Dødball felte urutinert Norge: – Jeg er fornøyd med mye

(Norge – Frankrike 1–2) Etter sommerens fotball-EM var det en «unison enighet» at Norge er langt unna de beste nasjonene. Under en mørk høstkveld i Spania var de norske kvinnene nesten helt på høyde med EM-semifinalisten Frankrike.

– Jeg er fornøyd med mye, men det er kjipt å tape, sier landslagssjef Hege Riise til NRK etter kamp.

– Jeg er mest fornøyd med omstillingen fra angrep til forsvar og hvor tydelig vi kommuniserte der. Angresspillet vårt er veldig bra, og vi slipper veldig lite til. Jevnt over synes jeg vi fremstår solide, fortsetter Riise til statskanalen.

Et norsk landslag uten de aller største profilene i Caroline Graham Hansen (pause), Ada Hegerberg (skade) og Maren Mjelde (skade) var ikke oddsmarkedets favoritter før privatlandskampen mot Frankrike fredag kveld.

Den norske forsvarsfireren hadde totalt 22 landskamper på CV-en før fredagen. Til sammenligning hadde den franske midtstopper-profilen Wendie Renard 138 landskamper å vise til.

Men til tross for flere uerfarne spillere var de elleve utvalgte av landslagssjef Hege Riise jevngode med Frankrike som tapte knepent mot Tyskland i sommerens EM-semi, der Norge på sin side tapte 0–8 mot England og røk ut med dunder og brak i gruppespillet.

Men det var kanskje den store differansen i antall landskamper som vippet kampen i Frankrikes favør i Spania fredag. Frankrikes Viviane Asseyi fikk hoppet opp ganske alene og stanget inn 2–1 etter et hjørnespark syv minutter før slutt.

Etter en veldig god førsteomgang av Norge ble annenomgangen muligens stykket opp litt for mye preget av flere endringer fra benken – noe som er naturlig i en privatlandskamp.

DE UTVALGTE: Norge møtte Frankrike til privatlandskamp i Spania fredag.

Norge var raskest ut av startblokkene. Kaptein for anledningen, Guro Reiten, hadde et genialt fremspill mot Amalie Eikeland som fikk avsluttet ganske fritt, men hun skled i avslutningsøyeblikket og en stor sjanse ble skuslet bort.

Så var det en periode med godt norsk gjenvinningsspill med midtbanetrioen Anja Sønstevold, Guro Reiten og Frida Maanum i hovedrollene som stresset de franske kvinnene. Men blåtrøyene var nådeløse det sekundet Norge var litt sløve. Et halvhjertet forsøk på å stå høyt fra kveldens «hjemmelag» ble straffet og da kunne Sakina Karchaoui enkelt tre gjennom Kadidiatou Diani – som rev seg løs fra Mathilde Hauge Harviken og avsluttet iskaldt i nettmaskene bak målvakt Aurora Mikalsen.

1–0: Aurora Mikalsen var så godt som sjanseløs da den franske stjernen Kadidiatou Diani var på full fart mot det norske buret og sørget for ledelse.

Norge lot seg ikke knekke av den grunn: Amalie Eikeland viste styrke da hun stanget et hjørnespark like utenfor det franske buret – og ni minutter etter det franske åpningsmålet utlignet Hegerberg-vikar Sophie Roman Haug med en heading fra kloss hold. Forarbeidet var tilnærmet terningkast seks, da Bratberg Lund så ut som hun spilte sin 100. landskamp og ikke sin andre; sistnevnte kjørte en strålende tunnel før hun serverte Roman Haug på sølvfat.

Norge fortsatte det gode trøkket før pause og var nære ledelse da Maanum viste frem flotte dribleferdigheter før hun avsluttet fra skrått hold. Den franske målvakten måtte gi fra seg en farlig retur, men Roman Haug nådde akkurat ikke den løse ballen før den ble klarert av det franske forsvaret.

Etter pause var ikke det norske presspillet helt det samme. De var tappet litt for krefter og det ble mange norske endringer.

Men Frankrike slet i annenomgangen de også – og det var en dødball der Asseyis heading, som ble akkurat litt lang for Mikalsens rekkevidde, som skulle bli den ekstra forskjellen.

Norge møter England til en ny privatlandskamp førstkommende tirsdag.

1–1: De norske kvinnene kunne juble for utligning av Sophie Roman Haug halvveis ut i den første omgangen.