Liverpool ydmyket United i straffedrama

Liverpool fikk hele tre straffespark da de sendte erkerivalen og manager David Moyes enda dypere ned i grøfta med 3-0-seier på Old Trafford.

Liverpool jubler etter at Steven Gerrard har satt inn kampens første mål fra straffemerket.

Oppgjørene mellom Manchester United og Liverpool er sjelden hendelsesfattige. Men det er få av oppgjørene som kan måle seg med søndagens målt i dramatikk og diskutable situasjoner.

Tre straffespark, alle tildelt bortelaget. To av dem korrekte og satt i mål. Det siste var feilaktig, men ble misbrukt. Ett rødt kort til Nemanja Vidic, gitt for det feilaktige straffesparket. Og et Liverpool som virkelig befestet sin posisjon som tittelkandidat med en særdeles solid 3-0-seier.

For da Rafael og Phil Jones, etter henholdsvis 33 og 46 minutter, på klønete vis forærte straffespark til Liverpool, var det en invitasjon Gerrard takket og bukket for. Begge straffesparkene ble satt sikkert til høyre, og kapteinen sørget med det for at Liverpool kunne juble for en velsmakende 2-0-ledelse. Gerrard fikk også sjansen fra straffemerket mot slutten av kampen, men da endte forsøket i stolpen.

Luis Suarez sørget uansett for at det endte med 0-3 da han kom alene mot keeper etter 83 minutter, og sørget samtidig for å sende United og manager David Moyes dypere ned i søla.

— Det var en fantastisk dag for meg personlig, men det viktigste var å komme hit og vinne. Vi skal nyte dette i kveld. Vi har vist at vi er reelle gullkandidater, og skal kjempe til siste slutt, sa Gerrard til BBC etter kampen.

Nye tider

Så mye større enn Manchester United mot Liverpool er det ikke mulig å få det i engelsk fotball. Mindre interessant ble det heller ikke av at rollene var snudd i forhold til hvordan det har vært de siste årene - denne gang var det Liverpool som kom til kampen med det beste utgangspunktet.

For David Moyes har den første sesongen som Manchester United-manager gått under all forventning. Kun et tynt, tynt håp om å ende topp 4, og dermed få plass i mesterligaen neste år, var utgangspunktet for vertene. Men for å holde liv i håpet måtte Liverpool, som plutselig er en outsider i gullkampen, slås.

Liverpool-manager Brendan Rodgers hilser på kollega David Moyes før kampstart.

Allerede etter to minutter fikk Sturridge en stor mulighet for Liverpool, da han fikk en fin pasning i bakrom. Skuddet fra noe skrått hold var ikke det beste, og gikk en liten meter til side for David de Geas mål.

Det er langt fra uvanlig at oppgjørene mellom de to lagene inneholder høy temperatur. Phil Jones la lista for et nytt brennhett oppgjør etter sju minutter, da han gikk knallhardt inn i en duell med Steven Gerrard, hvorpå de begge fikk seg en rundtur. Men oppgjøret skulle ta enda mer fyr senere.

Kampens innledning savnet imidlertid de helt store sjansene. Begge lag hadde anledinger, men den siste pasningen ble som regel upresis. Etter 20 minutter fikk imidlertid Sturridge en ny, god mulighet. Spissen ble spilt gjennom, og gjorde alt rett da han vendte vekk Nemanja Vidic. Skuddet var imidlertid kun truende for tilskuerne på rad 22, og en god sjanse var skuslet vekk.

Straffe — men ikke rødt

Etter en halvtime gjorde Rafael sitt for å sette fyr på det som hadde vært en litt tam kamp til da. En altfor sein takling på Gerrard nede ved hjørneflagget ga et fortjent gult kort. Heldigvis for Liverpool kom kapteinen seg opp på beina igjen.

Minuttet etter var Rafael og Gerrard på ny i hovedrollen. En lang ball ble slått opp til Luis Suarez, som nede ved kortlinja forsøkte å ta med seg ballen forbi den brasilianske høyrebacken. Rafael strakk ut hånda og stoppet ballen, og dommer Mark Clattenburg pekte umiddelbart på straffemerket.

Suarez og et par lagkamerater var uansett ikke helt fornøyde med Clattenburg, og mente Rafael burde hatt sitt andre gule kort. Men dommeren

Steven Gerrard setter sikkert inn straffesparket.

valgte å la Rafael bli på banen da Gerrard plasserte ballen på straffemerket. Som vanlig var kapteinen sikker i sin sak fra straffemerket, da han sendte ballen til høyre, mens De Gea forsvant motsatt vei, og dermed stod det 0-1. Like etter målet sørget Gerrard for å også havne i Clattenburgs oversikt over de med gult kort, etter å ha truffet Marouane Fellaini med albuen i en duell. Belgieren blødde kraftig, og måtte bytte både drakt og shorts før han fikk komme tilbake på banen.

Ny straffe

Wayne Rooney hadde ikke gjort mye ut av seg da 1. omgang nærmet seg pause. Men ett minutt før hvilen fikk han en brukbar dobbeltsjanse fra 15 meter. Men Liverpool-keeper Simon Mignolet viste seg patent, og forsøkene ble klarert. Det ble den siste muligheten før pause, slik at Liverpool gikk i garderoben med en fortjent ledelse.

Bare et halvt minutt etter pause pekte Clattenburg igjen på straffemerket, og nok en gang var det Liverpool som fikk den. Jordan Henderson vippet ballen gjennom til Joe Allen, som tok med seg ballen på brystet. Bakfra kom Phil Jones, som på klønete vis gikk i ryggen på Allen, og sendte midtbanespilleren i bakken.

Steven Gerrard har akkurat satt inn dagens andre straffespark, og jubler sammen med Luis Suarez.

Også denne gang gjorde Clattenburg rett. Og igjen var Gerrard sikker da han satte ballen lavt til høyre. Denne gang var De Gea etter ballen, men straffesparket var så godt plassert at 0-2 var et faktum på Old Trafford.Like etter at Gerrard hadde doblet ledelsen ropte hjemmefansen to ganger på straffespark. Men verken da ballen traff hånda til Glen Johnson, eller da Rooney gikk i bakken, valgte Clattenburg å peke på straffemerket.

Store sjanser

Halvveis i 2. omgang var Liverpool-back Jon Flanagan heldig som fikk bli på banen, da han igjen kom seint inn i en takling. Backen hadde da allerede blitt notert i dommerens bok, men i likhet med Rafael fikk han noe heldig bli på banen.

Etter 74 minutter kunne Gerrard blitt tremålsscorer. Han fikk lov til å avansere sentralt i banen uten å bli presset. Skuddet fra 25 meter ble farlig da det endret retning i Phil Jones, men ballen gikk like utenfor målet. Like etter burde Robin van Persie redusert for vertene, etter at Rooney hadde gjort et flott forarbeid. Men fra åtte meter klarte ikke van Persie å styre headingen sin på mål.

Hjemmelaget hevet seg utover omgangen, slik lag som må jage mål gjerne gjør. Men selv om flere spillere langt fra var på sitt beste, valgte manager Moyes å vente helt til det var spilt 76 minutter før han gjorde sitt første bytte.

Filming

Etter 77 minutter fikk Liverpool utrolig nok straffe for tredje gang. Men der de to første var riktig idømt, ble Clattenburg lurt av Sturridge på den tredje. Spissen gikk i bakken etter at Nemanja Vidic taklet inne i feltet. Men reprisene viste at serberen neppe var nær Sturridge, som burde hatt gult for filming.

Nemanja Vidic ble trolig feilaktig avvist da Liverpool fikk straffe i denne situasjonen.

Isteden endte det med utvisning for Vidic, som allerede hadde gult. Og igjen var det Gerrard som forsøkte seg fra straffemerket. Men denne gang sendte han ballen mot venstre, og skuddet var ikke like godt som de to første. Dermed endte straffesparket i stolpen, før det ble klarert, og Gerrard hadde spolert muligheten til å score hat trick.– Jeg ble litt ovenpå før den tredje straffen. Jeg har kommet hit mange ganger og opplevd å bli utspilt. I dag dominerte vi og er faktisk litt oppskaket over at vi ikke scoret flere mål, sa Gerrard til Sky Sports.

Bare tre minutter senere kunne og burde Liverpool kanskje hatt sin fjerde straffe, da Sturridge på ny gikk ned i feltet. Denne gang blåste ikke Clattenburg, selv om reprisene viste at Michael Carrick nok felte landslagskollegaen.

Like etter var det smått utrolig at det ikke stod 0-3, da Suarez brant til fra åtte meter. Men De Gea leverte en av sesongens store redninger da han fikk avverget til hjørnespark, mens Suarez vantro måtte gratulere keeperen med redningen.

Suarez jubler for å ha satt inn kampens siste mål.

Premier Leagues toppscorer fikk imidlertid revansje minuttet etter, da han plutselig kom alene gjennom etter et mislykket Sturridge-skudd. Denne gang gjorde Suarez alt rett da han skrudde ballen i mål, og med 0-3 på resultattavla var kampen for lengst avgjort.

Gullutfordrer

Den sterke borteseieren gjør at Liverpool nå for alvor er med i gullkampen i Premier League. Avstanden opp til ledende Chelsea er fire poeng, men de røde fra Merseyside har én kamp mer igjen å spille enn londonlaget. Bakfra jager Manchester City, som er to poeng bak Liverpool, og som har to kamper mindre spilt enn Rodgers mannskap.

For Manchester United er nå drømmen om mesterliga til høsten nå kun mulig å redde med tynn teori. Avstanden til Arsenal på 4.-plass er på 9 poeng, før Arsenal gjester erkerival Tottenham senere søndag. Ni runder gjenstår for Moyes og co., som møter Olympiakos i mesterligaen onsdag.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk