Sveitsiske fotballfans satte seg i bilen og plottet inn raskeste vei til VM i Russland. Det gikk veldig galt.

De trodde de skulle til VM på fotballkamp. I stedet havnet de ved fronten.

 Byen Amvrosievka midt i frontlinjen mellom russiskstøttede opprørere og ukrainske soldater i østlige Ukraina. Her hadde de sveitsiske fotball-supportene tenkt å tilbringe natten før fotballkampen mellom Sveits og Brasil i Rostov-an-Dony,

VOLGOGRAD (Aftenposten): Mens fotballfesten var i full gang i Russland, kunne de ukrainske soldatene se en rød minibuss kjørende inn mot den livsfarlige frontlinjen i østlige Ukraina.

«Russia 2018», sto det på bilen med en glad gjeng sveitsiske fotballsupportere.

– I natt kom en gruppe fotballfans fra Sveits inn mot fronten i ATO-sonen øst i Ukraina, fortalte den russiske journalisten Anna Dombrovskaja på Facebook.

Den røde bussen til de sveitsiske fotball-supportene etter at den ble stoppet av ukrainske soldater ved fronten i Donbass.
 Ukrainske soldater i byen Amvrosievka midt i frontlinjen mellom russiskestøttede opprørere og ukrainske soldater i østlige Ukraina. Her ble de sveitsiske fotball-supportene stoppet midt på natten foran fotballkampen mellom Sveits og Brasil i Rostov-na-Dony.

Tok den raskeste veien til VM

De sveitsiske fotballtilhengerne hadde plottet inn den kjappeste veien fra Sveits til Rostov-an-Dony i Russland, hvor Sveits søndag spilte sin første kamp mot Brasil.

Ruten ble lagt rett gjennom Ukraina og Donetsk, hvor krigen har pågått i fire år. Over 10.000 mennesker har mistet livet i krigen så langt.

Sveitserne hadde tenkt å tilbringe natten i byen Amvrosijevka. Byen ligger om lag to mil fra den russiske grensen.

Dagen før fotballfansen kjørte inn i nattemørket, ble byen bombardert.

Den russiske journalisten Anna Dombrovskaja (i midten) sammen med de sveitsiske fotballsupporterne hun hjalp ut av frontlinjen i østlige Ukraina.

Fikk stoppet dem i frontlinjen

– Fansen var på vei til Brasil-Sveit i Rostov-na-Dony og navigatoren hadde vist dem veien gjennom okkuperte Donetsk. Supportene hadde tenkt å tilbringe natten på hotellet i okkuperte Amrosijevka, skrev journalisten.

Hva som hadde skjedd hvis bussen hadde fått kjøre de siste meterne rett mot opprørernes stillinger, er ikke vanskelig å forstille seg.

Hver dag er det skyting og bombing langs fronten, og veiene er minelagt.

Sveitserne sa at de ikke var klar over at det fortsatt var krig i østlige Ukraina, hvor det meldes om drepte hver eneste uke. Krigen er i ferd med å blusse opp igjen under VM.

Ukrainske soldater avfyrer våpen mot de russisk-støttede opprørerne i Donetsk i Ukraina. Begge parter bryter daglig våpenhvilen ved å bruke tungt artilleri. Det er dette som tar livet av flest mennesker langs fronten.

Slapp gjennom kontrollpostene

Fansen ble stoppet i en av de siste kontrollpostene rett ved fronten.

– Merkelig at fansen fikk slippe gjennom kontrollpostene til Ukraina uten at noen spurte dem om hensikten med reisen, forteller Dombrovskaja på Facebook. Hun er selv russisk, men valgte å bli på ukrainsk side da hun oppdaget hvordan Russland kjemper aktivt i krigen.

– Jeg prøvde å huske det lille jeg kunne av engelsk for å hjelpe de europeiske gjestene ut av den livsfarlige sonen, i den grad en tur til okkupasjonslandet kan bli trygg.

Ukrainske soldater ved frontlinjen i østlige Ukraina, hvor kampene fortsetter med de russiskstøttede opprørerne samtidig som fotball-VM pågår i nabolandet Russland.
En kvinne rydder opp etter et bombeangrep i en ukrainsk by i Donetsk, som kontrolleres av de russiskstøttede opprørerne.

Bombene faller under VM-festen

Samme dag som de sveitsiske supporterne ble stoppet på vei til VM-festen, meldte observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om 180 brudd på våpenhvilen langs fronten.

Dagen før var det 250 brudd, hovedsakelig fra tunge våpen.

Flere land, blant annet England og Island, har valgt å boikotte VM ved å la politiske delegasjoner være hjemme.

I tillegg er antallet fans fra flere vestlige land langt lavere enn forventet. Knapt 2000 engelske og 700 danske fans har reist til fotball-VM i Russland.

Fansen skal ifølge russiske medier har klart å komme seg frem i tide. De ble vist vei tilbake, og over den russiske grensen lenger vest – hvor grensestasjonene er åpne.

Kampen Sveits-Brasil ble en av de store sensasjonene i VM så langt da Sveits klarte 1–1 mot en av VMs fremste favoritter.