Han var den første fotballstjernen som streiket: – Skader du meg, skader jeg deg

I fire måneder streiket Pierre van Hooijdonk (49) for å tvinge seg bort fra Nottingham Forest. Senere har flere stjerner skulket treninger.

I dag er Pierre van Hooijdonk en av UEFAs ambassadører.

Denne sommeren har Antoine Griezmann, Neymar og Laurent Koscielny uteblitt fra treninger samtidig som de har ønsket seg vekk fra klubbene sine.

Fotballekspert Lars Tjærnås skriver i en kommentar at sakene gir ham «en vond smak i munnen».

Antallet lignende saker denne sommeren er påfallende, men fenomenet er ikke nytt. I 1998 var det van Hooijdonk som streiket.

På den tiden hadde man knapt sett lignende tilfeller tidligere. Streiking var et svært uvanlig grep for å prøve å komme seg bort fra en klubb.

Se listen over fem andre stjerner som har streiket nederst i saken.

– Latterlig

– Jeg bare bestemte meg: «Ok, hvis du skader meg, skader jeg deg», sier Pierre van Hooijdonk til FourFourTwo.

Han hadde scoret 34 mål i Championship og ble belønnet med en plass i Nederlands VM-tropp i 1998.

Karrieren begynte virkelig å skyte fart for spissen. Storklubber i Europa ville ha ham.

Det eneste problemet: Han var under kontrakt med Nottingham Forest.

– De hadde lovet meg at jeg kunne gå etter sesongen. Men de sa: «Han kan bare gå for 100 millioner kroner». På den tiden var det latterlig. Det var som å selge en kopp cappuccino for 250 kroner, sier van Hooijdonk.

Løsningen ble å stikke av.

Pierre van Hooijdonk feirer et mål under VM i 1998 med lagkameraten Philip Cocu.

Vendte tilbake

I fire måneder var nederlenderen i hjemlandet. Han trente med NAC Breda for å holde seg i form. Likevel sto Nottingham Forest på sitt – og nektet å selge ham.

I november samme år vendte han til slutt tilbake til England. Han scoret seks mål på 21 kamper, men kunne ikke redde Nottingham Forest. Klubben endte sist og rykket ned.

Da han scoret sitt første mål etter «comebacket», nektet lagkameratene å feire med van Hooijdonk. I stedet gikk samtlige bort til Scot Gemmill som assisterte spissen.

– Da jeg begynte å spille igjen, ga jeg alt, men de fem prosentene du får av å være tent ... det var ikke med vilje at det manglet. Hjertet mitt var bare ikke der lenger, sier han.

Etter sesongen kom han seg endelig vekk fra England. Spissen signerte for Vitesse Arnhem i hjemlandet.

Fem andre historier

Her er fem andre fotballstjerner som har streiket:

  • Dimitar Berbatov, 2008: Manchester United var interessert i spissen. Da skal bulgareren ha nektet å spille mer for Tottenham for å få til en overgang.
  • Luka Modric, 2012: Kroaten ønsket seg til Real Madrid fra Tottenham. For å tvinge gjennom en overgang nektet han å bli med på klubbens sommerturné.
  • Yohan Cabaye, 2013: Newcastle nektet å selge ham til Arsenal. Da svarte han med å streike i to kamper.
  • Diego Costa, 2017: Spissen streiket i flere uker etter å ha havnet i krangel med Chelsea-manager Antonio Conte. Til slutt vendte han tilbake.
  • Dimitri Payet, 2017: Franskmannen nektet å spille mer for West Ham da klubben avslo et bud fra Marseille. Til slutt ble han solgt.