Fotball

Tysk storavis: Ronaldo skal ha gjemt unna 1,4 milliarder i skatteparadiser

Fotballstjernen Cristiano Ronaldo og United-manager José Mourinho involvert i stor skatteavsløring.

Real Madrid-spiller Cristiano Ronaldo har havnet i skattetrøbbel.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Det er varslet flere store avsløringer om juks i fotballen etter at den tyske avisen Der Spiegel har fått tilgang på 18,6 millioner kontrakter, regneark, fakturaer og mail som skal avsløre den skitne baksiden i fotballen.

Der Spiegel har delt dokumentene med flere andre aviser, blant annet danske Politiken.

Cristiano Ronaldo skal mellom 2009 og 2014 ha unndratt 75 millioner euro (ca. 700 millioner kroner) gjennom postboksselskapet Tollin, som var registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Totalt påstås det at Real Madrid-stjernen kan ha gjemt unna opptil 150 millioner euro (rundt 1,4 milliarder, journ. anm.) i skatteparadiser i Sveits og på De britiske jomfruøyene.

Mediene skriver videre at Ronaldo har dratt nytte av «et system utviklet av hans agent Jorge Mendes».

Les også

Ødegaard skal ha avvist å benytte seg av skatteunndragelsene

José Mourinho.

Manchester United-manager José Mourinho dras også inn i saken. Gjennom Mendes, som har vært en av fotballens superagenter de siste årene, skal portugiseren ha skjult 12 millioner euro i en sveitsisk bankkonto eid av et selskap på De britiske jomfruøyene, skriver AFP.

Les også

Aviser: Ronaldos nye lønn er 22.000 kroner - i timen

Har tjent over én milliard

Gjennomgangen av de hemmelige dokumentene viser at Ronaldo tjente over én milliard kroner på private sponsoravtaler. Dokumentene viser at inntektene fra selskaper som JBS, Nike, Toyota og Armani gikk via et selskap i Irland og til selskapene på De britiske jomfruøyene, skriver den danske avisen Politiken.

Der Spiegel skriver fredag kveld at Ronaldo frem til 2014 dro nytte av en omstridt bestemmelse i det spanske skattesystemet. I interne e-poster fra hans rådgiver kommer det frem at de var bekymret for at myndighetene kunne være på sportet av postboksselskapet.

I slutten av 2014, kort tid før spanske myndigheter fjernet skattefordelen, solgte Ronaldo angivelig sine merkevarerettigheter for perioden 2015 til 2020 til to andre postboksselskaper på De britiske jomfruøyene.

Fortjenesten på ytterligere nesten 75 millioner euro havnet på Ronaldos konto i en sveitsisk bank, heter det. Av beløpet ble bare 15 prosent oppgitt til spanske skattemyndigheter, skriver Politiken.

Vil ikke svare på anklagene

Portugiseren meldte dermed inn sine reklameinntekter fra 2015–2020 på en gang i 2014, skriver Politiken.

Den spansk-tyske skatteeksperten Rafael Villena mener at de spanske skattemyndighetene vil slå ned på måten Ronaldo har meldt inn inntektene på, skriver danske Politiken.

Angivelig skal Real Madrid-stjernen kun ha betalt 3,8 prosent i skatt.

Tidligere er Barcelona-spillere Neymar og Lionel Messi funnet skyldige i skatteunndragelser. Spanske skattemyndigheter skal også være i gang med å etterforske Ronaldo. Real Madrid-spillerens advokatfirma vil ikke svare på detaljerte spørsmål om saken.

Heller ikke de spanske skattemyndighetene vil uttale seg. Ronaldo har heller ikke besvart spørsmål, men i en pressemelding fra rådgiverne i Gestifute heter det at Ronaldo «lever fullt opp til sine skattemessige forpliktelser».

Les også

 1. Messi dømt til betinget fengsel - nå anker han

 2. Neymar dømt for skatteunndragelse - må betale gigantsum

– På tide å rydde opp i fotballen

60 journalister fra hele Europa har gravd seg ned i 1,9 terabyte med data om økonomiske transaksjoner i fotballverden. De har analysert 18,6 millioner dokumenter, inkludert spillerkontrakter.

Kilden bak lekkasjene skal være en fotballfan som kaller seg «John».

– Det er på tide å få ryddet opp i fotballen. Fansen må forstå at med hver eneste billett, fotballtrøye eller tv-abonnement, så støtter de et ekstremt korrupt system, som ikke tenker på noe annet enn deres egen vinning, sier han til Spiegel.

Han er nå jaktet av politiet, agenter og advokater.

– Fotballsystemet spiser seg selv opp innenfra. Sporten har forvandlet seg til en korrupt parallellverden. Stort sett ingen spilleroverganger finner sted uten at det inngår ulovligheter, sier han til Der Spiegel.

Les også

Slik betalte den spanske toppklubben spillere via skatteparadiser

Flere avsløringer fremover

Avisen varsler at de vil komme med avsløringer i flere uker fremover. Andre fotballspillere som Mesut Özil (Arsenal) og Falcao (Monaco) dras også inn i saken.

Les mer om

 1. Cristiano Ronaldo
 2. Skatteparadis
 3. Mesut Özil
 4. Spania
 5. Manchester United
 6. Neymar
 7. José Mourinho