Fotball

Dro fra pengebingen i England – mangedoblet verdien i Tyskland

Det var ikke plass til ham i pengesterke Premier League. Men i tysk fotball skinner Englands stortalent Jadon Sancho (18).

Her har Jadon Sancho scoret to ganger på Hertha Berlin-målvakt Rune Almenning Jarstein og ble omfavnet av lagkamerat Marco Reus.
  • Erlend Nesje
    Journalist

Borussia Dortmund har vunnet alle sine tre Champions League-kamper. De leder Bundesliga. Og lørdag kan de rive giganten Bayern München ned fra tronen. Like spennende: Engelskmannen Jadon Sancho.

– Jeg kan ikke være her lenger. Jeg må spille fotball, sa Sancho.

Han var en av de mest lovende spillerne på Manchester Citys akademi. Også manager Pep Guardiola så at høyrevingen kunne være fremtidens mann.

Men veien frem til å få spille regelmessig med de største Premier League-stjernene var lang. Ifølge analysebyrået CIES Football Observatory har City verdens mest verdifulle stall til den nette sum av 10 milliarder norske kroner.

  • Fikk du med deg denne? Tjærnås: «Fotballens nyeste idé er direkte kvalmende»

Verdi: 430 millioner kroner

I fjor sommer forhandlet Sancho om ny kontrakt. Men den da 17 år gamle fotballspilleren kom med et krav Manchester City ikke kunne innfri: Forsikringer om spilletid i den nye kontrakten.

Sancho ble utelatt fra Citys tropp i preseason. Unggutten tok et valg ikke mange engelskmenn gjør: Han forlot landet for å få spille fotball.

17-åringen ble hentet til Borussia Dortmund for rundt 75 millioner kroner.

Og Sancho har gjort sine saker bra. Han har mangedoblet sin verdi på et drøyt år.

22. oktober ble han verdsatt til 45 millioner Euro (430 millioner kroner) av velrenommerte Transfermarkt, et tysk nettsted som lever av å vurdere markedsverdien til fotballspillere.

Med det er han verdens mest verdifulle 18-åring på en fotballbane.

– Sancho var ønsket med videre av Pep Guardiola, men valgte å dra til Dortmund for å få spille fotball. Han kom inn på høyrekanten og har gjort det bra. Sancho har noen ting ved seg som er spennende: Han er rask, han er god én mot én, han er god i de avgjørende situasjonene. Han treffer på den siste pasningen. Vi hører ofte om spillere som ikke har sluttproduktet, men Sancho har sluttproduktet. Derfor er han så spennende, sier Eivind Bisgaard Sundet, som kommenterer Bundesliga for Viasat.

Sancho visste hva han gjorde da han forlot City i fjor sommer.

– Det er lettere å få sjansen i Tyskland, særlig i en klubb som Dortmund. Gjør du det bra der, er det en bra sjanse for å havne i en virkelig storklubb. Mange har tatt den veien. Ousmane Dembélé, som nå er i Barcelona, er et godt eksempel, mener Sundet.

Jadon Sancho fikk sin debut for England i oktober. Her på en pressekonferanse før kampen mot Kroatia.

Debuterte for England

Sancho har fem mål og åtte assist i høst. 18-åringen scoret da Borussia Dortmund slo Atlético Madrid med 4–0 for to uker siden.

Noen få uker før det igjen fikk han sine første 12 minutter for Englands landslag borte mot Kroatia i Rijeka. Englands landslagsstjerner så på de få minuttene at Sancho hadde noe helt spesielt.

– Jadon Sancho var fantastisk da han kom på banen. Han var direkte og selvsikker, rask og teknisk veldig god. Forhåpentligvis vil han spille en sentral rolle for England i fremtiden, sa midtbaneanker Eric Dier.

I kveld spiller Sancho og Borussia Dortmund borte mot Atlético Madrid i Champions League. Dortmund vant 4–0 hjemme over spanjolene, totalt har de en målforskjell på 8–0 på de tre første kampene i Champions League.

Dortmund er videre til utslagsrundene med poeng i kveld.

Storkamp mot Bayern lørdag

De flyr høyt i verdens største klubbturnering. Og de flyr høyt hjemme i tysk fotball med tabelltopp og fire poeng ned til storfavoritt Bayern München.

Lørdag møtes nettopp de to lagene på Westfalen stadion i Dortmund.

– Det er en av de viktigste kampene denne sesongen. Bayern kan vippes ned fra tronen dersom de taper den kampen. «Alle» trodde de skulle surfe gjennom denne sesongen. Men så Dortmund har dette unge og fremadstormende laget ...

Blant de fremadstormende: Jadon Sancho.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City22182254134156
2Liverpool21136255183745
3Chelsea23128346182844
4West Ham United22114741301137
5Arsenal2011273325835
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Champions League
  2. Bundesliga
  3. Premier League