Fotball

Tommy Høiland matchvinner da Molde tok ny borteseier

Måtte kjempe hardt for poengene i Sarpsborg.

svp://43992?view=bt
 • Nicholas Bergh
  Journalist
 • Are Bye

Molde imponerte ikke spillemessig, men tok likevel en ny borteseier i Sarpsborg søndag.

Et selvmål fra Sarpsborgs Kristoffer Tokstad sendte Molde i føringen, før Tommy Høiland fastsatte sluttresultatet.

Dermed har Høiland scoret fem mål på Moldes siste fem Eliteseriekamper.

Seieren betyr også at Molde leder Eliteserien med seks poeng ned til Odd.

Kom best i gang

Moldes stjernegalleri kom best i gang de første fem minuttene, og presset Sarpsborg helt tilbake i egen boks. Innleide Gudmund Taksdal Kongshavn måtte ut i full strekk for å holde buret rent i det fjerde minutt.

Clas Kronberg var hjemmelagets ivrigste innledningsvis. Høyrebacken ble med frem ved et par anledninger, og skapte hodebry for Molde i begynnelsen.

Molde tok sjanser

I det 15. minutt kom kampens første avslutning på mål. Joona Toivio headet løst i fanget på Kongshavn. Sarpsborg kontret direkte ved Jorge Alejandro Castro Salazar, og etter en litt merkelig inngripen av Ørjan Håskjold Nyland fikk Nicolai Oliver Feldballe Petersen en gylden mulighet på et innlegg.

Sarpsborg-spilleren kom ikke høyt nok i duellen i feltet, og forsøket gikk over tverrliggeren. Like etter prøvde Castro et skudd omtrent fra midtbanen, og suseren satte faktisk Moldes landslagskeeper på prøve.

Molde spilte med stor risiko i deler av første omgang, og flyttet frem mye folk hver gang de har muligheten. Sarpsborg kontret villig, og fikk flere dødballer høyt i banen. I det 20. minutt kom Andreas Nordvik nær scoring da han dunket til på en retur etter corner. Skuddet gikk utenfor mål.

Feildømt straffe

I det 28. spilleminutt reddet sannsynligvis Ole Heieren Hansens lange tå Sarpsborg 08 fra å ligge under. Elegant veggspill mellom Mohamad Elyounoussi og Daniel Chima Chukwu endte nesten med at sistnevnte fikk skyte på åpent mål fra fem meters hold.

Sekunder tidligere hadde også 08-kapteinen en solid blokkering på sin gamle lagkamerat Elyounoussis skuddforsøk.

37 minutter ut i oppgjøret ble det virkelig dramatikk. Molde fikk straffe, etter at Moström ble felt av Heieren Hansen. Stopperen reagerte sent etter noe som lignet en misforståelse i bakre firer hos 08. Men forseelsen skjedde uansett utenfor 16-meteren.

Tore Hansen pekte allikevel på straffemerket, og da kokte det over for hjemmefansen. Til massiv pipekonsert skjøt Vegard Forren rett i nevene på Kongshavn, og stopperen satte selv returen i tverrliggeren og over. Etter enda en straffebom fikk Forren og serielederne høre ny desibelrekord på hovedtribunen.

Drømmestart

Molde gikk rett i strupen på Sarpsborg etter pause. En kjempesjanse i det 47. minutt endte med at dommer Hansen ga fordel inne i 08-feltet – og skuddet til Elyounoussi ble blokkert til corner.

Hjørnesparket minuttet etter endte med scoring som ble kreditert Forren – vel å merke etter at en hel drøss spillere var innom ballen i feltet. 0-1 ble det uansett, og en glimrende åpning på omgangen for gjestene.

Molde klarte nesten å gi bort et utligningsmål i det 51. minutt da et tilsynelatende kontrollert og ufarlig tilbakespill satte Nyland helt ut av spill. Keeperen skulle ta med seg ballen innover i banen foran mål, men snublet og mistet kontroll på ballen.

Den fortsatte å trille mot stolpen, og Nyland kastet seg mot eget mål, og slo blindt ut på 20 meter. Der stod en spiller i blått, men skuddet ble blokkert i grevens tid.

Høiland — igjen

Med 20 minutter igjen på klokka klinket Feldballe Petersen til etter fint forspill. Nyland måtte slå til corner. Den kontret Molde på, men foran mål ble bortelaget for omstendelige, og avslutningen gikke til slutt over mål.

I det 77. minutt kom spikeren i 08-kista. Daniel Chima Chukwu vendte bort to mann i boksen, og skjøt hardt fra kort hold. Kongsvik måtte gi retur, og der var innbytter Tommy Høiland på plass. Høiland fant rommet der hvor Joachim Thomassen akkurat hadde blitt skjøvet inn som midtstopper for Andreas Nordvik. Etter alt å dømme ble Nordvik byttet ut på grunn av skade, og inn kom den nye backen Jerome Polenz.

3778 måtte noe resignert godta at Molde befester sin posisjon som landets beste fotballag – nå med seks borteseire på rad. Hjemmefansen som hadde vært amper lenge klappet til og med taktfast da deres gamle yndling Mohamed Elyounoussi ble byttet ut for Molde.

svp://43992?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm1910453124734
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Sarpsborg 08
 3. Molde FK