Fotball

Da England ville ha stemmen hans, skal FIFA-toppen ha spurt om ridder-tittel og dronning-møte

FIFA-rapport inneholder ikke «eksplosive avsløringer», men kaster nytt lys på det skitne spillet rundt VM-avstemningen.

FIFA-toppen Nicolás Leoz skal ha spurt om å få møte dronning Elizabeth.

Russland og Qatar kan tilsynelatende puste lettet ut etter at FIFA offentliggjorde en rapport om påståtte bestikkelser knyttet til tildeling av fotball-VM.

Ifølge The Guardian byr ikke den inntil nylig hemmeligstemplede rapporten på «eksplosive avsløringer». Det slår den britiske avisen fast etter å ha saumfart den 434 sider lange rapporten, som ble utarbeidet av den amerikanske etterforskeren Michael Garcia i 2014.

Rapporten kaster imidlertid nytt lys på Englands forsøk på å sikre seg 2018-VM.

Blant annet skal England ha foreslått en treningskamp i Thailand – kun dager før VM-avstemningen. Dette tilbudet ble trukket etter at det ble klart at Thailand ikke støttet den engelske søknaden.

Ifølge BBC skal lederen for den engelske søknadskomiteen Geoff Thompson ha innrømmet overfor FIFAs etiske komité at treningskampen var en «form for bestikkelse».

Les også

Russland har allerede punget ut 215 milliarder kroner. Men nå vil eksperter flytte VM etter skandaleoppslag.

Ba om ridder-tittel

I rapporten kommer det også frem at enkelte gikk svært langt for å utnytte Englands desperate jakt på VM.

Ifølge The Telegraph skal Nicolás Leoz, daværende president i det søramerikanske fotballforbundet, ha kommet med en spesiell forespørsel i et møte med FA-formann David Triesman.

Nicolás Leoz skal ha ønsket seg en ridder-tittel. Her avbildes han sammen med tidligere FIFA-president João Havelange i 2001.

Ifølge rapporten skal Leoz ha spurt om å kunne bli adlet, en såkalt «honorary knighthood». Han skal også ha bedt om å få møte dronning Elizabeth II.

Medlemmer av Englands søknadskomité skal ha erkjent at det ville bli vanskelig å fikse en ridder-tittel til paraguayanske Leoz. Ifølge The Telegraph skal søknadskomiteen ha diskutert muligheten for å oppkalle en turnering etter Leoz, og om hvorvidt dette ville være nok til å sikre FIFA-toppens støtte i VM-avstemningen.

– Russland har ikke gjort noe

I rapporten er det altså ingen bevis for grov korrupsjon, hverken fra England, Russland, Qatar eller et annet søkerland.

– Russland har ikke gjort noe som krenker de etiske spillereglene og prinsippene, sier den russiske visestatsministeren Vitalij Mutko.

Fra offisielt hold i Qatar blir rapporten ønsket velkommen, ifølge BBC. Landet mener konklusjonen er en oppreisning og styrker dets integritet.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ga Garcia i oppgave å granske mulige bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med VM-tildelingen til Russland og Qatar, som ble gjort i samme slengen i 2010. Landene er VM-vert om henholdsvis ett og fem år.

Sa opp i protest

FIFA valgte å skrelle rapporten ned til 42 sider da den skulle presenteres. Resten ble hemmeligstemplet, og Garcia sluttet med arbeidet i protest i desember 2014. Han var langt fra tilfreds med sammendraget og kalte den «uferdig og feilbehandlet».

Før han ga seg hadde Garcia jobbet med rapporten i 18 måneder og gjennomført 75 intervjuer.

FIFA offentliggjorde rapporten i sin helhet tirsdag kveld. Det skjedde etter at den hadde blitt lekket til den tyske avisen Bild.

Ifølge The Guardian er rapporten noenlunde i tråd med sammendraget FIFA la ut i 2014.

FIFA har offentliggjort hele rapporten som har undersøkt påstander om korrupsjon i forbindelse med tildeling av fotball-VM til Russland og Qatar. Bildet er fra 2010 da det ble vedtatt at 2022-VM blir holdt i Qatar.
Les også

Ekspert mener fotballen lever i en fantasiverden: – Har fornektet doping i årevis

Uregelmessigheter

Garcia fant beviser for alvorlige «uregelmessigheter», og han oppfordret til en større etterforskning av flere medlemmer i FIFA-rådet (tidligere kjent som eksekutivkomiteen).

I konklusjonen slår Garcia derimot fast at det ikke finnes grunnlag for å gjennomføre en ny avstemning rundt tildeling av 2022-VM.

Det står i rapporten at Russland, i strid med reglene, unnlot å orientere om kontakten de hadde med FIFAs komitémedlemmer. Garcia avviser kategorisk at russerne prøvde å få VM i 2018 gjennom bestikkelser.

(©NTB/AFTENPOSTEN)

Les mer om

  1. FIFA