sammen i 17 år, men etter sesongen er det trolig slutt på samarbeidet.

Straffemål

I stedet ble det enda verre for Sevilla. Coutinho kom seg gjennom inne i sekstenmeteren og plasserte ballen bak keeperen, men dommeren hadde blåst straffespark for en hands bare halvsekundet før. Brasilianeren fikk sjansen på nytt, og gjorde ingen feil fra ellevemeteren.

Iniesta hentet pokalen fra kong Felipe.

Med årets cupseier har Barcelona vunnet tittelen fire år på rad. I fjor vant de 3–1 mot Alavés. Året før slo Sevilla, og i 2015 ble det seier mot Athletic Bilbao.

Det går også mot La Liga-seier for Barcelona. Fem kamper før slutt leder de med tolv poeng på Atlético Madrid.