Fotball

TIL kan berge plassen i løpet av juli

KOMMENTAR: Mener Gutan alvor og fortsetter på samme måte som i 4-2-seieren mot LSK forrige fredag vil de neste ukene kunne gi spillere og trenere et pusterom klubben ikke har hatt i eliteserien på over tre år.

VANT PÅ ÅRÅSEN: Tromsøs spillere jubler for scoring mot Lillestrøm.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

Den sterke seieren på Åråsen til tross. En sterk TIL-prestasjon blir ofte fulgt opp av en nedtur. TIL slo Stabæk 3–0 på bortebane 21. mai. Helga etter ble Sarpsborg 08 for sterke på Alfheim, og 1-2-tapet ga triumfen i Bærum en bismak.

Siden da har TIL hatt en måned EM-pause og vunnet oppgjøret mot Lillestrøm. Tydeliggjøringen av hvordan TIL ønsker å fremstå offensivt er også mer synlig. Gjennom april og mai var hovedtrener Bård Flovik ikke sikker på om han ville bruke en fast formasjon. Det varierte mellom 4-4-2, 4-4-1-1, 4-3-3 og 4-5-1. Jeg vet at det er fordeler med å kunne variere hvordan man fremstår i kamp. Motstanderne får vanskeligheter med å lese deg, og man kan fort endre et kampbilde. Utfordringen er derimot at dersom det ofte byttes formasjon kan det skape utrygghet hos dem som skal gjennomføre en kampplan – nemlig spillerne.

Les også

 1. Tromsø-keeperen ute mot Haugesund

 2. Andersen (30) signerte fireårskontrakt: – Har ikke gitt opp utenlandsdrømmen

Etter å ha snakket med en rekke spillere gjennom de siste par månedene er inntrykket mitt at en fast spillemåte er det som ønskes. Den skaper noen faste grunnrammer og gjenkjennelse i spillet når TIL har ballen i laget. Det igjen gir selvtillit når man lykkes, noe som er viktig når man opplever motgang.

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Etter torsdagens trening fortalte Bård Flovik at han nå ønsker å videreføre 4-3-3-formasjonen som har vært så vellykket mot Lillestrøm og Stabæk på bortebane. – Vi har funnet en dynamikk i midtbaneleddet som vi har leitet etter. Den passer spillergruppa vår veldig godt, og hjelper de utfordringene vi har i spill mot etablert forsvar, sa Flovik.

Måten TIL har valgt å spille på gjør at to av tre midtbanespillere ligger høyere i banen. Det gjør at de på papiret raskere kan komme i posisjon til å score mål og kombinere med angrepsspillerne. – Vi blir ikke så avhengige av spissene i en tidlig fase, og får raskere ettertrykk, sier Flovik.

Kun de neste månedene vil gi svar på om formasjonen og spillemåten som er valgt er riktig. Men jeg anser det som klokt å velge en formasjon som spillerne kan bli kjent med i stedet for å vingle mellom flere. Spillergruppa på Alfheim har hatt mange negative opplevelser på fotballbanen de siste årene. Nedturer har etterfulgt nedturer. Og derfor trenger disse spillerne å oppleve trygghet gjennom å prestere godt over en periode.

Og for å finne nettopp den tryggheten blir juli måned blir så viktig. Haugesund hjemme 9. juli, Strømsgodset borte 17. juli, Stabæk hjemme 24. juli og Bodø/Glimt borte 31. juli står på programmet for Gutan. Klarer Gutan å vinne tre av disse fire kampene vil laget ta et stort jafs bort fra bunnstriden. Da vil TIL stå på 25 poeng – og det med over tre måneder igjen av sesongen. I fjor plukket Gutan til sammen 29 poeng, og måtte vente helt til november før plassen var sikret.

Derfor er det litt satt på spissen at TIL kan berge plassen i juli. Men står laget med 25 poeng når august kommer må det en totalkollaps til for ikke å hente de syv eller åtte poengene som skal til i løpet av august, september, oktober og november.

Tidligere versjoner av TIL har stort sett alltid tapt borte og vunnet hjemme. I år er det nærmest motsatt. Derfor ligger nøkkelen i at TIL klarer å ta med seg evnen til å vinne kamper også hjem til Alfheim, samtidig som publikum lar seg begeistre.

Og der er valget av spillemåte og formasjon noe som kommer til å være helt sentralt.

Ingen i Tromsø ønsker en ny høst der TIL skal krige i bunnstriden. Spillerne, trenerne, administrasjonen, supporterne, sponsorene og alle andre som følger TIL trenger en høst uten frykten for nedrykk. Sommermåneden juli kan gi dem akkurat det.

Alle som har fulgt TIL de siste årene kjenner alternativet.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rune Robertsen
 3. Tromsø IL