For 13 år siden ble den svenske klubben stiftet av kurdiske innvandrere. Nå er de klare for Sveriges toppdivisjon

Klubben som skulle være et «sosialt prosjekt» er blitt Sveriges mest populære fotballag.

HELE KURDISTANS LAG: Dalkurd FF fra Dalarna er blitt favorittlaget til kurdere over hele verden. De kurdiske flaggene vaiet på tribunene da opprykket til Allsvenskan ble sikret lørdag.

En septemberdag i 2004 startet en gruppe med kurdiske innvandrere det som akkurat nå er Sveriges største fotballeventyr.

I den lille byen Borlänge ønsket Ramazan Kizil og hans åtte kamerater å ta hånd om ungdommer som av ulike årsaker hadde havnet i problemer, og gi dem en ny sjanse gjennom fotballen.

Tidligere på høsten hadde flere, unge spillere blitt kastet ut av byens største klubb, IK Brage, på grunn av disiplinære problemer. Flere av dem var innvandrere, som Kizil. Han kom selv til Sverige i 1989.

– I Sverige var vi trygge, vi kunne sove uten frykt. Før vi kom hit hadde vi aldri kjent på den følelsen. Vi kunne bli arrestert, skutt eller torturert når som helst. Vi tenkte: «Hva kan vi, som kurdere, mennesker og foreldre gjøre for samholdet som har gitt oss så utrolig mye?», forteller Kizil til Göteborgs-Posten.

Umiddelbar suksess

Kameratgjengen fant ut at de ville gi spillerne som hadde havnet i unåde hos Brage en ny start. De stiftet klubben Dalkurd, som ifølge Kizil var mer et sosialt prosjekt enn en fotballklubb.

Laget ble påmeldt i 6.-divisjon. Troppen besto hovedsakelig av de unge spillerne byens lille storklubb hadde latt gå, gjennomsnittsalderen skal ikke ha vært stort mer enn 17 år.

IK Brage hadde sans for prosjektet og ga Dalkurd finansiell støtte.

– Vi ville vise ungdommene at vi hadde tro på dem. Når du viser at man bryr seg, så hører de også på deg. Vårt prinsipp er at alle i denne klubben, fra en seksåring til den daglige lederen, skal kunne ha en dialog og bry seg om hverandre. Vi lager en familie, forklarer Kizil, som i dag er styreleder i klubben.

Les også

Ustoppelige «Mål-Pål» scoret i kamp nummer 11 på rad

MANNEN BAK: Ramazan Kizil var med på å stifte Dalkurd FF i 2004. I dag er han styreleder i klubben.

De unge spillerne i Dalkurd trente mer enn motstanderne, nesten hver eneste dag. Og det tok ikke lang tid før den sportslige suksessen fulgte deretter.

På sine fem første år som fotballklubb rykket de opp fem divisjoner. Det sosiale prosjektet hadde blitt en klubb på Sveriges tredje høyeste nivå, 1. divisjon, før det hadde nådd «skolealder».

Fans over hele verden

Med det kurdiske flagget i klubblogoen, et multinasjonalt lag og sin enorme suksess ble klubben en kjæledegge blant langt flere svensker enn Borlänges 41.000 innbyggere. På veien mot 1. divisjon ble Dalkurd kåret til Sveriges beste lag og i 2010 fikk de æren av å dele ut pris under landets idrettsgalla.

Men det var ikke bare i Carl Gustavs rike klubben gjorde seg bemerket. Kurdere fra hele Europa begynte å knytte laget til sitt bryst, og supporterklubben har i skrivende stund over 1,5 millioner følgere på Facebook. Ingen svenske klubber er i nærheten av samme antall.

Les også

Hevder norsk landslagsspiller er ønsket i USA

– Siden når ut til minst fire millioner mennesker hver uke, og innimellom er tallene så høye som 40–50 millioner i måneden. Så det er mange flere som ser og engasjerer seg i den. Det er blitt et forum, en møteplass for alle kurdere rundtom i verden. Alle vet hva Dalkurd er og vil vite hvordan det går med laget. Det er som vårt landslag, sier sidens grunnlegger, Jones Kizil, til Expressen.

For som du sikkert har forstått, Dalkurds eventyr stoppet ikke med 1. divisjonsspill og prisutdeling på idrettsgallaen. I 2015 rykket nemlig klubben opp igjen. Til Superettan – Sveriges nest høyeste nivå.

I sin første sesong havnet de ett poeng bak kvalikplassen til Allsvenskan. Før den neste ble de utpekt som favoritter til å vinne hele ligaen.

Klare for Allsvenskan

Og det favorittstempelet skulle klubben håndtere mesterlig. Med to serierunder igjen å spille, trengte laget bare én seier for å rykke opp til den svenske eliteserien. Lørdag møtte Dalkurd GAIS, opprykket kunne bli et faktum.

Foran 2740 tilskuere vant den unge klubben 1–0 etter scoring av kaptein Rawez Lawan, som selv har kurdisk bakgrunn.

13 år etter at klubben ble stiftet, rykket de opp til Allsvenskan.

– Akkurat nå går vi gjennom en kjempetøff tid i Kurdistan, det skjer mye greier ... Kan vi spre litt glede gjennom fotball, da vet jeg ikke hva mer som kreves av meg i livet, sa lagkapteinen til Aftonbladet etter kampen.

Les også

Her klikker det for Brann-keeperen: – Det var en vennlig prat. Vi avtalte at vi skulle ta en kaffe i morgen

KAPTEIN: Rawez Lawan avgjorde kampen som sendte Dalkurd til Allsvenskan. Her med sin datter på armen.

Hans lagkamerat, Ahmed Awan, har spilt i klubben i over ti år.

– Det går ikke an å beskrive følelsen, jeg har mistet stemmen. Alle, fra styret ned til spillerne, har hatt en tro på dette. Helt fra starten ble det sagt at vi skulle rykke opp til Allsvenskan. Nå er vi her, sa han, og fikk spørsmål om hva dette betyr for Kurdistan.

– Å kunne gi så mye glede til et folk som er så undertrykket ... Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Det blir urettferdig mot følelsene å sette ord på dem, svarte han.

Multinasjonalt

Selv om klubben ble stiftet av kurdere, består den av spillere med opphav i mange forskjellige nasjoner. Noen er født og oppvokst i Sverige, noen er innvandrere, noen er importspillere fra USA og Japan.

– Fotball er det beste integrasjonsmiddelet som finnes. Derfor har det helt fra begynnelsen vært viktig for oss å ikke være et lag med bare kurdere. Vi er ikke et kurdisk lag bare fordi vi heter Dalkurd. Men med hjelp av navnet og det store sosiale ansvaret, så håper vi å kunne utgjøre en forskjell. Både her og der, sier Ramazan Kizil til Expressen.

Likevel legger ikke klubben, «Kurdistans landslag», skjul på at de ønsker å forsterke laget med de beste svensk-kurdiske spillerne før neste sesong.

Les også

Klokken 6 i morges mottok Kristoffersen beskjeden som fikk amerikaneren til å frese

ELLEVILL JUBEL: Både spillere og supportere feiret opprykket på gressmatten til Domarvsvallen.

Blant dem Jiloan Hamad og Brwa Nouri.

– Jeg respekterer at de er under kontrakt, men de ville helt klart vært drømmesigneringer for oss. Vi har alltid en drøm om å få de beste kurderne hit. Om de skulle ønske å komme hit, så blir de automatisk et bilde på den sterke klubbfølelsen som allerede finnes, sier Adil Kizil til Expressen.

Han var med på å stifte klubben i 2014.

Vil etablere akademi i Kurdistan

Og om de ikke klarer å få de beste kurderne til seg, håper den ferske, svenske toppklubben å utvikle dem selv. Neste steg er nå å etablere et eget akademi i Kurdistan.

Det skal de engelsk-kurdiske brødrene Kawa og Sarkat Junad sørge for. Det rike brødreparet har investert i klubben og kommet med et hårete mål om få dem ut i Europa.

– Der borte (i Kurdistan) er penger det eneste som betyr noe når man snakker om fotball. Penger og kjente spillere. Tanken er at vi skal starte et akademi der og lære dem alt vi kan om svensk frivillighet. Få dem til å forstå at fotballen er viktig for samholdet, sier styreleder Kizil.

Akademiet skal ligge i den søndre delen av Kurdistan, som ligger nord i Irak og kontrolleres av kurderne selv. Området er i dag hjem til millioner av irakere som har flyktet fra IS’ herjinger.

– Uskyldige mennesker dør hver dag. Kvinner dør. Barn dør. Men når vi vinner kontakter de oss der nedenfra og takker oss for at vi spiller fotball og vinner for kurdere over hele verden. Det er så mye vi betyr for det kurdiske folket. Vi vil gi dem noe tilbake, sier Kizil.