Tromsø-legende etter opprykket: – Åå, dette var så ekstremt viktig

(Raufoss - Tromsø 1–1) Tromsø trengte kun ett poeng mot Raufoss for å rykke opp. En frisparkperle fra Ruben Yttergård Jenssen sikret nettopp det på overtid.

– Dette var faen meg deilig altså. Det er derfor man spiller fotball, sier midtstopper Jostein Gundersen til VG etter kampslutt.

Han var hes i stemmen da VG pratet med han på telefon etter kampen, og man kunne høre i bakgrunnen at jubelen sto i taket. Gundersen forteller at champagnen allerede var poppet for å feire opprykket tilbake til Eliteserien.

– Det her betyr ekstremt mye. Vi har faen byttet trener, og vi fikk en ny trener før sesongstart. Det har vært corona, vi ble ikke tippet på topp, og vi har jobbet steinhardt. Det er altså så ufattelig deilig at vi drar det i land, sier Gundersen som ikke klarer å holde gleden tilbake i form av latter.

TIL-trener Gaute Helstrup tok over jobben i mai. Han er svært stolt over jobben som er gjort før og etter han kom til klubben.

– Det føles jævlig bra. Jeg fikk komme inn i midten av mai, og det føltes som å hoppe på et tog i fart. Det er mange andre enn meg som fortjener ros - støtteapparat, spiller, alle som har vært her i år. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått være med på dette, sier Helstrup, som lar seg inspirere av Bodø/Glimts suksess før de selv skal prøve seg i Eliteserien igjen.

JUBEL: Jostein Gundersen feirer opprykket sammen med laget i Tromsø-garderoben.

Det var imidlertid Raufoss som tok ledelsen i kampen mot Tromsø, men på overtid skrudde Yttergård Jenssen inn ett poeng og opprykk. Han beskriver målet slik:

– Det er et frispark i god posisjon. Jeg fikk heldigvis tilliten til å ta det. Da var det bare å plassere den. Det var en utrolig deilig følelse å se at den går inn. Det har vært et utfordrende år med alt om har skjedd. Å få være med på å avgjøre i jubileet til klubben i mitt hjerte er en magisk følelse, sier 32-åringen.

Han byttet ut Brann med Tromsø i januar i år. Et valg han ikke angrer på i dag.

– OBOS er ingen lett utfordring og det var ikke gitt at vi skulle klare det. Jeg er utrolig stolt over laget og hele klubben som har vært en samlet enhet i hele år. Og at vi da klarer målet vårt er en utrolig deilig følelse, sier Yttergård Jenssen.

At det var Yttergård Jenssen som sikret opprykket kom overraskende på Tromsø-legende og TV 2-ekspert Ole Martin Årst som satt benket foran skjermen for å se kampen.

– Jeg kan knapt huske at han har scoret på trening, og han har nesten ikke mål i kamper, ler Årst.

– Hvor viktig er dette for både klubben og byen Tromsø?

– Åå, dette var så ekstremt viktig. Det føles som et vakuum når man er der nede. Det er et stort savn når man sitter i FotballXtra og ikke får følge med på TIL, men det kan jeg glede meg til nå, ler Årst.

En annen tidligere storscorer, Sigurd Rushfeldt, gliser også etter opprykket. Han mener Tromsø kan ta opp kampen med Bodø/Glimt på sikt.

– Det er ingen som vet hvem av Tromsø og Bodø/Glimt om fem år. TIL må ha ambisjoner om å konkurrere med Glimt, men akkurat nå må vi erkjenne at de ligger to-tre hakk foran oss og har hatt en fantastisk sesong, sier «Rush».

Årst mener at Tromsø har vært favoritter i sesonginnspurten, og at opprykket dermed har ligget i kortene. Jubelen satt løst hjemme hos Årst da opprykket ble sikret, og også han tror TIL er på riktig vei.

– Jeg tror man har noe fornuftig på gang etter noen år med Valakari med rot og det vinglet mellom flere stiler. Helstrup har kommet inn til og tatt laget tilbake til et jordnært TIL som vi kjenner.

Tromsø rykket ned til 1. divisjon etter en svak 2019-sesong i Eliteserien. Da var det finske Simo Valakari som trente Tromsø, men 19. april i år kom nyheten om at Valakari var ferdig i klubben.

Nøyaktig én måned etter at Valakari forsvant ut portene på Alfheim ble daværende HamKam-trener, Gaute Helstrup, presentert som ny Tromsø-trener.

Fasiten viser nå at Tromsø står med 57 poeng etter 28 spilte kamper. Sogndal ligger på tredjeplass med like mange kamper spilt, og de står nå med syv poeng færre enn Tromsø.

Lillestrøm ligger på andreplass med 52 poeng, men med én kamp mindre spilt enn både Tromsø og Sogndal. Dermed er de store favoritter til å stikke av med den siste plassen som gir direkte opprykk, men det er ingenting avgjort ennå.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk