Fotball

Starts sportslige leder om samarbeidet med Rekdal: – Det er veldig befriende

Sportslig leder Tor-Kristian Karlsen sier han prater oftere med Kjetil Rekdal enn han gjorde med Mark Dempsey, og mener det er én stor forskjell på de to trenerne.

Kjetil Rekdal og Tor-Kristian Karlsen måtte fredag erkjenne at det blir en tøff vei til cupfinalen, etter at Rosenborg ble trukket opp av bollen. Kristin Ellefsen

 • Steffen Stenersen

– De siste årene i Start har vært vanskelig, med en klubb som har vært gjennom mye. Det å klare å snu dette til at man skal bli en vinnerklubb er ikke gjort over natta. Men vi begynner å se noen positive tegn til at en slik kultur er i ferd med å forplante seg.

Det sier Tor-Kristian Karlsen, sportslig leder i Start, til Fædrelandsvennen.

Det har gått snart fire måneder siden han presenterte Kjetil Rekdal som ny Start-trener. Etter en marerittstart på sesongen fikk Mark Dempsey fyken, og Rekdal ble hentet inn for å få skuta på rett kjøl.

 • Blytung semifinale for Start: Dette sier Rekdal etter marerittrekningen

– Har innfridd

Under Rekdals æra så langt er Start landets sjette beste lag, og ting har snudd. Samtidig står man fortsatt med beina godt plantet i nedrykksstriden.

– De forventningene vi hadde til Kjetil har han innfridd, sier Karlsen.

Etter noen måneders samarbeid forteller både Karlsen og Rekdal om et godt samtaleklima mellom dem. Karlsen understreker at han hadde et godt forhold til Mark Dempsey også, men at det er noen forskjeller til samarbeidet med Rekdal.

Tor-Kristian Karlsen og Kjetil Rekdal var ettertraktede etter cuptrekningen fredag. Kristin Ellefsen

– Jeg har mer kommunikasjon med Kjetil enn det jeg hadde med Mark. Vi er i konstant dialog, og utveksler info hver kveld. Samtidig gjør det at Kjetil har full kontroll her, at jeg kan gjøre andre ting og representere klubben i andre sammenhenger, sier Karlsen.

Han var tidlig ute etter Rekdals ansettelse og erkjente at man kanskje hadde undervurdert enkelte aspekter med norsk fotball. Han sier også at Mark Dempsey hadde vanskelige arbeidsforhold med mye nytt og en organisasjon som ikke helt var satt.

– Der ligger den største forskjellen

– Jeg hadde et godt forhold til Mark. Det at han var litt urutinert som trener gjorde nok at han var mer fokusert på å bevise noe, og at han hadde en vei som var hans vei og at det skulle gjøres på den måten. Det må man respektere, for vi ansatte ham som trener etter at han hadde solgt inn den ideen. Da skulle han få anledning til å prøve den ut, sier Karlsen.

– Kjetil er mer pragmatisk, og mye mer erfaren. Han har veldig fokus på resultater, og sånn må det være akkurat nå. Kjetil er også mer klar på hva slags spillerkjøp han ønsker. Hva slags mentalitet og fysisk profil spilleren skal ha. Han er mer klar på at det er rollespillere han vil ha. Der ligger den største forskjellen mellom de to, sier Karlsen.

Fædrelandsvennen har helt siden Dempsey måtte gå fra Start forsøkt å få engelskmannen i tale. Han har ikke ønsket å snakke om tiden i Start overfor Fædrelandsvennen.

Kjetil Rekdal mener støtten fra klubben har vært enorm de første månedene i ny jobb.

– Befriende

– Vi snakker mye sammen, kommer med våre innspill og bestemmer oss for hvilken retning vi skal gå. Det er sånn det skal være. Vi trenger ikke å spise middag sammen hver dag, men har vi ting å ta opp så gjør vi det. Du kommer ikke framover hvis ikke alle drar i samme retning, sier Rekdal.

– Jeg opplever Kjetil som veldig mottakelig for ideer. Det er veldig befriende at han klarer å skille person og sak. Vi kan være uenig, men så legger vi det bak oss og går videre. Det er veldig befriende, sier Karlsen.

Kjetil Rekdal og Tor-Kristian Karlsen tilbake til da førstnevnte ble presentert som Start-trener. Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Selv om ting ser lysere ut enn på lenge for Start, har verken Karlsen eller Rekdal slått seg til ro. De er fullstendig klar over klubbens utfordringer utover høsten, og allerede lørdag venter en knalltøff bortekamp mot Vålerenga.

– Hvis vi ikke skulle lykkes denne sesongen, så er det rekka med fryktelige resultatet på vårsesongen vi kommer til å betale dyrt for. Jeg vil ta det på min kappe at vi sannsynligvis undervurderte hvor lang tid det ville ta å sette et lag. Men det måtte gjøres, sier Karlsen.

Utfordring å beholde de beste spillerne

Han er hellig overbevist om at hvis Start skulle overleve, så vil man få en helt annen sesong enn det man har opplevd denne sesongen. Samtidig er det ingen tvil om at et nedrykk vil følge med konsekvenser. Den største vil trolig være kampen om å beholde nøkkelspillere.

Eksempelvis står Herolind Shala og Jonas Deumeland uten kontrakt etter sesongen.

– Det er et dilemma. Vi har et par spillere hvis framtid er uavklart, men heldigvis er det superproffe typer som ønsker å gjøre det så godt som mulig ute på banen. Noen vil det nok bli veldig vanskelig å beholde om det ikke skulle gå, men vi skal gjøre et forsøk, sier Karlsen.

Les mer om

 1. Fotballpakka

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Karlsen om Rekdal-bråket: – Handlet ikke om sportslige vurderinger eller resultater

 2. FOTBALL

  Én ting blir viktig for Start i trenerjakten: – Det er helt krystallklart

 3. FOTBALL

  Starts sportslige leder: – Første gang jeg har opplevd at det å ha en ung og bred tropp skal være negativt

 4. FOTBALL

  Omorganiseringen i Start. Slik blir de nye rollene

 5. FOTBALL

  Rekdal engasjerer advokat: - Starts opptreden er uryddig

 6. FOTBALL

  Han har imponert etter overgangen. Men det er langt ifra sikkert at Shala spiller i Start etter sesongen