Fotball

Norsk Tippings monopol og alle de andre farlige aktørene

SUPPORTERBLOGG: Det er ikke myndighetene som skal bestemme hvilket spillselskap vi skal få lov til å bruke. Det hører ikke hjemme i et vestlig demokrati.

SYNLIGE: Norsk Tipping er ekstremt godt synlige som hovedsponsor for den norske eliteserien, Tippeligaen. Men også gjennom NFFs landslag er Norsk Tipping en mektig aktør. Og en enehersker som spillselskap basert i Norge. Her er Molde-trener Tor Ole Skullerud foran Tippeligaens intervjuvegg. Foto: NTB Scanpix

 • Tore Asheim

Tore Asheim, Viking-supporter og fotballskribent.

Vi har en regjering med Høyre og Frp som vil la monopolet til Norsk Tipping bestå. Det i seg selv er skremmende.Vi har Tom Tvedt som leder i idrettsforbundet, og som er i full gang med sitt virke der. Han kunne gått rett inn i ethvert bedehus på Jæren og følt seg hjemme med sin overdrevent pietistiske holdning til alt som minner om alkohol og gambling. Og vi har Yngve Hallén i NFF, og stort mer er det ikke å si om akkurat den saken.

Får ikke støttet min lokale klubb

Uansett, jeg er en av de flerfoldige nordmenn (vel, 10 % av markedet, ifølge den siste undersøkelsen til Lotteritilsynet) som benytter seg av utenlandske bookmakere når jeg skal sette mine penger på fotball.

Idrettspresident Tom Tvedt. Foto: NTB Scanpix

Jeg ser ingen grunn til å gjøre noe annet. Jeg får bedre odds og jeg får en langt mer brukervennlig løsning enn det Norsk Tipping tilbyr for online spill.Det eneste minuset for meg er at jeg dermed ikke kan bidra til min lokale klubb i form av Norsk Tippings grasrotandelen. Som faktisk er en meget god måte å gjøre ting på.

Har for stor innflytelse

Så jeg forsvinner ut fra enhetstanken og alt det norsk idrett er basert på av frivillighet og jeg gir penger til de utenlandske djevlene. Eller noe i den duren, om en skal tro propagandaen som kommer fra ymse organisasjoner i dette landet.

Som dessverre har altfor stor innflytelse på voksne folks gjøren og laden. Slik som de snakker om aktører som Unibet og Betsson er det egentlig et under at jeg ikke har spilt fra meg hus og sykkel enda.

For som en vet, det er Norsk Tipping som er den moralsk aktverdige aktøren i dette markedet. At de skor seg relativt greit på spillgalskap er ok, fordi pengene går tross alt til en ballbinge i Kautokeino.

Får ikke bidra til norsk idrett

Når disse utenlandske aktørene vil inn på markedet derimot, og faktisk bidra til norsk idrett, da blir det stopp. Disse er tross alt kyniske og manipulerende, og bare ute etter pengene våre. Sier firmaet som de siste årene har introdusert flere og flere spill, der de skal ta pengene fra forbrukeren. Og det siste er helt fair.

Jeg har ikke et problem med Norsk Tipping som en aktør i markedet, om det faktisk var et fritt marked. Jeg har et problem med at de har monopol. Jeg har et problem med at utenlandske aktører ikke får en sjanse til å vise at de kan bidra til norsk idrett.

En har blant annet trukket frem Danmark som rettesnor her når det gjelder blokkeringer. Deres blokkeringer gjelder ikke respektable firmaer innenfor sportsgambling, da disse er lisensierte i Danmark. Her i Norge kjemper en imot denne lisensieringen med nebb og klør. Jeg tror norsk idrett og norsk fotball taper penger på dette.

Nå blir det debatt mellom partene

Så jeg ser virkelig frem til debatten mellom Thomas Myhre, John Carew og Tom Tvedt, som nå faktisk skal møtes for å diskutere nettopp dette. Spesielt Myhre har alltid fremstått som en reflektert person som greit skal takle propagandaen Tvedt vil komme med, om Tvedt er aldri så mye politiker.

Tvedt kan kanskje forklare hvorfor de utestenger idrettsutøvere som knapt nok får støtte fra sine særforbund når de velger å ta imot penger fra ymse bettingselskaper. Han kan forklare hvorfor han og idretten ser seg tjent med å drive med utpresning av en som Mats Zuccarello i forkant av et stort internasjonalt mesterskap. Og hvordan fellesskapet i norsk idrett blir bedre som følge av dette. For det er alt dette visstnok dreier seg om, felleskapet. Så lenge en er enig med Tom Tvedt & co. da så klart.

Ikke et vestlig demokrati verdig

Han kan forklare hvor ondskapsfulle Bettson er. Vel, de er noe ondskapsfulle, jeg tror vi alle hadde levd bedre uten kjendisbrylluper sponset av en bookmaker, men det er på siden av poenget. Jeg håper de kan få frem at disse selskapene faktisk kan bidra positivt til norsk idrett. Og selvsagt vil de tjene penger på oss. Det sier seg selv. Det er derfor en driver forretning. Men de av oss som er over 18 bør virkelig få lov til å velge om vi ønsker å bruke NT eller Bet365. Det er ikke myndighetene og Lotteritilsynet som skal ta den avgjørelsen for oss. Det er ikke en nettsensur som skal bestemme dette. Det hører rett og slett ikke hjemme i et vestlig demokrati. Og når disse faktisk tilbyr spill på kamper i lavere norske divisjoner, hvorfor ikke gi dem en sjanse til å gi tilbake litt?

 1. Les også

  Idiotene vil aldri la seg stoppe av et cornerflagg i regnbuens farger

 2. Les også

  NFF taler med to tunger

 3. Les også

  Viking brukte penger som fulle sjømenn uten tanke på konsekvenser

Les mer om

 1. Supporter