Fotball

Ny fransk klubb så Midtsjø sende RBK til Ullevaal

Skjelvik sørget for pynten i semifinalefesten. 

Med litt hjelp av en Glimt-forsvarerer scorer Fredrik Midtsjø Rosenborgs første mål i semifianlen.
  • Ole K. Sagbakken
    Ole K. Sagbakken

Rosenborg-Bodø/Glimt 2-0

LERKENDAL: Fredrik Midtsjø kastet seg inn i boksen, presset ballen i mål via et Bodø-bein— og sendte Lerkendal til himmels. Samtidig gjorde han seg enda mer attraktiv for fransk fotball.

På overtid sørget Jørgen Skjelvik for pynten, og dermed kan Rosenborg bli aller første klubb som tar «The Double» to år på rad.

— Åååå, no ska vi te Ullevaal!

Det var ordlyden blant de 12500 tilskuerne allerede før Midtsjø viste hvorfor han er brennhet for tiden.

Så sikre var supporterne på en ny cupfinale. Og mot et tamt Glimt var finalebilletten heller aldri truet: Til det var forsøkene fra eks-RBK-er Trond Olsen for spede. Og til det foregikk spillet i altfor stor grad foran Glimt-keeper Simon Thomas.

Lens på tribunen

Men tilbake til stjørdalingen Midtsjø: Det ble en perfekt kveld for 23-åringen, som kom til semifinalen som RBKs heteste salgsobjekt. Mot Odd søndag var fem klubber på plass for å kikke på RBK-ere, deriblant franske Lille - som skal ha hatt øynene på Midtsjø. Onsdag kveld var franske Lens på plass. Uten at Lens-speider Patrick Barul ville snakke navn til Adresseavisen, er det liten tvil om at han ringet rundt blant andre Midtsjøs navn etter kampen. Og, som franskmannen selv sa før semifinalen, er sjansen stor for at nettopp Lens er tilbake på Lerkendal før sesongen er over.

Fra tribunen så talentspeideren mer enn Midtsjø. Allerede etter seks minutter satte Christian Gytkjær en støkk i Glimt-forsvaret, da han traff tverrliggeren fra 20 meters hold. Rosenborg fortsatte å styre oppgjøret, og etter 22 minutter maktet ikke Glimt-forsvaret å stå imot RBKs høye press lenger: Gytkjær kom seg fint rundt på høyresiden, la inn, og der fightet Midtsjø ballen i nota i duell med Sascha Mockenhaupt. TV-bildene klarte ikke å vise hvem som var sist nær ballen, men etterpå innrømmet Midtsjø at han neppe var sist på ballen, og at det kan ha vært et selvmål.

Glimt dro fram et par kontringer i denne perioden, hvor RBK-interessante Mathias Nordmann fant Trond Olsen i bakrom. Men det var hjemmelaget som skapte sjanser: Både Pål André Helland – med et skudd som keeper Simon Thomas reddet godt – og Mushaga Bakenga, som sparket hull i lufta alene med Thomas, kunne drept all spenning før pause.

Bakenga igjen – og igjen

Der «Kjernen» hadde sunget om Ullevaal de første 45, ble fokuset rettet mot dommer Svein Oddvar Moen da lagene var tilbake på banen. To minutter inn i 2. omgang ble Gytkjær revet overende i boksen, og skjønte ingenting der han sto i sokkelesten etterpå – og ble vinket videre. Dansken fant imidlertid skoen sin, og kunne sekunder senere observere at Bakenga tok seg for god tid da han skjøt over fra 14 meter.

Om Bakenga burde ha scoret i den situasjonen, var det et under at han ikke gjorde det etter timen. Etter fint forarbeid av Anders Konradsen og Gytkjær sto vingen plutselig alene på to meters hold. Men avslutningen med kneet (!) gikk via keeper Thomas og i tverrliggeren.

Iskald Skjelvik

Den siste halvtimen fortsatte man å spille mot ett mål, og selv om RBK-trener Kåre Ingebrigtsen spratt fram og tilbake på sidelinjen, var nok pulsen en helt annen enn uavgjortdramaet i Tromsø i kvartfinalen. For alt handlet om Rosenborg. Helland skrudde et frispark rett over. Innbytter Matthias Vilhjalmsson var kun en god Glimt-back unna å øke, og Midtsjø… I det 90. minutt ble han elegant spilt alene med keeper av Helland, men der foten var innstilt før pause, ble det løskrutt nå.

På overtid sørget imidlertid Jørgen Skjelvik for fullstendig ro i rekkene, da han alene med keeper var iskald. 2-0!

Dermed er RBK i cupfinalen, akkurat som i fjor. Og har sjansen til å bli tidenes første norske klubb som tar «The Double» to år på rad.

En av grunnene heter Fredrik Midtsjø, som også ble kåret til banens beste av supporterne.

Med stadig flere franske klubber siklende etter seg.

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Fredrik Midtsjø
  3. Rosenborg BK