Fotball

– Tribunebråket speiler samfunnet

Men Per-Mathias Høgmo frykter ikke bråk under Stockholms-derbyet i kveld.

SPENT: Situasjonen i Stockholm er spent foran Djurgårdens første hjemmekamp mot AIK på en liten evighet. I sentrum står en norsk trener.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

STOCKHOLM (aftenposten.no): Endelig kan Per-Mathias Høgmos svenske klubb Djurgården invitere erkerivalen AIK til byderby på sin egen hjemmebane. Den toppmoderne Tele2 Arena erstattet tidligere i sommer Stockholms Stadion som Djurgårdens hjemmebane, og i kveld møtes de to lagene til et brennhett derby foran rundt 28.000 tilskuere.

I går trente laget på Tele2 Arena og nordmannen tror det blir et intenst og spennende byderby.

– Vi hadde fullsatt arena i åpningskampen vår her mot Norrköping, men dette blir noe helt annet. Vi gleder oss veldig. Vi har vunnet fire av de fem siste kampene, selvtilliten er stor i laget og her trenger jeg ikke fyre opp spillerne før denne kampen, sier Høgmo til Aftenposten.

Tele2-skandale

Men kampen er en såkalt høyrisikokamp, og det er ventet et tungt politioppbud både i Stockholm sentrum og rundt arenaen i forbindelse med oppgjøret.

Det gikk bra da lagene møttes på AIKs hjemmebane Friends Arena i mai i oppgjøret som endte 1-1. Like bra gikk det ikke da Hammarby møtte GAIS på Tele2 Arena forrige uke. Hammarby deler arenaen med Djurgården og rivaliseringen mellom de tre Stockhoms-klubbene er stor.

Det brøt ut fullt kaos på Tele2 Arena da Hammarby-supportere tok seg inn på tribuneseksjonen over den som 1.-divisjonskollega GAIS sine supportere oppholdt seg på. Derfra kastet hjemmefansen mynter, flasker og stolseter ned på gjestenes supportere. Hendelsen føyer seg inn i rekken av mange stygge episoder med tribunebråk og vold i forbindelse med fotballkamper i Sverige.

– Har alle et ansvar

Høgmo er oppgitt over situasjonen, men tror problematikken stikker dypere enn kun fotball.

– Fotballen her er en stor samfunnsaktør. Mange av utfordringene i samfunnet ser man igjen på fotballarenaen. Og tribunebråket gjenspeiler på en måte samfunnet. Det er små grupper som skaper mye bråk. Vi har alle et ansvar for å få bukt med dette, både fotballen og samfunnet forøvrig, sier Høgmo.

– Blir du skremt når du ser scenene?

– Jeg blir ikke skremt, nei. Jeg blir lei meg på samfunnets vegne. Fordi det vitner om at det er mange som ikke har det så bra. Vi har alle et ansvar for å løse dette på en klok måte, fortsetter Djurgården-treneren som i mai overtok et skakkjørt Stockholms-lag. Da lå laget på nedrykksplass, nå er laget midt på tabellen.

Høgmo er ønsket med videre, men er også en kandidat til å overta som norsk landslagstrener etter Egil "Drillo" Olsen.

I Norge sperret mange tilskuere øynene opp da plassen rundt Ullevaal stadion i forkant av Vålerenga — Brann for snart to uker siden var forvandlet til et politikontrollert område, med to supportergrupperinger som til slutt barket sammen. Tåregass ble brukt for å skille de to gjengene.

– Hvorfor er dette et større og mer utbredt problem i Sverige enn i Norge?

– Det bor dobbelt så mange mennesker her og det er flere kamper med mange tilskuere. Det er stor rivalisering mellom de tre store klubbene fra Stockholm og IFK Göteborg. I Norge har vi litt i forbindelse med Lillestrøm og Vålerenga, innimellom Brann, mens her er rivaliseringen større.

AIK-treneren sint

På en felles pressekonferanse i går fikk AIKs trener Andreas Alm og Høgmo spørsmål om sikkerheten før oppgjøret. Det likte Alm dårlig.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal svare på det spørsmålet. Jeg ser ikke sammenhengen. Du får spørre de som jobber med sikkerheten om du vil ha de beste svarene på det. Vil du ha de beste svarene rundt det sportslige får du de av meg, svarte Alm.

– Hvor mye tenker dere på dette med publikum og sikkerhet før kampen, Høgmo?

– Vi lar oss inspirere av at det kommer mye folk. Det kommer til å bli en fantastisk stemning på stadion. Omgivelsene får vi ikke gjort noe med. Vi må holde fokus på fotballen. Men vi føler helt klart at sikkerheten er godt ivaretatt, sier Høgmo.

Kapasiteten på Tele2 Arena er over 30.00, men den er redusert noe i forbindelse med byderbyet. Dette for at det skal være et solid skille mellom AIK-supporterne og hjemmelagets supportere.

  • Kampstart i Stockholm er klokken 19.05 og du kan følge kampen her.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball