Fotball

Amund Skiri krever endringer i AaFK-ledelsen

Det smerter ham å snakke om det, men nå tar klubblegenden bladet fra munnen.

Han har fulgt Tippeligaen og AaFK tett som fotballekspert for C More de siste årene. Amund Skiri mener å ha lagt merke til en negativ utvikling på AaFKs vegne over flere år. Nå tar han bladet fra munnen og tar til orde for utskiftninger i AaFK-ledelsen.
  • Eirik Nesset Hjelvik

– Jeg synes det er vanskelig å snakke om det. Det er en klubb jeg kjenner godt og det er folk jeg kjenner godt. Men nå ser jeg ingen annen utveg. Det trengs nye folk i ledelsen dersom folk skal få tilbake troen på AaFK, sier Amund Skiri.

Den tidligere AaFK-helten – nå trener i Herd og fotballekspert i C More – har fulgt AaFK tett fra utsiden siden han selv la opp etter 2012-sesongen.

Utviklingen for klubben i sitt hjerte beskriver han som blytung og trist. Nå tar han bladet fra munnen – på spørsmål fra Sunnmørsposten.

– Jeg tror ikke det er noen veg utenom at nye folk må lede klubben videre. Dessverre. Dersom AaFK skal skape en ny entusiasme, må nye folk inn, sier Skiri.

– For mye bråk

For Amund Skiri handler det ikke om å fjerne en trener etter bare fire serierunder. Han mener AaFKs problemer stikker dypere enn det.

– Da vi holdt på skapte vi en voldsom entusiasme ute blant folket. Vi var folkelig og en gjeng som folk ville identifisere seg med. De siste årene har det vært altfor mye som har påvirket det forholdet negativt, med alt fra trenersparkinger, rettssaker, hvem skal få kontrakt og ikke, hvem skal ta ut laget og så videre. Folk vil ikke identifisere seg med dette lenger. De orker rett og slett ikke mer, sier Amund Skiri.

Han mener dessuten at noen må ta kritikk for at stallen gradvis har blitt svakere og svakere de siste årene.

– Slik jeg ser det har for mange folk som ikke har nok kompetanse fått styre fotballproduktet. Blant annet har du en leder som har hatt mye med det sportslige å gjøre. Det synes jeg ikke noe om, sier Skiri og sikter til daglig leder Henrik Hoff.

Les også

  1. Hoff svarer på kritikken: – Jeg har tillit fra begge våre styrer

  2. Styrelederen: - Spillere og trenere i AaFK må gjøre jobben sin

Skiri oppfatter videre AaFK-ledelsen – utad – som Henrik Hoff, Bjarne Haagensen, Reidar Mjelde og Harald Aabrekk.

– Folk tror ikke lenger på det AaFK holder på med. Det er et kjempeproblem, mener Skiri.

Henrik Hoff skjønner folks frustrasjon over svake kamper og dårlige resultater. Men han vurderer ikke sin egen stilling, så lenge han har føler han har begge klubbens styrer som ryggdekning.

Han får langt på vei støtte av en annen helt fra tidlig 2000-tall, Frode Fagermo.– Jeg skjønner utmerket godt hva Amund mener. Vi er kanskje kommet dit at noen må ta hatten å gå dersom AaFK skal komme seg ut av den negative spiralen. Noe må i alle fall skje og da hadde det kanskje hjulpet med friske koster. Når selv Stormen – den nærmeste kjernen av AaFK-supportere – ikke er der lenger, er det noe som har gått alvorlig galt, sier Sunnmørspostens fotballekspert.

Innrømmer at endringer må til

Selv Øyvind Vebenstad – den alltid lojale og optimistiske arrangementsjefen – innrømmer at noe er galt i AaFK.

– Mitt AaFK-hjerte blør kraftig om dagen. Jeg kan ikke legge skjul på at jeg mener store endringer må til, sier Vebenstad.

– Hva tenker du på?

– Vi må bli mye mer tydelig på hva vi vil og vi må ha en tydeligere profil utad mot folket. Publikum er ikke avhengig av oss, men vi er avhengig av dem. Vi må bygge opp igjen den tilliten til publikum, sier Vebenstad.

Selv Øyvind Vebenstad er klar på at store endringer må til i AaFK

– Kan dagens ledelse klare det eller må det endringer til?– Det ønsker jeg ikke å ta stilling til. Men jeg ser at det kan være fornuftig med strukturelle endringer, sier Vebenstad.

Amund Skiri mener for mange i AaFK har tatt publikumsinteressen for gitt.

– All ære til Vebenstad, men han kan ikke gjøre alt aleine. Jeg synes klubben har brydd seg altfor lite om nærområdet. Det virker ikke som om det har vært noen plan for å gjenvinne Sunnmøre, sier Amund Skiri.

Vil ta tid å snu

Han innrømmer at han er spent på vegen videre for AaFKs del.

Han håper ting skal snu seg, men han forbereder folk på at det kan ta tid.

– Det er en skute som må snues, og det er ikke gjort i en håndvending. Det aller enkleste er å vinne fotballkamper igjen. Gjør man det, har man fått en god start, sier Skiri.

Frode Fagermo påpeker at man ikke nødvendigvis trenger å skifte ut altfor mange personer i ledelsen heller.

– Ivar Morten (Normark) kom inn helt aleine. Klubben var der, de samme folkene var der. Men han hadde nye tanker og en folkelighet som skapte en helt ny presedens rundt klubben. Det trenger ikke å være så mye som skal til, sier Fagermo.

Amund Skiri håper han ikke blir oppfattet som en som hiver seg på hylekoret i en tung tid.

– Jeg sier ikke dette for å lage dårlig stemning, men det er slik jeg føler realiteten er. Da må man tørre å være ærlig på det, sier han.

Hoff svarer

Henrik Hoff aksepterer at tidligere spillere som Amund Skiri og Frode Fagermo har sterke meninger om AaFK, og at de ønsker utskiftninger i ledelsen.

– De er i sin fulle rett til å si det de mener om situasjonen i AaFK, det har jeg full forståelse for. Mye av kritikken virker å være rettet mot meg, men jeg vurderer ikke min stilling akkurat nå, sier en åpenhjertig daglig leder og klubbdirektør i AaFK.

– Hvorfor ikke?

– Jeg føler jeg har full tillit fra begge styrene våre, altså i AaFK og i ÅFAS. Så lenge jeg føler at jeg blir backet opp kommer jeg til å fortsette. Og jeg blander meg ikke mye inn i det sportslige. Jeg tar ikke ut noe lag, jeg sier ikke nei når trenerne foreslår en ny spiller inn. Med mindre han er altfor dyr for oss, eller har en lang skadehistorie bak seg, sier Hoff.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK