Fotball

Stabæk-leder mener Rosenborg blir forskjellsbehandlet

– Jeg ser ikke hvorfor han skal kommentere det, sier Pål André Helland.

Strømsgodset-spillerne reagerte kraftig mot dommer Trond Ivar Døvle flere ganger i kampen. Her sier Eirik Ulland Andersen klart fra.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

ROSENBORG-STRØMSGODSET 4–1

ULLEVAAL STADION: Det var i det 29. minutt, på stillingen 1–1, at det skjedde: Tokmac Nguen tok ned ballen innenfor sekstenmeteren, før han falt over ende.

Hadde Tore Reginiussen dyttet ham? Strømsgodset-fansen på Ullevaal stadion ropte på straffe.

Det var ikke den eneste situasjonen som irriterte drammenserne. De var heller ikke alene om å kritisere dommer Trond Ivar Døvle.

– Historien gjentar seg. Norske dommere dømmer konsekvent ikke straffe mot Rosenborg, skriver daglig leder i Stabæk Jon Tunold på sin Twitter-konto.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? Nå er Rosenborg én kamp unna historisk bunnotering.

Slik svarer dommeren

I en senere Twitter-melding understreker Tunold at det «helt sikkert ikke» handler om en «bevisst handling fra dommerne». Han antyder likevel at dommeravgjørelser oftere går Rosenborgs vei.

Slik svarer dommer Trond Ivar Døvle:

– Jeg har fortsatt ikke dømt en fotballkamp der det har noe si hvilke lag som spiller. Slik kommer det også til å være resten av karrieren, sier Døvle.

Dommer Trond Ivar Døvle fikk det ærefulle oppdraget med å dømme cupfinalen.

– Så du har ingen forståelse for kritikken?

– Hvordan folk oppfatter ting, skal jeg ikke mene noe om. Men for å være litt tydelig: Det er ikke noe poeng for oss å holde på med dømmingen hvis vi ikke skal gjøre vårt beste og prøve å treffe på hver situasjon.

Helland: – Ser ikke hvorfor han kommenterer det

Pål André Helland synes Tunolds uttalelse er pussig.

– Jeg ser ikke hvorfor han skal kommentere det. De har vel nok å fokusere på selv, sier Rosenborg-ving Pål André Helland til Aftenposten.

– Jeg står 50 meter unna, så jeg kan ikke uttale meg. Det kan godt hende det skal være straffe, og det kan godt hende det ikke skal være det. Tore Reginiussen er en veldig sterk duellspiller, så en fair duell kan se litt brutal ut. Jeg tror ikke Døvle dømmer bevisst for Rosenborg, sier Helland.

Det tror heller ikke Strømsgodset-spiller Eirik Ulland Andersen. Men han er sterkt kritisk til flere dommeravgjørelser.

– Det så ut som begivenheten og kampen var altfor stor for dommeren. Han så nervøs ut. Det er for mange situasjoner han bommer på. Det er situasjoner på kampavgjørende tidspunkt som de bommer grovt på, sier Ulland Andersen.

Her er Eirik Ulland Andersen og Pål André Helland i duell under cupfinalen. Til høyre er Mounir Hamoud.

Han peker blant annet på situasjonen med Reginiussen og Nguen.

– Jeg oppfatter det som at jeg er først på ballen, sier Tokmac Nguen selv.

– Om jeg faller lett eller ikke, er opp til ham å bedømme. Jeg trodde det skulle bli straffe, men han valgte ikke å dømme, fortsetter Nguen, som beskriver dømmingen som «ikke god nok for en finale».

På spørsmål om straffesituasjonen svarer dommer Døvle at det «var kroppskontakt, men ikke nok til å dømme frispark, og dermed ikke nok til å dømme straffespark».

Ser et mønster

Tunolds utspill skapte stort engasjement eller «mye støy», som Stabæk-lederen selv kaller det under cupfinalen.

– Mener du at dommerne ubevisst favoriserer RBK?

– Jeg synes artikkelen til din kollega Ola Bernhus beskriver situasjonen ganske bra, svarer Tunold, før han siterer artikkelen:

«Vi tror det dreier seg om noe helt annet, nemlig et fenomen vi ser i alle land. Det skal svært mye til for å la tvil gå storlagene imot».

Stabæk-leder Jon Tunold, her fra 2010.

Artikkelen Stabæk-lederen peker på ble publisert 20. april, da Rosenborg vant 1–0 over Bodø/Glimt. I den kampen fikk ikke hjemmelagets Geir André Herrem straffe etter en duell med Even Hovland.

Jon Tunold i Stabæk ser et mønster.

– Jeg står for at dette ikke er en bevisst handling fra dommerstanden. Sånne tilstander har vi ikke i Norge, sier han.

– Har du noen betenkeligheter med å skrive en slik Twitter-melding, siden du er daglig leder i en toppklubb i Norge?

– Nei, som leder i en fotballklubb må det være lov å ha meninger. Vi lever av engasjement og denne typen diskusjoner må vi tåle.

Godset-treneren er ikke enig

Straffesituasjonen med Nguen og Reginiussen var ikke det eneste som provoserte Godset-supporterne i cupfinalen. Corneravgjørelsen før Anders Konradsens 2–1-mål var også omdiskutert.

Strømsgodset-trener Bjørn Petter Ingebretsen er imidlertid ikke enig i at dommerne forskjellsbehandler Rosenborg.

– Nei, det føler jeg ikke. Jeg er ganske sikker på at dommerne går ut på banen og gjør sitt beste uansett om Stabæk eller Strømsgodset går på banen, sier Ingebretsen til Aftenposten.

Bjørn Petter Ingebretsen mener Strømsgodset ikke hadde marginene med seg i cupfinalen.

Treneren synes imidlertid at Strømsgodset var uheldig med dommeravgjørelsene.

– Vi føler jo det, men sånn føles det hver gang man taper. Da tenker man at man ikke har hatt alt av marginer med seg. Vi følte noen situasjoner kunne gått vår vei. Det er vi ikke veldig glade for.

Vi har videreformidlet Tunolds kritikk til dommersjef i Norges Fotballforbund Terje Hauge. Han har foreløpig ikke svart.

Les mer om

  1. Rosenborg BK
  2. Strømsgodset IF