Fotball

Mener landslaget er endret mye fra Drillo-tiden

— Vi er blitt et lag som kan holde ballen i laget, mener landslagsspillerne.

svp://20157?view=ap
 • Øystein Vik

De første 20 minuttene i annen omgang mot England forrige uke, blir løftet frem av Norges spillere som et godt eksempel på hvordan Per-Mathias Høgmo ønsker å spille. I den perioden hadde Norge en del ballbesittelse, backene kom frem og var med i angrep, og Joshua King var nær ved å score.

VIDEO: SE PRESSEKONFERANSE MED LANDSLAGSTRENEREN ØVERST I SAKEN.

— Det er en helt annen taktikk og formasjon. De første 20 minuttene mot England var et godt eksempel. Da spilte vi England lavt og kom opp med backene, og viste mye av det Høgmo vil at vi skal gjøre. Det gjelder å klare å gjøre det i løpet av 90 minutter, da blir det en bra gjennomført kamp, sier midtstopper Håvard Nordtveit som sammen med resten av forsvarsrekken spilte solid i generalprøven mot England.

OPPTUR: Håvard Nordtveit mener kampen mot England viste at Norge har tatt steg i riktig retning.

Engelskmennene vant rett nok 1–0 etter en straffescoring av Wayne Rooney, men kampen var relativt jevn.Tirsdag begynner Norges EM-kvalifisering på et fullsatt Ullevaal mot Italia. Det blir Høgmos 12. kamp som landslagssjef. De 11 første har endt med bare én seier.

Les også:

Les også

Italienske journalister om Møller Dæhli: - Hvem er det?

Det stopper likevel ikke landslagsspillerne fra å snakke om Nye Norge. Om et landslag som ikke lenger står fast på Drillo-prinsippene med blant annet et nådeløst fokus på å ta kontringssjansene og å bruke langpasning mot etablert forsvar. Nå skal ballen holdes i laget. Og i EM-kvalifiseringen er det blant annet ballsikkerhet som skal gi suksess.

Skal styre kampene

— Vi får stadig flere strenger å spille på som kan bli nyttige utover i kvaliken. Siden Per-Mathias tok over har vi forberedt oss inn mot dette. Det er mye energi som skal ut mot Italia, sier Stefan Johansen.

— Vi har en filosofi der vi vil ha ballen og diktere kampene, det blir vi stadig bedre på. Og så har vi fått en bra defensiv dimensjon der vi kan ligge lavere og kontre når det trengs. Det har vært en sinnssykt bra progresjon under Per-Mathias som har vært artig å være med på, mener Celtic-spiller Johansen.

Det er en helt annen taktikk og formasjon.

Nordtveit sier Norge nå har ballsikre spillere som kan holde på ballen, og som er i stand til å ta de riktige kontringene, ikke hver eneste kontringsmulighet.

Les også:

Les også

- I Italia hadde du blitt drept

— Vi ble løpende litt etter mot England, men da vi kom inn i den gode sonen (første halvdel av annen omgang), klarte vi å holde på ballen, puste litt, komme rundt og få til innlegg. Da var vi farlige. Vi må holde litt i kulen før i kjører frem. I første omgang mot England var vi litt for direkte og ville kjappest mulig frem. Da ble vi slitne og mistet ballen med en gang.

— Vi har gode nok ballsikre fotballspillere som kan holde på ballen. Og vi vet når vi skal kontre, da kontrer vi.

Kommunestyret og fylkestinget

På pressekonferansen mandag kveld var det en relativt selvsikker Høgmo som svarte på spørsmål. Han er fornøyd med generasjonsskiftet som har skjedd på landslaget.

— Vi har fått testet ut flere spillere, har gjennomført er i ferd med å generasjonsskifte og har begynt å få satt en del spillere vi kan bygge dette laget videre på, sier Høgmo. Det at Ullevaal blir fullt, tolker Høgmo som at folket har tro på landslaget.

— Jeg tenker at årsaken til det er spillergruppen vi har. Entusiasmen som er rundt norsk spillerutvikling på grasrotnivå fokuserer på at vi ønsker å utvikle spillere på toppnivå. Det er vi i ferd med å få til, og derfor har vi tro på fremtiden. Det er viktig å ha tro på fremtiden, enten det er i en familiesituasjon, i kommunestyret eller på fylkestinget, sier Høgmo.

svp://20157?view=ap

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5