Fotball

Fotballekspertens råd til NFF: - Se til Danmark for å finne Høgmos erstatter

Men Viasats Roar Stokke freder Per-Mathias Høgmo enn så lenge.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo har fått mye kritikk etter tapene mot Hviterussland og Tyskland, men får høsten av Roar Stokke til å overbevise. Foto: NTB Scanpix

 • Herman Folvik

Etter hjemmetapene 0-1 for Hviterussland og 0-3 Tyskland sist uke har mange sett seg lei av Per-Mathias Høgmos innsats som landslagssjef. Hele 16 av 32 kamper med Høgmo har endt med tap.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen har kanskje hatt den tydeligste stemmen blant ekspertene som mener at Høgmo ikke bør trene Norge lengre. Det mente ogsåkollega Jon Hartvig Børrestad sist uke.

— I tilfellet Høgmo så svømmer jeg fortsatt motstrøms. Han må få fortsette høsten ut. I min bok så står det null poeng over to kamper mot Tyskland. Jeg forventet ingenting. Prestasjonen skuffet meg mye mer enn resultatet, melder Stokke.

Norges neste kamper er nå borte mot Aserbajdsjan 8. oktober, hjemme mot San Marino 11. oktober og borte mot Tsjekkia 11. november.

FC København-trener Ståle Solbakken. Foto: NTB Scanpix

Stokke krever syv poeng på høstjakten. Hvis ikke ber han om å se til Ståle Solbakken, FC Københavns trener.

— Om Norge bommer mot Aserbadsjan og Tsjekkia, og står med kun tre-fire poeng etter de neste tre kampene og prestasjonen i tillegg er dårlig, da må ledelsen i NFF booke billett til København. Solbakken er da ferdig med en høst i Champions League og kan kanskje la seg overtale, sier Stokke.

Les også

Her er Tjærnås' spørsmål til landslagssjef Høgmo

Les også

Ikke Høgmos skyld at spillerne svikter

— Vinglet for mye

Fotballkommentatoren i Viasat mener mye av kritikken til Høgmo kommer feil ut.

— De samme som sier at Norge nå ligger langt etter som fotballnasjon, kan da umulig forvente at det samme landslaget slår den regjerende verdensmesteren? For Norge er dette som at en norsk sprinter med pers på 11 blank skal møte Usain Bolt på 100 meteren. Det er umulig uansett hva man gjør. Toni Kroos, Manuel Neuer, Thomas Muller og Sami Khedira lar seg ikke stoppe av et norsk landslag uansett strategi, påpeker trønderen, som har sett seg lei av Høgmos hyppige skifter.

På 32 kamper har Høgmo brukt 69 spillere.

Fotballkommentator Roar Stokke mener man ikke bør gi Per-Mathias Høgmo sparken nå. Til høyre kollega Vidar Davidsen. Foto: NTB Scanpix

— Høgmo må nå være ferdig med eksperimenteringen og finne den mest homogene elleveren. Han har vinglet for mye i strategi og laguttak, mener Stokke.Den tidligere Nardo-treneren synes Norge har slitt med aggresivitetet.

— Høgmo har tydeligvis ikke klart å finne det rette tenningsnivået på spillerne og Norge var uvanlig svake i presset på ballfører i begge de to siste kampene. Har Per-Mathias vært for ambisiøs med tanke på hvilken fotball vi skulle spille, burde vi spilt enklere igjen og tilpasset mer etter egne ferdigheter, "det enkleste er ofte det beste", spør han retorisk.

Les også

«Høgmo gjør og sier mye rart. Men sparken? Ikke ennå.»

Les også

«De neste fem ukene er de viktigste i Høgmos landslagskarriere»

Slakter kontringene

Stokke mener at giftige kontringer tidligere suksessfaktor har vært en suksessfaktor, men synes de er meget svake under Høgmo.

— Overgangsspillet, selve symbolet på tidligere gode landslagsutgaver, er ikke til å kjenne igjen. Upresist og unøyaktig og vi kommer med for få spillere når vi kan.

Etter Tyskland-tapet søndag sa Høgmo dette på pressekonferansen:

— Dette går i bølger. Man får trøkk på seg, og det føler jeg spillerne har stått bra imot. Dette er fotball. Det må vi leve med. Vi er opptatte av å få et lag som kan holde helt inn, og nå kommer det kamper der vi skal kunne plukke poeng på rekke og rad. Dette var en tøff kamp, men vi ser framover, sa landslagssjeffen.

Les også

Nådeløs norsk kritikk: - På nivå med San Marino

Les også

Høgmo etter nedsablingen: - Dette kommer til å bli bra

Flere må evaluseres

Roar Stokke, som i 2007 var ønsket som Irak-assistent for Egil "Drillo Olsen", mener flere enn bare Høgmo må vurderes om nedturen fortsetter.

— Hvorfor retter alle alt skytset mot PMH for alt som er feil med landslaget? Ja, han er lederen, men han har spillerne til låns kun noen få samlingsdøgn per år. Om vi fortsetter med svake prestasjoner og poengfattige kvalkamper så mener jeg at flere posisjoner må evalueres, og ikke bare landslagssjefen sin, sier Stokke.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Ståle Solbakken
 3. Per-Mathias Høgmo

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Fotballekspertene er enige: Denne mannen bør bli Høgmos etterfølger

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Solbakken om landslagsjobben: - Merkelig om jeg ikke vil være en kandidat

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Solbakken ut mot spekulasjonene: - Hemmelig møte?

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Høgmo er ferdig som landslagssjef

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Vi ba 15 eksperter vurdere Høgmos fremtid: Dette er deres dom

 6. FOTBALL
  Publisert:

  TV 2-Mini: - Høgmo ferdig som landslagssjef etter VM-kvaliken