Fotball

Premier League-klubbene herjet i Europa. Englands landslagssjef er likevel bekymret: – Vi er nødt til å stoppe utviklingen.

Landslagssjef Gareth Southgate ber engelske klubber bruke flere engelskmenn.

Liverpool-spillerne feiret Champions League-seieren i åpen buss gjennom.
  • NTB

Englands landslagstrener i fotball, Gareth Southgate, er bekymret over at de engelske toppklubbene bruker så få engelske spillere. Nå ber han om forandring.

Samtlige fire finalelag i Europas største klubbturneringer, europaligaen og mesterligaen, var i år fra England. Men de engelske klubblagenes suksess smitter nødvendigvis ikke over på det engelske landslaget, som denne uken skal forsøke å vinne den første utgaven av nasjonsligaen.

Les også

  1. Tidligere Chelsea-manager tar over italiensk storklubb

  2. Han har 91 kamper i Premier League. I dag dømmer han Moldes andrelag

Problemet er at klubbene ikke bruker spesielt mange engelskmenn.

Chelsea hadde ikke en eneste engelskmann med fra start da de slo byrival Arsenal i europaligafinalen, mens «The Gunners» kun startet med én (Ainsley Maitland-Niles).

Chelsea, som vant europaligaen, hadde ikke en eneste engelskmann i startoppstillingen i finalen. Foto: AP Photo / Luca Bruno / NTB scanpix.

Liverpool, som vant mesterligafinalen, hadde to engelske spillere (Jordan Henderson og Trent Alexander-Arnold). Mesterligaens tapende finalist Tottenham dro opp statistikken med fem hjemlige spillere. (Kieran Trippier, Danny Rose, Harry Winks, Dele Alli og Harry Kane)

Southgate bekymret

Tallene bekymrer den engelske landslagstreneren Gareth Southgate. Han er ikke glad for utviklingen og frykter at dette vil gå ut over den engelske suksessen med landslaget.

Nå ber han de beste engelske klubbene om å gi flere engelske talenter sjansen.

– Vi er nødt til å stoppe utviklingen. Min største bekymring er at tallet fortsetter å falle og at vi om ti år har en landslagstrener som kun har 15 prosent av ligaen å velge fra.

Statistikken fra Premier League er ikke oppløftende, og bruken av engelske spillere er nedadgående – fra et allerede lavt nivå.

Harry Kane er en av få engelskmenn som dominerer i Premier League. Her sammen med landslagssjef Gareth Southgate.

Første seier siden 1966?

Sist VM tok England seg til sin første semifinale i et VM siden 1990. Nå har Southgate tatt sine menn til finalerundene i nasjonsligaen. Dit har de kommet med seiere over Spania og Kroatia.

I semifinalen skal England møte Nederland torsdag. Dagen før møter Portugal, som er vertskap for finalerunden, Sveits.

Vinneren stikker av med over 100 millioner kroner.

Dersom England skulle gå til topps i turneringen vil det ble deres første turneringsseier siden 1966.

Les mer om

  1. Tottenham Hotspur FC
  2. Liverpool FC
  3. Arsenal FC
  4. Chelsea FC