Fotball

«Norges svakheter ble demonstrert for hele verden»

Kommentar: Dette var bare trist. Å lete etter ord som beskriver fornedrelsen, er formålsløst. Å vurdere spillerne gir ingen mening.

Tysklad ga seg ikke før de hadde scoret seks ganger mot Norge.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Tyskland-Norge 6–0

Noen ganger er det lov å synes synd på idrettsfolk som ikke får det til, også om de er landslagsspillere. Det var en slik kveld.

De norske spillerne må ha følt at kampen gikk trill rundt for dem. Når de noen gang var der de burde være, hadde spillet flyttet seg et annet sted.

Den norske NFF-ledelsen er blitt beskyldt for manglende ydmykhet. Nå er i hvert fall spillerne blitt ydmyket.

Les også

Norge ble ydmyket. Tre av spillerne får 1 på børsen.

Ola Bernhus, kommentator Aftenposten.
Les også

Det norske landslaget latterliggjøres i tyske aviser

Tyskland var slik vi håpet de ikke skulle være. Norske spillere var akkurat slik tyskerne ville ha dem.

Det var et sirkus uten like, en sammenhengende fornedrelse. 4-0 allerede ved pause, mål av Mezut Özil, Julian Draxler og Timo Werner (2), alle i en kombinasjon av tysk briljans og norsk vissenhet.

Skulle det vært håp om norsk poeng mot Tyskland, måtte de tyske spillerne tatt litt lett på det. Det gjorde de ikke, de var tvert imot forrykende gode.

Det hjalp dem at de norske spillerne var det motsatte – nølende, duellsvake, taktisk utrygge, teknisk underlegne.

Norges svakheter ble fullstendig avslørt. Det er slikt som skjer den kvelden motstanderen er altfor god. Veike punkter som ikke ble åpenbart mot Aserbajdsjan, og heller ikke mot Tsjekkia og Sverige tidligere i år, ble nå demonstrert for all verden.

Les også

Den tyske TV-kommentatoren kunne ikke tro det han så: – Er dette virkelig det norske landslaget?

Nødvendig?

Det var likevel grunn til å spørre om det virkelig var nødvendig å la det bli SÅ ille.
Lars Lagerbäck har ingen sans for å gi en eller to midtbanespillere et spesielt defensivt ansvar. Han vil ha dem på rak linje foran en like rak forsvarsrekke.

Det er effektivt forsvarsspill hvis det utføres med kløkt og disiplin. Det kan virke ganske hjelpeløst når motstanderen klarer å rive det i stykker, slik Tyskland gjorde.

De fem norske midtbanespillerne stilte seg så høyt at det ble stor plass bak dem, og det utnyttet tyskerne til et lekkert, sjanseskapende pasningsspill som stilte de fire backene overfor uløselige problemer.

Kanskje de skulle ha rykket fremover, nærmere ryggen på midtbanen? Gjerne det, over hundre år med organisert fotball har vist at forsvarsspill må være kompakt, uansett formasjon og vurderinger ellers.

Det norske forsvaret var alt annet enn det.

Leit å se på

Våre spillere ble litt gjort narr av. Bør vi gjøre det samme, vi som så dette på avstand og håpet på norske gleder?

Nei, da må vi heller huske på at Norge for tiden er et middels lag i Europa, knapt nok det. Når Tyskland er på sitt skarpeste, vil ikke en europeisk middelmådighet ha en sjanse.

Det er dette middelnivået Lars Lagerbäck skal bringe laget ut av, slik at vi – neste gang vi møter et topplag – i hvert fall ikke legger landet åpent foran keeper Rune Almenning Jarstein.

Det er et sted å begynne. Så får det andre komme gradvis.

Viktigste pauseoppgave for Lagerbäck var å tette igjen laget i andre omgang. Men hvor mye hadde spillerne forstått?

I hvert fall ikke nok. 5–0 kom straks (Goretzka). Nå var det et spørsmål om tyskerne virkelig ville sende Norge ned i det store svarte hullet, eller om de ville roe seg. De roet seg litt, men Gomez fikset 6–0. Så var det heldigvis slutt.

Langvarig jobb

Det tar tid å finne/skape spillere med konkurransekraftig teknikk, situasjonsoppfattelse og oversikt. Det er spillere i dette norske laget – King, Selnæs, Berge og kanskje to-tre til – som har det i seg. De må få vokse, og talenter må komme til og supplere etter hvert. Hvis de finnes.

Apropos – det norske A-landslaget har vært i et sammenhengende generasjonsskifte i en årrekke, med stadig nye, unge spillere inn og få som har vært med lenge nok til å bygge erfaring og utvikle lederegenskaper.

Tysklands trener Joachim Löw sier at også Tyskland er inne i et generasjonsskifte. Forskjellen er at det norske laget i Stuttgart hadde tilsammen 212 landskamper, det tyske 457. Som en illustrasjon.

Les mer om

  1. Landslag
  2. Norge
  3. Lars Lagerbäck
  4. Tyskland