Fotball

Derfor takket Jonevret ja til tre nye år i Viking

Han har ikke fått det som han ble lovet i Viking. Likevel vil Kjell Jonevret nå bli den Viking-treneren som har sittet lengst i sjefsstolen.

 • Mats Slaastad Birkelund
svp://100380?view=sa

VIKING STADION (Aftenbladet): 19. juni 2012: Kjell Jonevret skriver under på en 3,5 år lang kontrakt med Viking. Etter en svært skuffende 11. plass året før, og en svak vårsesong måtte Åge Hareide gå. Jonevret kommer inn for å redde resten av sesongen, og for å bringe klubben tilbake til toppsjiktet.

— Jeg har fått løfter om at Viking skal ha et bra lag som kan konkurrere med de beste, sier Jonevret.

FORNØYD: Kjell Jonevret, til høyre, har forlenget sin avtale med Vining. Her sammen med Kieffer Moore, som er klar for klubben. Til venstre sitter mediesjef Ole Johan Askeland. Foto: Kristian Jacobsen

3. august 2015: I en av losjene i toppetasjene på Viking stadion er det pressekonferanse. Kjell Jonevret skriver under på en forlengelse med Viking, ut 2018-sesongen. På de tre årene som er gått siden forrige gang han satt her, er det blitt to femteplasser (2012, 2013) og en tiendeplass (2014).

Les også

Viking blør penger

Les også

Vikings styreleder: - Ja, situasjonen er alvorlig

Les også

«Nå kjenner Viking presset fra alle hold»

Viking har det tredje største budsjettet i eliteserien, ifølge Dagbladet, men ikke fått brukt ressursene på en slik måte at målene om medaljer er blitt innfridd. I løpet av de siste tre siste årene har klubben levert underskudd på underskudd. Lovnadene om å opprettholde satsingen er blitt til økonomiske problemer, rød sone i NFFs økonomisystem, budsjettkutt og salg av de beste spillerne.

Endrede vilkår

Jonevret har flere ganger påpekt at hans arbeidsvilkår er tydelig blitt forandret — til de mer utfordrende for ham selv.

Så hvorfor i alle dager velger han å fortsette som Viking-trener?

— Jeg stoler jo på folk. Perioden vi har vært i - og er inne i - ble verre enn hva alle trodde. Det har vært utfordrende - og det er utfordrende - men nå har vi nesten kuttet så mye at det ikke går å kutte så mye mer. Likevel leverer vi resultater på et brukbart nivå. Hvis vi klarer å få enda litt mer ordning på økonomien, så blir dette bra. Vi har en spennende gruppe spillere. Selv om den ikke er så stor, så er det mye framtid i den. Jeg har tro på det vi driver med, selv om det er en bit igjen å gå - ikke bare sportslig, men når det gjelder hele klubben, sier Jonevret.

Treningsleir for de Lanlay-penger

- Hvilke krav hadde du for å signere?

— Krav og krav... Ehm. Da vi solgte "Yanni" (Yann-Erik de Lanlay), så burde vi ha råd til treningsleir neste år. Det er slike ting. Når vi gjør sånne salg, så forventer jeg å få litt andre ting på plass.

- Hva med lønn, du måtte vel gå ned for å bli?

— Penger er kanskje viktig, men det er ikke alt. Nå har vi kanskje penger til å hente noen nye spillere, svarer han og smiler.

- Føler du at den negative utviklingen klubben har hatt de siste årene er på vei til å snu?

FORLENGER: Kjell Jonevret blir Viking-trener i tre og et halvt år til. Foto: Kristian Jacobsen

— Ja, det er jo min store forhåpning at det skal gå bra økonomisk og at vi skal være et topplag. Det finnes jo forskjellige måter å komme dit på, fra der vi er nå. Vi tar veien gjennom å spare og kutte så mye det går. Og det er vel sånn at til slutt så blir det kanskje bra. Det håper vi jo. Men å gjøre klubben til et topplag har tatt og tar lenger tid enn hva jeg hadde håpet på da jeg kom.- Jeg vet jo at det finnes folk som sitter med penger som vil være med å investere. Men nå har klubben valgt å vente med emisjonen (ble satt på vent etter nytt styre i vår, journ.anm.). All respekt til styret som ville vente med den, og heller prøve å komme på rett fot selv. Når klubben kommer til å foreta emisjonen så skal den brukes til å utvikle laget og klubben - og ikke bare redde den.

Trenger spillere

— Men det er jo klart at jeg føler at vi har det utrolig utfordrende nå. Vi vil og vi trenger noen spillere inn nå. Slik som konkurrentene rundt oss - de forsterker jo i sommer alle sammen. Samtidig er det jo bra at vi gjør det så godt om dagen. Nå som vi ligger på fjerdeplass, ville det jo vært gøy å være med hele høsten ut. Samtidig må vi se lenger enn bare denne høsten, sier Jonevret.

- Har det betydd mye for deg at Charlie Granfeldt kom inn som styreleder?

— Nei, jo, njae. Det har vel ikke hatt så mye å si. Eller... Jeg har jo likt de andre og. Geir Solstad var en bra kar. Jeg har ikke hatt noe problem med de i Viking FK-styret. Heller ikke Arne (Larsen Økland) som klubbdirektør. Det er mulig at jeg er naiv, men jeg har tro på det Charlie og styret sier til meg. Jeg stoler på folk. I blant er det bra å stole på folk, og andre ganger er det ikke så bra.

- Du har jo blitt skuffet på grunn av det før?

— Ja, det har jeg! Men det som overveier i beslutningen om å bli er at det er gøy å komme på jobb. Det er gøy å gå ut å møte supporterne. Jeg vet hvor mye folk i Stavanger bryr seg om Viking. Det er kult! Og de fleste syns vel at det er positivt at jeg blir, har jeg forstått, og da gjør jeg gjerne det.

- Fantastisk med bronse

- Hva er det som driver deg til å fortsette som trener i Viking?

— Jeg vil at spillerne, klubben, publikum og folk i Stavanger skal være med å vinne noe, slik som jeg gjorde her som spiller (cupgull i 1989). Jeg har ikke lyst til å dra fra Stavanger uten å ha fått et trofé å feire. Det kan jo også være en bronsemedalje. Det ville jo vært helt fantastisk i den situasjonen vi er i nå. Men jeg skal være litt forsiktig nå. Vi skal ikke snakke om medaljer. Vi får fortsette å ta en kamp om gangen, tror jeg. Til helgen møter vi Sarpsborg, som har forsterket med seks mann. Vi har fem spillere ut og bare én inn. Uansett: Jeg håper og tror at vi skal fortsette å spille bra fotball.

- Hvor er Viking om tre år?

— Jeg håper at vi har kommet ut av den røde sonen, og at vi kanskje har solgt noen av de unge guttene til noen store klubber, samtidig som det har kommet nye inn. Så håper jeg selvfølgelig at vi igjen spiller for fulle tribuner her på Viking stadion. Det hadde vært fantastisk, sier Jonevret.

I vinter spådde bettingselskapene at Kjell Jonevret skulle få sparken først av trenerne i eliteserien. Nå har han sammen med Ian Burchnall snudd trenden fra i fjor, og den dårlige sesongstarten, til forsiktig optimisme.

Kjell Jonevret er Vikings kontinuitetsbærer. Blir han sittende ut kontraktstiden vil han bli den Viking-treneren som har sittet lengst – noensinne. Fra sommeren 2012 til 2018 er seks og en halv sesong.

 1. Les også

  Dramatiske pengekutt i flere storklubber

svp://100380?view=sa

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Kjell Jonevret
 3. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Jonevret forlenger med Viking

 2. FOTBALL

  Aftenpostens tabelltips – 7. plass: Jakten på de gode tider

 3. FOTBALL

  Troppen slankes og Jonevret må ned i lønn

 4. FOTBALL

  Jonevret beklager: - Jeg klarte ikke gi fansen «stolte øyeblikk»

 5. FOTBALL

  Jonevret: - Ambisjonene må ned

 6. FOTBALL

  Jonevret: - Hvem skal gjøre jobbene?