VIF-kometen Zahid: - Blir veldig motivert av å få spille i drakt nummer 10

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener sist sesongs gjennombruddsmann, Ghayas Zahid, må storspille i sjefens gamle trøye.

FOKUSERT: Ghayas Zahid tar en pust i bakken under VIFs treningsleir på La Manga. Etter den gode sesongen i fjor, blir han en av Vålerenga-spillerne å se opp for i årets sesong.

LA MANGA (Aftenposten): Ghayas Zahid (20) fikk sitt definitive gjennombrudd i Vålerenga i fjor. Han stoppet på ni seriemål, og var sammen med Vidar Örn Kjartansson den store profilen på fjorårets VIF-lag.

Kjartansson er solgt, og drakt nummer ti går videre til Zahid. 20-åringen har sett meget pigg og frisk ut i hele vinter, også på treningsleiren på La Manga, og kan gå mot en kanonsesong. I favorittdrakten.

— Det er veldig kult å få spille med drakt nummer ti. Det blir jeg veldig motivert av. Jeg har alltid likt å spille med tier’n. Jeg har hatt den både på juniorlaget og rekruttlaget. Og nå får jeg den her. Det er kult, sier den beskjedne Oslo-gutten til Aftenposten.

- Føler ikke ekstra press

Trener Kjetil Rekdal har snakket om Zahids vinter lenge. Han er imponert over de stegene unggutten har tatt siden sesongslutt i fjor. Men når det blir snakk om drakt nummer ti, da blir tonen kjøligere.

— Det er ikke mange som har hatt suksess i den drakten i Vålerenga de siste årene. Det er vel meg selv og Vidar. Så dette blir store sko for ham å fylle, sier Rekdal og flirer godt.

— Jeg føler ikke noe ekstra press selv om han har spilt i den samme drakten. Jeg vil bare gjøre det best mulig, jeg. Men ettersom Rekdal vel ikke vant noe i den drakten her, får jeg prøve å gjøre noe med det da, sier Zahid og smiler lurt.

Mange i Vålerenga har ventet på at han skulle slå ordentlig til. Det gjorde han i fjor. Men det tok litt tid før det begynte å svinge skikkelig. Han var ikke involvert i serieåpningen, men fikk innhopp i både 2. og 3. serierunde. Hans første 90 minutter kom i 3-0-seieren over Sandnes Ulf i april. Etter det var han så å si fast på laget resten av sesongen.

Løsnet i juli

Det første målet, som på mange måter gjorde at alt løsnet, kom i 2-0-seieren over Strømsgodset på Marienlyst. Det var i juli. Alle hans ni seriemål kom i siste halvdel av sesongen. Det ønsker han å endre på i år.

— Målet er å komme i gang mye tidligere enn i fjor. Jeg håper jeg ikke må vente så lenge på det første målet denne sesongen. Uansett er målet å bli bedre, naturligvis. Også i antall målpoeng, sier mannen som noterte seg for fem målgivende pasninger i tillegg til de ni seriemålene.

- Hvordan vil du oppsummere fjorårssesongen for din egen del?

— Jeg er veldig fornøyd med den. Da det løsnet skikkelig gikk det bra. Men jeg må fortsette å utvikle meg, og det har jeg tenkt til. Som lag ser vi sterkere ut enn i fjor. Vi har fått inn forsterkninger defensivt som forhåpentligvis kan hjelpe oss til å slippe inn færre mål. Og vi har fått inn forsterkninger offensivt, selv om Vidar er borte. For eksempel Daniel Braaten. Jeg ser virkelig frem til å spille med han. Han har spilt på et veldig høyt nivå i mange år, så det kommer til å bli morsomt med Daniel her.

Liverpool-supporteren forlenget sin VIF-kontrakt i november i fjor, og Aftenposten vet at Vålerenga er glade for å potensielt sitte på en gullgruve som Vidar Örn Kjartansson ble da han ble solgt til Kina for 20 millioner kroner.

Potensiell gullgruve

For fortsetter unggutten der han slapp i fjor, kan det være han forsvinner videre til neste steg på karrierestigen.

— Det er ikke noe jeg tenker på nå. Alle vil jo til utlandet og få sjansen som proff der. Men det får komme senere. Nå er jeg veldig innstilt på å gjøre en god sesong med Vålerenga. Så får vi se, sier Zahid.

Kjetil Rekdal tror neppe playmakeren spiller hele sin karriere i norsk eliteserie.

— Ghayas har ingen begrensninger. Han er glad i å spille fotball, i å spille kamper. Han vil vinne, han vil bli bedre og han koser seg med fotballen. Da er det større sjanse for å lykkes også. Det er umulig å si hvor lenge vi får beholde ham her. Men vi skal sørge for å utvikle ham videre, så får vi håpe vi får god nytte av ham så lenge han er her.

- Han kan bli en innbrigende mann for dere ved et eventuelt salg?

— Ja, det kan han. Men vi skal bygge en toppklubb her, og har ikke fokus på salg av spillere. Heller ikke Ghayas. Det får eventuelt komme hvis han blir for god for Tippeligaen, sier VIF-treneren.

- Lærte mye av fjoråret

- Hva er grunnen til at han han ser ut til å ha tatt nye steg i vinter?

— Han er mer bevisst på helheten som idrettsutøver. På treningsmengde, kvalitet, det å forebygge skader, å leve som en idrettsutøver. Han har utviklet seg veldig i den riktige retningen. Og så klart var det mye som datt på plass etter den sesongen han hadde i fjor. Han lærte mye av den, og vi skal også sørge for å bidra til at den utviklingen fortsetter. Dessuten blir han eldre, sier Rekdal.