Fotball

Idrettspsykolog advarer mot å dyrke barnestjerner

Mener man må være varsom med å legge for mye press på Martin Ødegaard.

I SENTRUM: Martin Ødegaard fikk mye oppmerksomhet under A-landslagets samling i Stavanger. 15-åringen fikk sin debut. NTB scanpix

 • Roy Ellingsen

Fra tid til annen skjer det. Oppsiktsvekkende idrettsprestasjoner fra barn. Martin Ødegaard spilte seg inn på A-landslaget som 15-åring. Neste gang er det kanskje en 14-åring som vinner senior-NM i tennis eller en like gammel utøver som hopper to meter i høyde.

– Å gi merkelapper som «talent», «kan nå langt», «har det i seg» og så videre er farlig. De kan bli vedkommendes verste fiende. Talent må ikke ses på som noe du har, men noe du kan utvikle. Her er det mange som har gått i fellen, og trenerne har et stort ansvar her, sier Yngvar Ommundsen, professor i seksjon for coaching og idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole.

— Alle har et ansvar

Han understreker at han ikke snakker om tilfellet Martin Ødegaard spesielt, men om det unge utøvere kan oppleve, når de blir pekt ut som store fremtidsløfter, enten det er i egen hjembygd, eller de havner på forsiden av riksavisene.

Les også

«Vil 100 ganger heller ha Ødegaard enn veteranene på landslaget»

– Alle har et ansvar for det menneskelige. I dag er det mye fokus på stjerner og dyrking av enere, enten det er idrettsstjerner, filmstjerner, popstjerner eller andre. Det er en stor haussing. Mediene har også et ansvar. Det å være på forsiden gjør noe med folk. Måten andre beskriver deg blir selvbeskrivelse til slutt, sier Ommundsen.I Norge blir alderen opp til 12 definert som barneidrett. Så kommer ungdomsidretten.

– Man skal ikke dyrke stjerner i den alderen, sier professoren, og utdyper:

– Noen er større idrettstalenter enn andre, men det er ikke sikkert at sterke prestasjoner i ung alder kommer på grunn av et stort idrettstalent. Man må spørre seg om de er reelle talenter, eller om det er andre ting – som langt fremskreden kroppslig utvikling – som fører til resultatene.

Forvetninger og krav

Gode resultater leder gjerne til store forventninger. Store forventninger blir fort til større krav.

– Unger og ungdommer er forskjellige. Man skal være sensitiv og varsom når man forvalter unge mennesker. Å bli definert som en stjerne, eller et kjempetalent, er ikke til det beste for de fleste. Nederlaget kan bli veldig stort, hvis man som ung blir hausset veldig opp, og så ikke klarer å leve opp til egne og andres forventninger. Kanskje kan gode prestasjoner i ung alder virke hemmende på utviklingen. Da tror man gjerne at man er god nok, og glemmer å utvikle videre talentet sitt, sier han.

Professoren tror ikke det er nevneverdige forskjeller i presset man opplever, enten det er individuell— eller lagsport som utøves.

– Prestasjoner er mer synlig i individuelle idretter. I fotball kan laget vinne, selv om en spiller er kjempedårlig. Men det er ikke dermed sagt at presset er så mye større. At folk blir definert som veldig gode, eller stjerner, skjer i alle typer idretter.

Han advarer mot at barn blir for viktige på laget sitt i for ung alder.

– Det er vanlig at man skal tyne prestasjoner ut av barn for tidlig. Da kan man brenne dem ut. Det er en forbruksmentalitet som ikke gagner barnet og det er det alltid en fare for, sier han.

- Bjørnetjeneste

Det kan også være fristende for klubber eller lag å bruke stortalenter som trekkplaster.

– Å bruke unge spillere i kommersielle settinger er dårlig bruk. Å tenke kommersielle behov fremfor utøverens ve og vel er ikke bra, spesielt når det gjelder barn og ungdommer, sier Ommundsen.

Han mener unge idrettsutøvere, trenerne og lederne deres må tenke utvikling, først og fremst.

– For gode resultater kan gjøre at barn kommer i situasjoner hvor de tenker at «jeg må ikke trene så mye lenger.» Da kan vi gjøre dem en bjørnetjeneste, hvis vi gjør dem til stjerner.

Les også

Nå kan Martin (15) passere Gareth Bale

God kroppslig utvikling, og gode resultater, betyr kanskje ikke at man takler opplevelsen av dem.– Det er ulik modningstakt på ungdommer. De kan være moden fysisk, men fortsatt være et barn psykologisk.

Han kommer stadig tilbake til spørsmålet. Hva er et talent?

– Vi må utvide talentbegrepet fra bare det å være flink til å spille fotball, tennis eller hva det måtte være i ung alder. Du må også ha orden på livet ditt og ha noen som sørger for deg utenom. Det er ikke mangel på utøvere som har lyst tidlig og sluknet fort. Skal man nå toppen, er det mange pilarer som må være på plass, sier Yngvar Ommundsen.

 1. Les også

  Ta med Ødegaard mot England og Italia, Høgmo!

 2. Les også

  15 år og bedre enn alle

 3. Les også

  Høgmo nekter å ta Ødegaard-avgjørelse nå

 4. Les også

  Så nær var Ødegaard (15) å skyte seg inn på topp ti i verden

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Strømsgodset IF

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tidligere landslagsspiller: – Vi mister enormt mange talenter til skader, prestasjonsangst og press fra foreldre

 2. SPORT

  Professor: Idretten bommer når de skal ta vare på de unge

 3. FOTBALL

  Ødegaard: - 2014 har vært et eventyr for meg

 4. FOTBALL

  Dette Ranheim-laget skal ikke tenke på resultat i kampene

 5. SID

  Fremtiden så lys ut for Norges største fotballtalent. På innsiden pågikk en annen kamp.

 6. FOTBALL

  Spansk storavis: Ødegaard nekter å spille for Real Madrids b-lag