Fotball

Jenter i fotballen gir seg for tidlig: – Kvinner må alltid ha en plan B som herrene slipper

Toppspillere havner ofte i et vakuum etter videregående skole. Spesielt hvis de er kvinner.

Glenn Kleven er opptatt av at kvinnelige fotballspillere også skal få en fornuftig oppfølging slik at de kan fortsette å satse på idretten sin. Her på trening med laget sitt. Foto: Tor G. Stenersen

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Det hevder Lyns trener Glenn Kleven, og han får støtte av lagets kaptein Joanna Bækkelund og Hege Jørgensen, leder av Serieforeningen for Kvinnefotball (SKF).

– Kvinner må alltid ha en plan B som herrene slipper, sier Bækkelund.

Kleven er sjef for landets yngste toppserielag for kvinner, som i serieåpningen mot Røa startet kampen med syv av elleve spillere som holdt junioralder.

Lyn Fotball, som er nyopprykket til det øverste nivået.

Har lang erfaring

Drammenseren har vært trener i Lyn Fotball siden 2012. Han overtok da laget hadde rykket opp fra 3.- til 2. divisjon.

Etter mange år som trener for jenter og kvinner på ulike nivåer, vet han godt hvor skoen trykker for å få spillere til fortsatt å satse fotball når de er ferdig med videregående. Da oppstår det ofte et tomrom.

Les også

Spillet i kulissene: Lovet FIFA-toppen bort VM – to år før avstemningen?

– De er vant til å ha oppfølging fra klubb, skole og kanskje også Norges Fotballforbund og de har bodd trygt hjemme. Så vil mange studere, og det blir ikke så lett å samordne studier med fotballen.

Kleven tenker på det økonomiske, at spillere må prioritere mellom å jobbe ved siden av studiene, eller trene.

På basen på Kringsjå øves det jevnt og trutt. Nå venter Kolbotn på bortebane lørdag. Foto: Tor G. Stenersen

Kaptein Bækkelund, som er 17 år og har igjen ett år av videregående, vet at mange jenter, i motsetning til gutter, ikke kan leve av fotballen.

– Mange synes det er vanskelig å vite hva de skal studere videre for å få det til å passe med fotballen, og ikke minst klare seg økonomisk. Selv lurer jeg på hvordan fortsettelsen blir.

Les også

Norsk 24-åring klar for NFL-storlag

Bækkelund sier at denne utfordringen er mye større på jentesiden.

– De fleste gutter har ikke en plan B for seg. Det må jenter ha i mye større grad, legger midtstopperen til.

Lyns kaptein Joanna Bækkelund mener at kvinner alltid må ha en plan B. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I likhet med trener Kleven har hun erfart at altfor mange talentfulle spillere faller fra.

– Årsaken er sammensatt og kompleks, men en fellesnevner er rammebetingelser og generelle forutsetninger. Noen har rett og slett ikke råd til å satse fullt og helt på fotballen, sier treneren.

Kleven mener det er en hemsko for videre utvikling av kvinnefotballen i Norge.

Har mange lovende spillere

Lyn har selv mange lovende fotballspillere i denne aldersgruppen, på vei ut av videregående og ni-ti spillere på ulike landslag i aldersbestemte klasser.

– Den utfordringen med at jentene gir seg i for tidlig alder må vi løse på en eller annen måte, sier Kleven.

Han har ikke fasiten, men mener at det uansett er viktig å ta enkeltspillere på alvor.

– De som er gode, som tilhører et landslagssjikt, «får» mye. Spillere på vei opp og frem fikser ikke dette veiskillet. De føler at de ikke får god nok oppfølging, de sliter økonomisk og føler de er i et vakuum. På dette området har norsk kvinnefotball en solid vei å gå. Sammenlignet med guttesiden er det stor klasseforskjell.

Spent på fordeling av midler

Kleven har tidligere i år deltatt på et viktig møte der han og Vålerengas trener Monica Knudsen var sammen med Hege Jørgensen i SKF og folk fra Norges Fotballforbund (NFF).

Målet var å finne ut hvordan to millioner kroner, som skal gå til kvinnefotballen, kan brukes på best mulig måte.

– To millioner delt på 12 klubber i toppserien er ikke all verden, men både Monica og jeg mener at klubbene skal prioritere at spillerne får frikjøpt tid. Noen få tusen kan gjøre en stor forskjell.

Han forteller at det også jobbes med å finne gode kombinasjoner fotball og studier.

Kan ikke leve av fotballen

Hege Jørgensen, som tidligere har mange års erfaring som spiller og leder i Kolbotn, forteller at klubbene er enige om at hverdagen for spillerne må prioriteres.

– Der er nok pr. i dag færre jenter som ser for seg en karrière som fotballspillere. Karriereveien er ikke så tydelig som på guttesiden, der du kan leve av fotballen. Målet for oss er å bedre hverdagen for av spillerne i toppfotballen og å vise for de kommende generasjonene at det er mulig å gjøre en karrière, selv om du er jente.

Jørgensen mener at likevel er bra på jentesiden er at nesten alle i toppfotballen på kvinnesiden tar høyere utdanning.

– Det er en ressurs for oss, og det er bra at de har flere ben å stå på. Men samtidig er det krevende å få et utdanningssystem som hjelper oss og jentene til ikke å bli straffet hvis de driver med toppidrett.

– Gjør de det i dag?

– Ja, fordi studenter på mange studier, som eksempel, mister stipend hvis man skal ta en utdannelse over lengre tid. Mange har ikke lønn i det hele tatt fra fotballen, og da må de i verste fall velge.

Vålerengas trener Monica Knudsen forteller at klubben har fått til å ha proffdager denne sesongen, som betyr at kvinnene enkelte dager kan være spillere på heltid.

– Så må du finne spillere som er villig til å gjøre den prioriteringen, for det er ikke fett betalt. Du må ønske å bruke noen år av livet ditt i fotballen.

Knudsen håper at de pengene som skal tilfalle klubbene blir brukt både til å forbedre spillernes hverdag og til mer langsiktige fellesløsninger. Det kan som eksempel være å føre statistikk over skader i toppserien. Det gjøres ikke. Kun på herresiden.

Før var de begge i Lillestrøm. Nå er Monica Knudsen (t.v.) trener i Vålerenga, mens Hege Riise er hovedtrener i Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Trener Hege Riise i Lillestrøm forteller at «sammenlignet med det vi betaler våre spillere, får de mye trening igjen for pengene».

– De får lite betalt, og vi krever mye trening, forklarer hun.

Riise forteller at hun hadde en «drømmerunde» med spillerne, hva de kunne ønske seg hvis de fikk velge fritt.

– Alle har lyst til å drive med fotball på heltid. Jeg tror ikke at «passion» for fotball er noe mindre blant kvinner enn blant menn. Men mulighetene er færre.

Les mer om

  1. Lånekassen
  2. Fotball
  3. Norges Fotballforbund (NFF)