Reiten-show senket Danmark i EM-generalprøven: - Det lover godt før EM

VIBORG (VG) (Danmark – Norge 1–2) En dobbel fra Guro Reiten (27) sender Norge proppfulle av selvtillit til fotball-EM i England. Men det startet på verst tenkelig vis for Martin Sjögrens lag.

52 sekunder viste stadionuret da Signe Bruun nikket danskene i ledelsen i EM-generalprøven. En sjokkerende start for de norske kvinnene, som glapp i markeringen i egen boks. Innlegget fra Sara Holmgaard var presist og hodestøtet knallhardt, og brølet fra et ekstatisk hjemmepublikum høylytt.

Norge virket rystet og havnet i mer problemer etter en glipp av Maria Thorisdottir. Midtstopperen skled i klareringsøyeblikket, og endte opp med å legge til rette for Danmarks stjernespiller Pernille Harder. Pang i stolpen.

– En horribel start på det hele, men vi klarer å heve oss, sier Guro Reiten til VG etter kampen.

Norges forrige EM endte i fiasko. I 2017 ble laget sendt hodestups ut av mesterskapet med null poeng og null scorede mål, hvor Danmark var et av lagene som viste seg for sterke. Det var i etterkant av dette at Ada Hegerberg trakk seg fra videre landslagsspill. Nå, fem år senere, er spissen tilbake og klar for et nytt mesterskap med Norge.

Hegerberg var aktiv i boksen, og ti minutter før pause klarte hun å dra seg fri til en stor sjanse. Skuddet ble imidlertid blokkert og et påfølgende forsøk fra Caroline Graham Hansen havnet i keeperens klyper.

Men så fikk den tredje av Norges angrepsstjerner prøve seg. Guro Reiten ladet godfoten fra distanse, og med hjelp av en styring fra en dansk forsvarer sendte hun lagene til pause med like mange mål.

– Jeg hadde larveskudd forrige kamp mot New Zealand, så jeg har vært ekstra fokusert på å forbedre det på trening, sier Reiten.

Etter pause dukket samme kvinne opp på enden av et flott norsk angrep. Graham Hansen dro seg innover i banen og spilte på tvers av 16-meteren. Hegerberg hoppet lekent over ballen, før Reiten enkelt trillet inn dagens andre norske scoring.

– Første målet er litt flaks, på det andre målet vet vi akkurat hvor hverandre er. Det lover godt før EM, sier Reiten.

Også landslagssjefen gleder seg over det andre målet.

– Det målet tyder på at vi er på god vei i vår samhandling, sier Martin Sjögren til VG.

Dette er andre gang Reiten scorer to mål for Norge i samme kamp. Første gang var da Norge vant 4–1 hjemme mot Nord-Irland i 2017. 27-åringen har vist strålende form for Chelsea denne sesongen, og blir av flere internasjonale medier, deriblant nyhetsbyrået Reuters, trukket frem som en av spillerne seerne bør være ekstra oppmerksomme på under EM.

– Danmark er et meget godt lag med mange gode spillere, så det er en sterk seier, fortsetter tomålsscoreren.

Ada Hegerberg er påpasselig med å ikke ta helt av før EM settes i gang mot Nord-Irland 7. juli.

– Vi kan være fornøyd med seier, men likevel se veldig konkret på situasjoner vi kan gjøre bedre. Neste gang er det EM og da er det bare å være «sharp». Da må det sitte, sier hun til VG.

Danmark hadde en rekke enorme sjanser i andre omgang, og Norge kan takke én kvinne for at det endte med seier: Guro Pettersen. Sisteskansen måtte håndtere flere gode skudd og nok en duell mot Harder, men gikk seirende ut mot alle utfordringer hun møtte.

Torsdag neste uke åpner Norge gruppespillet i EM mot Nord-Irland. Østerrike og England utgjør resten av gruppen, hvor det er de norske jentene og engelskmennene som er favoritter til å ta seg videre til utslagsrundene.

Både Norge og England er rangert topp 11 i verden, mens de to andre begge er utenfor topp 20. Det gjør at Norges gruppe har den lavest gjennomsnittlige rangeringen i EM (29,3).