Fotball

Irland skrev historie med seier over Italia

Møter vertsnasjon Frankrike i sluttspillet.

Irland-spillerne Robbie Brady, Shane Long og James McClean feirer scoringen mot Italia onsdag kveld. Carl Recine, Reuters

Irland måtte vinne for å ta seg videre i fotball-EM, og etter å ha stanget mot den italienske forsvarsmuren i 83 minutter kjempet irene seg til 1-0 og avansement til cupspillet for første gang noensinne.

Italia var allerede videre fra gruppe E før oppgjøret mot Irland, og det var irene som måtte kaste seg framover mot et reservepreget blått lag i Lille for å gå videre til cupspillet i Frankrike.

På et banedekke som skulle byttes ut umiddelbart etter kampslutt inviterte Irland Italia til mange tøffe dueller, og tilsvarende lite sjanser.

Les også

Sverige utslått av EM: Nedtur for Zlatan i avskjedskampen

Les også

Island-trener etter EM-bragden: - Jeg tror vi må bytte nasjonaldag nå

Les også

Nå er det slutt: Her er Zlatan-øyeblikkene svenskene aldri glemmer

Irland følte seg snytt for en straffe etter 43 minutter, men da dommer Ovidiu Hategan holdt fløyta unna munnen, og irene ikke klarte annet enn å stange mot den italienske forsvarsmuren, så det vanskelig ut.

Men med sju minutter igjen av kampen dukket Robbie Brady opp i feltet og sendte supporterne og alle som elsker Irland til himmels.

Med 1-0-seier går Irland videre som treer, og skal møte vertslandet Frankrike i åttedelsfinalen. Et passivt Italia hadde allerede vunnet gruppa og skal bryne seg på Spania.

Ropte på straffe

Irland sendte i vei et skremmeskudd på jakt etter avansement da Jeff Hendrick fyrte løs etter ti minutter, men skuddet gikk centimeter utenfor keepervikar Salvatore Sirigus høyre kryss.

Daniel Murphy traff mål senere i omgangen, men irene klarte ikke å utfordre PSG-keeperen nevneverdig.

Like før pause kokte det mer på en allerede varm Stade Pierre-Mauroy da James McClean gikk i bakken innenfor 16-meteren etter å ha fått en albue ryggen fra Federico Bernadeschi. Dommer Ovidiu Hategan vinket imidlertid spillet videre.

Les også

Ronaldo stilnet kritikerne og reddet Portugal

Les også

Sikret historisk Island-seier på overtid: - Fantastisk å se ballen i nettet

– Det er et klart straffespark. Han hopper inn i ham bakfra, sa NRK-ekspert Tom Nordlie.

Stolpeskudd for Italia

Over i annen omgang var Juventus-spiss Simone Zaza nære å sende et gjerrig Italia i ledelsen, men headingen gikk over det irske målet etter 52 minutter.

Sirigu var på vei til å gi Irland en gavepakke tjue minutter før slutt, men selv om 29-åringen feilberegnet en innlegg totalt, var det ingen irer på bakre stolpe til å sette ballen i den blanke kassa.

Trener Antonio Conte etterlyste mer intensitet hos sine elever, og satte inn Lorenzo Insigne med et kvarter igjen. Napoli-spilleren kom til et godt skudd på 17 meter, men dessverre for de blå gikk ballen i stolpen og ut.

Med sju minutter igjen fikk Irland en gigantisk mulighet til å sikre seg videre opphold i Frankrike, men etter at Leonardo Bonucci utfordret tre angrepsspillere alene, klarte ikke Wes Hoolahan å score alene med Sirigu.

Men så satt den endelig for irene. Mellom stopperne snek Robbie Brady seg inn og satte inn matchvinnerscoringen for Irland.

(©NTB)

 1. Les også

  Ronaldo irritert på reporter - kastet mikrofonen i vannet

 2. Les også

  Özil slettet 36 år gammel EM-rekord: - Ekstremt imponerende

 3. Les også

  Russerne godtar ikke trenerens oppsigelse

Les mer om

 1. Fotball-EM
 2. Irlands herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dette skjer i EM i dag

 2. FOTBALL

  Griezmann reddet Frankrike - men pressen er fortsatt kritisk

 3. FOTBALL

  Griezmann storspilte og sendte Frankrike til kvartfinalen

 4. FOTBALL

  Hareides superstjerne sendte Danmark til VM

 5. FOTBALL

  «EM hadde dødd litt om Irland slo ut Frankrike»

 6. FOTBALL

  Zlatan og Sverige ble reddet av irsk selvmål: - Jeg kan bedre enn dette