Jubler for Englands første VM-medalje på 49 år: - Nå blir det fest

Kvinnelandslaget slo Tyskland i bronsefinalen.

England-keeper Carly Telford (t.v), Toni Duggan, Claire Rafferty og Steph Houghton viser frem bronsemedaljene etter seieren over Tyskland.

Tyskland – England 0-1 e.e.o.

Fara Williams (31) omsatte iskaldt et tvilsomt straffespark i scoring og ga England 1-0-seier over Tyskland i fotball-VMs bronsekamp lørdag.

Dermed har England for første gang siden mennenes triumf på hjemmebane i 1966 tatt medalje i et fotball-VM for senior.

Les også

«Løvinnene» kapret britenes hjerter – nå nektes de OL-spill

Sensasjonsbronsen smakte ikke dårligere av at den ble hentet mot Tyskland. Det var Englands kvinnelandslags første seier mot tyskerne noensinne, i det 21. forsøket. De 20 tidligere kampene ga to uavgjorte som best.

— Disse spillerne! Jeg vet ikke hvor de får det fra. Vi fikk et spark i kjeften i semifinalen, men de plukket seg opp og viste verden hva de er laget av , sa en nesten målløs landslagssjef Mark Sampson rett etter kampen.

— Nå blir det en massiv feiring!

12 dager etter at England ble rundspilt av Norge i en time før laget scoret på sine to første sjanser og sendte de norske hjem fra Canada, fullførte England sin VM-bragd med seier over europamesteren.

Onsdag lå de engelske strødd på kunstgresset i Edmonton, noen av dem i krampegråt, etter at Laura Bassetts selvmål på overtid avgjorde semifinalen mot Japan. Lørdag var det vill jubel samme sted. Bassett var med på å nekte Tysklands stjerner scoring.

Dommer i fokus igjen

Karen Bardsley i målet sto for en rekke sterke redninger, og akkurat som mot Norge ble hun kåret til kampens spiller. Akkurat som da avsluttet England best etter lenge å ha blitt overkjørt. Målet kom først i annen ekstraomgang, på en svært tvilsom straffeavgjørelse av nordkoreanske Ri Hyang-ok.

Lianne Sanderson holdt Tabea Kemme med begge hender på et engelsk innkast. Så slapp hun og gikk veldig lett i bakken da Kemme la armen rundt henne idet begge spillere vendte på jakt etter ballen.

Tvilsomme straffespark er blitt en gjennomgangsmelodi i VM, og tyskerne som mente seg bortdømt i semifinalen mot USA protesterte voldsomt. Det tok lang tid før Williams kunne ta straffesparket, men hun slo ballen kaldt i hjørnet uten sjanse for Sabine Angerer, som reddet to straffer i EM-finalen mot Norge i 2013.

Les også

England slo Canada - nærmer seg finale i fotball-VM

Sjansesløseri

Tyskland dominerte stort omtrent like lenge som Norge dominerte i åttedelsfinalen, men greide ikke å utnytte sjansene sine. England avsluttet best og hadde store sjanser mot slutten av annen omgang, særlig etter at gode Eniola Aluko kom inn. Heller ikke England greide å utnytte sjansene sine da.

I stedet var det en annen innbytter, Sanderson, som gjorde utslaget.

Anja Mittag og Bianca Schmidt hadde store sjanser til å utligne mot slutten, men for tyskerne endte VM med bitter skuffelse. Laget reiste til Canada for å sikre sin tredje VM-tittel, men må greie seg uten medalje for annen gang på rad.

For de norske som var England fullstendig overlegne i en drøy omgang, må også «hva om»-tankene ha meldt seg igjen lørdag.

(©NTB)

Les også

Sepp Blatter møter ikke opp på kvinnenes VM-finale