Brann-treneren innrømmer sjansespill: - Da vil hodet mitt kreves på et fat

Lars Arne Nilsen er forberedt på massive reaksjoner etter signeringen av sønnen.

PÅ FELTET: Sivert Heltne Nilsen (23) hadde sin første trening som Brann-spiller tirsdag. Trener og far Lars Arne Nilsen holdt seg mye i bakgrunnen under økten. Foto: Ørjan Deisz.

På få år har Brann hatt tre par fedre og sønner på leder— og spillersiden. Tomasz Sokolowski var visekaptein mens pappa Kaz var assistenttrener i 2013. I fjor spilte Kristoffer Barmen på midtbanen mens faren Rolf ledet styret. Tirsdag hadde trener Lars Arne Nilsen (51) og midtbanesønnen Sivert Heltne Nilsen (23) sin første Brann-økt sammen.

Nilsen senior er kjent med at far-sønn-forholdene Barmen og Sokolowski førte til noe støy. BT-kommentator Tore Strand kaller relasjonen en ekstra utfordring, og treneren er bevisst det.

— Hvis vi ikke lykkes sammen, vil jeg bli tatt ganske kvikt. Da vil hodet mitt kreves på et fat. Jeg ser fallgruvene, sier Lars Arne Nilsen.

Les også

Nilsen etter overgangen fra Vålerenga: - Det er et steg opp for meg å spille i Brann

— Annerledes i Brann

Han jobbet sammen med sønnen i årevis i Hødd, med suksess. Likevel vurderer han situasjonen i Brann som annerledes.

— Brann er en større klubb enn Hødd og jeg ser selvfølgelig at det er en risiko ved dette. Dere (pressen) kommer til å komme så fort vi taper og han ikke leverer hundre prosent. Det vet jeg, sier Nilsen.

Sivert Heltne og Lars Arne Nilsen jubler sammen for cupgull med Hødd i 2012. Nå håper de på mer suksess i Bergen.

Om de to seneste far-og-sønn-relasjonene i Brann, har BT skrevet at det fantes spillere som trodde på en sammenheng mellom fedrenes posisjon og sønnenes spilletid.— Jeg vet ikke så mye om det som har skjedd før. For meg har det aldri vært et problem. Hvis han (Sivert) eller guttene føler at det er et problem, kan det bli det. Vi kan bare vise at vi er profesjonelle. Det er gode eksempler på at en sånn relasjon har fungert i Brann tidligere, sier Lars Arne Nilsen. På tidlig 1990-tall var eksempelvis Kalle Björklund trener for sin sønn Joackim, som tok steget fra Brann til en stor utenlandskarriere.

Les også

Noen ganger blir far og sønn helter, andre ganger får de sparken

Suksess i Hødd

Sivert Heltne Nilsen svarte tirsdag på spørsmål fra flere medier om forholdet til faren, og det å ha ham som trener.

— Hadde du blitt Brann-spiller hvis ikke din far var her?

— Det er umulig å si, svarer Sivert Heltne Nilsen.

- Forstår du dem som er skeptiske til koblingen far/sønn og trener/spiller?

— Ja, det er sikkert mange som er skeptiske til det, men vi har ikke hatt et problem med det før. Begge er profesjonelle og når vi er på treningsfeltet er det som trener og spiller. Vi lyktes meget godt i Hødd.

Nilsen den yngre tror heller det kan virke mot ham, at faren er ekstra forsiktig med å gi ham sjanser.

— I Hødd følte jeg nok mer på at det gikk den veien, ja. Det er ikke tvil om at jeg må levere på banen. Men jeg tenker ikke så mye på disse tingene, eller at folk snakker om det, jeg fokuserer på å prestere, sier han.

Lars Arne Nilsen sier han vil bruke de øvrige i trenerteamet aktivt i oppfølgingen av sønnen.

— Jeg har gode folk i teamet, og hadde jeg ikke hatt det, ville jeg ikke våget å gjøre dette. Rune (Soltvedt) var veldig klar på at han ville gjennomføre dette, og når vi gjør det, er jeg avhengig av ærlige folk rundt meg.

Les også

«Brann har skaffet seg en ekstra utfordring»

— Får ikke noe gratis

- Var samarbeidet mellom dere knirkefritt i Hødd?

— Han var en sentral spiller og jeg har aldri hatt problemer med ham når det gjelder disiplin, testing og sånne ting. Hadde det vært en utfordring, ville jeg aldri hentet ham. Han er en seriøs spiller som trener hardt og vil mye.

Treneren sier han ikke vil ta opp emnet spesielt, eller foreta seg noe ekstraordinært, når sønnen innlemmes i gruppen.

— For meg er det en selvfølge at han er her på lik linje med alle andre, og at han ikke får noe gratis. Det vet han selv. Jeg mister all respekt med en gang dersom jeg gir ham fordeler. Du kan spørre spillerne jeg har hatt i Hødd, og ham selv, hvordan det var der.

Sivert Heltne Nilsen kom fra Vålerenga mandag og skrev under på en treårskontrakt med Brann. Han er takknemlig for at Oslo-klubben ikke tviholdt på ham, da han ikke lenger var blant trener Kjetil Rekdals mest brukte menn.

Det samme gir sportssjef Soltvedt uttrykk for. Han landet avtalen blant annet ved hjelp av penger som ble tilgjengelig da Erdin Demir forsvant til Belgia sist uke.