Chuck Blazer er død: En scooterjakt ble starten på en av idrettshistoriens største avsløringer

Charles «Chuck» Blazer hadde en egen leilighet for kattene – på fotballens regning. Da han ble avslørt, tok han med seg verdens mektigste fotballtopper i fallet.

Charles «Chuck» Blazer, her med tidligere FIFA-president Sepp Blatter, er død.

Torsdag ble det kjent at den tidligere FIFA-toppen Charles «Chuck» Blazer er død, 72 år gammel. Han døde av kreft etter lengre tids sykdom.

Blazer satte sitt tydelige preg på fotballen. Han var med på å bygge opp sporten i Nord- og Mellom-Amerika. Men han var også en sentral del av en korrupsjonskultur som satte fotballen i vanry.

Til slutt var han helt avgjørende i avdekkingen av den største korrupsjonsskandalen i moderne idrettshistorie.

– Hans feiltrinn, som han tok fullt ansvar for, skal ikke stå i veien for den positive innflytelsen han har hatt på internasjonal fotball, sier Blazers advokater i en uttalelse.

Scooterjakten i New York

En novemberkveld i 2011 ble det igangsatt en kjede av hendelser som skulle resultere i arrestasjoner av en rekke fotballtopper flere år senere. Og det startet med en scooterjakt.

Blazer suste nedover Fifth Avenue på Manhattan i New York på sin elektriske, trehjulede scooter. Den over 200 kilo tunge Blazer hadde skaffet seg en flåte av disse for å kunne bevege seg rundt.

Generalsekretæren i CONCACAF, fotballorganisasjonen for Nord-Amerika, Karibia og Sentral-Amerika, hadde en svært overdådig livsførsel – på fotballens regning.

Mens organisasjonen holdt til i 17. etasje i Trump Tower på Manhattan, betalte CONCACAF for Blazers bolig i 49. etasje. Den månedlige regningen på 145.000 kroner tok CONCACAF. I tillegg betalte organisasjonen 50.000 kroner måneden for en annen leilighet i bygningen. Der bodde Blazers katter.

Blazer spiste på gourmetrestaurant hver dag. Det var hit han var på vei denne novemberkvelden i 2011, da han oppdaget at han ble forfulgt av en bil. Blazer forsøkte å stikke av med scooteren, men ble raskt innhentet. I bilen satt representanter for det amerikanske føderale politiet, FBI og skattevesenet. De ga Blazer et valg: samarbeid eller håndjern.

Charles «Chuck» Blazer hadde en flåte av elektriske scootere. På dem fartet han rundt Manhattan med sin papegøye. Dette bildet la han ut på sin Facebook-profil.

Avlytting gjennom nøkkelring

Valget Blazer tok, gjorde at han ni måneder senere satt i møter med en rekke FIFA-topper under OL i London. Samtalene ble tatt opp gjennom en opptager skjult i en nøkkelring. I andre enden lyttet FBI til hvert eneste ord.

Blazer hadde erkjent straffskyld for ti forhold. Nå var han FBIs informant, og slik fikk politiet innblikk i den mørke delen av fotballverden, den som handlet om smugling av kofferter fulle av penger og hemmelige kontoer i skatteparadiser.

27. mai 2015 ble fotballtoppenes skitne spill avdekket for offentligheten, da en rekke FIFA-topper ble arrestert på et luksushotell i Zürich i Sveits. Den amerikanske statsadvokaten kunne fortelle om et kriminelt nettverk som hadde holdt på i mer enn to tiår og sopt inn bestikkelser for minst 1,2 milliarder kroner.

Den mektige presidenten Sepp Blatter var blant dem som ble utestengt. Og to år senere er over 40 personer siktet eller dømt i forbindelse med saken. Etterforskningen pågår fortsatt.

Charles «Chuck» Blazer var en del av FIFA-styret frem til 2013.

«Mr. 10 prosent»

At Chuck Blazer skulle spille en sentral rolle i fotballhistorien, var det lenge lite som tydet på.

På 80-tallet var han en fotballpappa som hadde mistet jobben og slet med høy gjeld.

Men Blazer hadde salgstalent, og snart begynte han å klatre mot toppen i fotball i USA. På denne tiden var fotball i USA fryktelig dårlig organisert, og Blazer fylte et tomrom.

Over de neste tiårene var Blazer helt sentral i oppbyggingen av sporten i USA. Sportslig ble landslaget et lag å regne med, ligaen ble utviklet og pengene begynte å flomme inn.

Blazer hadde tidlig sikret seg en del av kaken. Han skal ha gjort en avtale med CONCACAF som sikret han 10 prosent av så å si alle inntekter organisasjonen tjente inn. Det ga ham tilnavnet «Mr. Ten Percent».

– Gjorde mye for sporten

Etter lang tid som mektig fotballtopp var det imidlertid stopp i 2011, før Blazer dro med seg en rekke tidligere kolleger i fallet.

Blazer har holdt seg unna offentligheten, men han har tidligere uttalt at han er fornøyd med jobben han gjorde.

– Jeg brukte 21 år på å bygge opp sporten i USA, og jeg er ansvarlig for de høye inntektene, sa Blazer.

– Jeg har kjent Chuck i mange år. Han gjorde mye for sporten. Til tross for alle problemene med FIFA, var han en god mann, sa USAs landslagssjef Bruce Arena etter nyheten om Blazers dødsfall.

Kilder: Charles Gordon Blazers tilståelsesdom fra 25. november 2013, Aftenpostens arkiv, Buzzfeed.

  • Hør siste episode av Aftenpodden Sport: