Fotball

Henrik (15) landslagsdebuterte foran storklubber

Med Bayern München på tribunen fikk Henrik Åsali Hanssen (15) debuten for G15-landslaget.

LANDSLAGSDEBUTERTE: Henrik Åsali Hanssen (15) fikk i kveld debuten for Gutter 15-landslaget. Dette bildet er tatt på en samling i Porsgrunn i sommer.
 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

GJØVIK/TROMSØ: TIL-gutten spilte hele kampen som venstre midtstopper og klarte seg bra, selv om det ble 2-4-tap mot Sverige på Gjøvik. Ved pause var stillingen 2–2. – Selvfølgelig var det ikke en drømmedebut i og med at vi tapte 2-4, men sånn personlig synes jeg at jeg gjorde en solid innsats, sier Åsali Hanssen til iTromsø.

Han får ros fra Lars Petter Andressen som så kampen.

– Han var veldig solid og god offensivt i førsteomgang, og god defensivt da de ble «trykket» litt i andreomgang, sier Andressen, som er assistenttrener på TILs A-lag og sportssjef på NTG i Tromsø.

På tribunen var det også speidere fra en rekke storklubber.

– Blant andre Bayern München, Everton, Sunderland og de fleste norske klubbene var der, uttaler Andressen.

– Jeg var klar over det. Det gjør selvfølgelig at du har lyst til å prestere maksimalt, men jeg tror ikke man skal tenke altfor mye på det. Du kan ikke ha det fokuset når du skal spille kamp, sier Henrik Åsali Hanssen.

Les også

Tromsø-jobben ga André landslagssjanse

Hentet spillere

TIL har i løpet av de siste årene "mistet" talenter til utlandet, som for eksempel Ulrik Yttergård Jenssen (Lyon) og Brian Stangnes Kjeldsberg (Kaiserslautern). I tillegg er det også mye interesse – blant annet fra Italia – for Brage Berg Pedersen.

– Det har skjedd en veldig stor endring internasjonalt de siste årene. Klubbene ønsker spillere tidligere og er mye mer hissige på det. Selv håper jeg at det ikke er siste gangen at det går spillere fra TIL til utenlandske storklubber. Det er noe vi er veldig positive til. Vi ønsker å få fram egne talenter opp til A-laget, men også å selge spillere til topp, internasjonale klubber, sier Andressen.

– Men en del supportere blir misfornøyde når spillere forsvinner ut før de har spilt på A-laget til TIL. Hva sier du til det?

– Vi har så mange gode, unge spillere. Det at noen reiser ut, gir bare muligheten til andre. Det er ikke slik at vi bare har ett talent. Vi har mange gode unge spillere med masse aldersbestemte landskamper for Norge. Vi skal klare å skape både talenter til A-laget og spillere som kan prøve seg ute, understreker Andressen.

Les også

Drømmedebut for Brian (17) i Tyskland

Det er ikke dermed sagt at nettopp Åsali Hanssen blir hentet til utlandet med det første, men han har drømmer som de fleste unge fotballspillere.

– Den store drømmen er å bli fotballproff i en av de fem store ligaene og gå gradene på landslaget og en gang spille for A-landslaget, sier han.

15-åringens mål på kort sikt er å fortsette utviklingen og komme seg opp på TIL 2 i 2.— divisjon neste år.

Ny kamp mot Sverige

Henrik Åsali Hanssen og G15-landslaget skal videre til Brumunddal og ny landskamp mot Sverige torsdag.

– Da satser vi på å slå dem, sier han.

– Jeg tror mulighetene for spilletid er ganske gode. De har en stopper til også i stallen her, men Henrik kom godt fra debuten sin, så jeg blir ikke overrasket om han spiller torsdag også, sier Lars Petter Andressen.

Les også

 1. Flovik burde gått med Nilsen

 2. Disse skal hjelpe Flovik med å redde plassen

 3. Har snart spilt halvannet døgn uten å score for TIL

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL