Fotball

Rekdal: - Det blir mer sirkus

<br></br><br></br><p>Kjetil Rekdal føler seg hjemme i Vålerenga, og forsøker å avlive «myter» om seg selv.</p>

 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!

VALLE (aftenposten.no): — Det er spesielt å være tilbake på Valle. Det setter i sving masse følelser, sa Kjetil Rekdal under pressekonferansen i kantinen på Vallhall tirsdag.

Kjetil Rekdal til Vålerenga handler ikke bare om en tidligere trener som vender tilbake. Det handler også om en trener som igjen tar over sitt favorittlag.

Spesielt forhold

Helt siden han var liten har han hatt et helt spesielt forhold til Vålerenga.

— Faren min tok meg med på kamp, og jeg ble fanget med én gang. Vålerenga har siden hatt en helt spesiell plass hos meg, det er favorittlaget mitt. Jeg ble tidlig utenlandsproff, så jeg fikk ikke spilt i Vålerenga før jeg dro til utlandet. Men jeg kom tilbake som spiller og trener, sier romsdalingen til aftenposten.no.

I boken Mitt liv som I forteller han at han «kommer til å elske klubben så lenge jeg lever» og at Vålerenga i gode tider er «et paradis på jord».

Han var i Vålerenga fra 2000 til 2006. Først som spiller, dernest som spillende trener og til slutt som trener.

Tok gull

Som spiller rykket han ned til 1. divisjon i sin første sesong, før han ble tilbudt rollen som spillende trener. Vålerenga rykket opp på første forsøk, og fulgte opp med en plassering midt på tabellen i eliteseriereturen.

I 2003 sikret Vålerenga plassen i kvaliken mot Sandefjord. Gledestårene til Rekdal og klubbdirektør Kjetil Siem er klubbhistorie.

Den neste sesongen var Vålerenga med helt inn til målstreken i kampen om gull. Det var nærmest dødt løp med Rosenborg foran den avsluttende kampen mot Stabæk.

— Den 3-0-seieren mot Stabæk husker jeg spesielt godt. Jeg har aldri opplevd Ullevaal-publikummet koke på den måten. Jeg håper å få oppleve noe av det samme igjen med Vålerenga, sier Rekdal nå.

I 2005 tok han klubbens foreløpig siste seriemesterskap, og brøt Rosenborgs langvarige gullrekke. Etter at gullfeiringen hadde lagt seg, begynte slitasjen å stige opp til overflaten.

Sommeren 2006 trakk Rekdal seg. «Jeg gidder ikke dra landet rundt og bli pissa på», fastslo han.

Rekdal slår fast at spillerstallen slik den ser ut i dag ikke er god nok for gull, men at han raskt vil danne seg et bilde av hvor det trengs forsterkninger og om noen unggutter kan ta steget opp.

Han påpeker at å sitte seks år i Vålerenga er svært lenge, og at han startet som trener på bar bakke. Som spillende trener hadde han i etterpåklokskapens lys kanskje for mange roller.

— Å være seks år i Vålerenga tror jeg få klarer å oppleve. Det føltes som 25 år mot slutten, men å komme tilbake hit er godt, sier han.

- Bedre på mange områder

— Sist jeg var her var jeg en tenåring. Nå er jeg en mann, sa han under pressekonferansen.

— Jeg er mer voksen, har mer erfaring, et mer harmonisk liv, mer kompetanse og flere titler, ramset han opp.

Han mener grunnlaget for suksess er langt bedre nå enn sist han var i klubben, fordi klubben har vokst kraftig administrativt siden den gang.

Rekdal forteller at han er oppriktig glad over den varme mottakelsen fra supporterne, og at han vil fylle Ullevaal så langt det går.

- Mer sirkus

— Vi må få tilbake entusiasmen. Det blir kanskje litt mer sirkus, i positiv forstand.

— Du kjenner varmen, du kjenner kjærligheten og du kjenner gnisten, som jeg forhåpentlig kan bidra til å tenne litt igjen, sier han.

Rekdal har ofte vært i fokus for sin kontroversielle lederstil. I Aalesund kom han i fjor høst med flere stikk overfor ledelsen i media.

Treneren ønsket tirsdag å avlive «myter» om ham selv.

— Det er mange som tenker at jeg er sint og vanskelig. Det vil jeg motbevise og vil få hele klubben til å dra i samme retning igjen, sa han under pressekonferansen.

— Det er noen myter jeg vil avlive. Det er ikke slik at jeg stiller tøffe krav hele tiden, sa han etterpå.

- To bilder

— I media er det to bilder av Rekdal. Det ene er det voldsomt positive følelsesengasjementet han skapte som spiller. Han står bak noen av de største landslagsøyeblikkene vi har hatt. Så er det et bilde hvor han opptrer kontroversielt. De bildene blander seg.

— Da er det godt å møte personen og få helheten, og helheten i Kjetil gjorde at jeg ble imponert over måten han tenkte utvikling av lag og klubb, fastslår styreleder Åge Petter Christiansen.

- Frykter du flere kontroversielle episoder?

— Nå har vi en toårskontrakt med Kjetil. Jeg tror det er en oversiktlig tid å være sammen på. Hvis det går bra, får vi vurdere om vi skal forlenge da. Vi tenker ikke på dårlige dager nå.

Les også

 1. VIF-suksess kan gjøre Rekdal til landslagssjef

 2. VIF har fått kraftig kritikk for trenerjakten, men ekspertene er imponerte

 3. Rekdal vil skape ny VIF-suksess

 4. Siem: - Klubben trenger Rekdal

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien