Tyskerne får kjeft på hjemmebane: «De mangler personlighet og karakter»

De leder EM-gruppen og har ikke sluppet inn mål. Men er tyskerne fornøyde? Nei. Det er alltid noe som kan bli bedre.

Toni Kroos og Thomas Mueller, stjerner på henholdsvis Real Madrid og Bayern München, har ikke klart å begeistre kravstore landsmenn under EM.
  • Erlend Nesje

PARIS: — Hva skal jeg si om kritikken? Det er en komedie!

Så mye for tysk punktlighet, altså.

Les også

Stjernespissene sendte signerte trøyer til hverandre

Åtte minutter forsinket hastet delegasjonen fra «Die Mannschaft » opp på podiet i kjelleren på Parc des Prince i Paris.

Den regjerende verdensmester unnskyldte seg med at trafikken i Frankrike ikke var helt enkel. Etter 13 dager i fotball-EM skjønte vi hva de mente.

Forhåndsannonserte Joachim Löw måtte melde avbud. Landslagssjefen har slitt med en sår hals.

Thomas Schneider (t.v) og Mats Hummels steppet inn da andre meldte avbud til pressekonferansen.

Mesut Özil var ikke her, han heller. Det ble plutselig andre planer for ham.Det ble altså assistent Thomas Schneider og midtstopper Mats Hummels som møtte pressen dagen før møtet med Nord-Irland, to dager etter at gamle landslagshelter hadde kritisert «Die Mannschaft».

— Vi har fått med oss kritikken, vi har lest om det. Jeg kan bare si at det er en komedie. Vi har vel nok ledere på laget vårt. Vi har vist det i det siste, sier Schneider.

— Jeg er enig i alt han sier, repliserer Hummels.

Les også

Smil nå, Roy! Snart felles dommen

Hard medfart

Tysk fotball har tradisjoner for sterke meninger. Og selv om Tyskland ikke har sluppet inn et mål og har full kontroll på egen EM-skjebne, har det ikke vært godt nok.

Både Löw og enkeltspillere har fått hard medfart i dagene etter 0-0-kampen mot Polen.

Mesut Özi er beskyldt for å ha dårlig kroppsspråk.

Lille Mario Götze ble brukt som «falsk nier», det fungerte ikke. I en nasjon som Tyskland, som har fostret spisstorheter som Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler, Jürgen Klinsmann og Miroslav Klose, for å nevne noen, er det blitt gjennomdiskutert og analysert.

— Det her laget mangler personlighet og karakter. Årets lag har en svakhet, de vil spille fin fotball og score fine mål. Selvfølgelig skal man spille fin fotball, men av og til må man konsentrere seg om å vinne kamper, meldte den gamle landslagskjempen Michael Ballack.

Som i løpet av mange år med Tyskland ikke vant en eneste turnering.

— Vi har ikke hatt noen plan B. Med Mario Gomez tilbake på landslaget forventet jeg at det skulle legges opp til en annen type spill når kombinasjonsspillet ikke fungerte. Men i stedet for å søke innlegg mot hodesterke Gomez, fortsatte pasningsspillet langs bakken, bemerket Oliver Kahn.

Han var tysk keeper i en årrekke. Men vant ikke noe som helst med Tyskland.

Kritikken har vekket følelser i Tyskland. Spesielt Ballacks uttalelser om at det ikke er noen ledere på det tyske laget.

Men legenden Franz Beckenbauer mener Ballack bør få mene dette. Fordi han har vært kaptein i hele 55 kamper for Tyskland.

Striregn i Paris

Det var surt og det regnet på tvers da den tyske troppen trente i går ettermiddag. Men stemningen var tilsynelatende god.

I signalgrønn overtrekksjakke luntet en smilende Mesut Özil rundt banen på oppvarmingen.

Mario Götze, med grå jakke, så ut til å fortelle en vist til Thomas Müller. de lo godt begge to, i hvert fall.

Sjefen for «Die Mannschaft» gikk rundt for seg selv. Litt mer alvorlig. Vi la også merke til at Joachim Löw i ruskeværet gikk rundt med shorts. Han virket ikke veldig bekymret for sin såre hals.

Hverken Löw eller Özil snakket til mediene dagen før Nord-Irland-kampen. Kanskje fordi de var lei av å svare på spørsmål om Ballack?

Kanskje de følte at de allerede hadde gitt gode nok svar dagene før?

Lei av diskusjonen

— Enkelte ting har en tendens til å gjenta seg selv. Jeg må bare smile av denne diskusjonen. I 2014 ble det sagt at vi ikke hadde ledere på laget. Men vi ble verdensmestere, og da var det plutselig store ledere alle sammen. Vi har spilt 0–0 i én kamp og diskusjonen er i gang igjen. Jeg kan bare si at mine spillere har store lederegenskaper. Jeg vet dette, for de spør og snakker mye internt, sa Löw på en pressekonferanse to dager tidligere.

— I forrige uke snakket alle om forsvaret vårt. At de hadde mangler. Og nå er det angrepsspillet! Jeg tror ikke vi har et problem der selv om vi ikke scoret i én kamp, fortsatte landslagssjefen.

— Sånn er fotball. Noen ganger er du en hund, noen ganger er du et tre. Det er en del av spillet, sa Götze søndag.

I går uttalte Özil seg om kritikken i Bild.

— Kritikken preller av meg. For å være ærlig, så bryr jeg meg ikke om hva en tidligere spiller, eller hvem som helst, sier. Det vil alltid være delte meninger.

Tysk sommerfugl

Se for deg at vi nordmenn uttaler sommerfugl. Eller engelskmenn «butterfly». Eller franskmenn «papillon». Vi sier det fløyelsmykt. Vakkert og harmonisk.

Forsøk den tyske oversettelsen: «SCHMETTERLING!».

Si det fort og høyt. Det er knallhardt.

Omtrent som den tyske landslagsdebatten.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: