Kroatia straffes for tribunebråk og rasisme mot Norge

Må spille hjemmekampen mot Italia for tomme tribuner.

Martin Ødegaard og resten av de norske spillerne ble noen nummer for små mot Kroatia. Nå straffes kroatene for publikums oppførsel under kampen.

Under 5-1-seieren mot Norge 28. mars kom hjemmesupporterne med rasistiske tilrop og kastet objekter fra tribunen, i tillegg til at det ble benyttet fyrverkeri.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har besluttet at kroatene straffes med en bot på 50.000 Euro (ca 436.000 kroner) og de må spille hjemmekampen mot Italia foran tomme tribuner. Det skriver The Guardian.

OPPDATERING: Torsdag ettermiddag ble det klart at Kroatia anker dommen.

Les også

Kroatia anker tilskuerforbud

— Rettet mot Tettey

NFF er orientert om saken.

Alexander Tettey (t.v), som scoret sitt første landslagsmål mot Kroatia, skal ifølge Dagbladet ha blitt utsatt for rasisme.

— Vi ble orientert av UEFAs delegat i Zagreb om at han ville rapportere om rasistiske tilrop og bruk av knallskudd som ble kastet mot banen. Det siste registrerte vi underveis i kampen, sier landslagets presseansvarlige Svein Graff til Bergens Tidende.- Det er viktig at UEFA sanksjonerer mot sikkerhetsbrudd og rasisme, sier han.

Dagbladet skriver at rasismen var rettet mot Alexander Tettey.

— Detaljer i hendelsene har vi ikke kjennskap til, sier Graff til BT.

Kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik har heller ikke fått vite akkurat hvem rasismen var rettet mot.

– Det er mulig det var mot begge lagene, men det var også rette mot norske spillere, etter det vi forstår. Vi er glade for at UEFA tar sikkerheten på tribunen på alvor, og vi er glade for at de slår ned på rasisme. Det har vi fokus på her i Norge og det er viktig at det blir slått ned på internasjonalt, sier Haavik.

Andre gang Kroatia straffes

Mot Norge måtte Kroatia stenge av den ene tribunedelen etter lignende oppførsel i borteoppgjøret mot italienerne.

Les også

Rasende Norge-motstander: - De har sviktet meg. Dette er ikke fotball.

Det kroatiske fotballforbundet fikk da 80.000 euro i bot, etter at publikum kom med rasistiske tilrop i EM-kvalifiseringskampen mot Italia. I tillegg til rasismen, var boten en følge av at de kroatiske supporterne fyrte av pyroteknikk (raketter) og røykbomber på tribunen i Milano. Flere Kroatia-tilhengere gikk også til angrep på politiet under kampen.

Kroatia leder gruppe H i EM-kvalifiseringen etter å ha slått Norge 5-1 hjemme i Zagreb. Italia, som er lagets neste motstander, er to poeng bak.