Fotball

Fra solsenga i Thailand har TIL-treneren forsøkt å overtale klubbens beste spiller

Simo Valakari er tilbake fra ferie. Ett av de første punktene på programmet er forlengelse med Gjermund Åsen.

TILBAKE: Simo Valakari er tilbake i Tromsø for å løse mest mulig før han reiser hjem til Finland på juleferie.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Simo Valakari var mandag kveld tilbake i Tromsø etter en ukes ferie sørøst i Asia. Nå håper han å få på plass en del avklaringer før han fredag reiser hjem på juleferie til Helsinki. Gjermund Åsens mye omtalte framtid er en viktig del.

– Vi er i en pågående prosess med Gjermund og snakker med han, men det er ingen endelig avgjørelse ennå. Jeg har snakket med Gjermund, også mens jeg var på ferie, og han vet at jeg ser på han som en nøkkelspiller. Slik han har spilt i høst, vet vi det er interesse, men vi jobber hardt for å beholde ham, sier Simo Valakari til iTromsø.

– Håper du situasjonen er avklart før du reiser til Finland?

– Ja, det kan være en avgjørelse der snart. Som trener vil du alltid vite så mye som mulig. Vi vet det store bildet, men det er småting som må på plass. Det kan være et tilbud fra en annen klubb i siste minutt, så vi må bare se. Det er en prosess, men vi jobber hardt med det, sier Valakari.

Les også

– Magefølelsen er at Gjermund signerer først – og at «Mush» signerer etterpå

– Lehne er TIL-spiller– Lehne er TIL-spiller

I tillegg er det mye usikkerhet rundt Thomas Lehne Olsen, som har sagt at han ønsker å bli solgt fra TIL.

– Som trener ønsker jeg å beholde ham. Han har kontrakt i ett år til, så slik jeg ser det, er han vår spiller. Hvis vi får et bra tilbud må vi vurdere, men for øyeblikket er han TIL-spiller, sier Valakari, som fikk pratet en del med Lehne Olsen før han dro hjem på ferie.

– Det er en vanskelig situasjon og jeg forstår ham, men vi stresser ikke noe rundt ham. Vi forsøker alltid å finne ut det beste for spilleren, men så er det også klubbens side, der han har kontrakt.

TIL har allerede avvist flere bud på årets toppscorer.

– Jeg sa da jeg kom at når vi begynte å vinne kamper, så ville det komme interesse. Det er slik fotballen er og det er logisk, sier den finske treneren.

Les også

Hallen aktuell for Mohn-finansiert TIL-jobb

– Snakke med andre

Fortsatt er situasjonen uavklart rundt spillere som Christian Landu-Landu, Hans Norbye og Jonas Johansen, som er på utgående kontrakt.

– Vi snakker med dem, men jeg tror de vil snakke med andre klubber også. Det er så mange ting som pågår nå, så vi må ta én ting av gangen. Det er kun tre uker siden sesongen var over, og fire uker til preseason. I fotball kan man ikke kaste bort tid, men noen ting vil ta tid å fullføre.

– Er det vanskelig å prate med eventuelt nye spillere?

– Vi må alltid ha en plan B. Vårt første mål er de spillerne som har vært her, og fortsatt kan forbedre seg mye. Jeg er fornøyd med troppen og jeg tror de kan bli enda bedre.

Noen lovnader om penger til spillerkjøp har ikke Valakari fått fra styret.

– Nei, i vår klubb har vi jobbet hardt for å komme i mål med økonomien, så vi kan ikke ødelegge alt. Vi må være fornuftig, og trolig må noen ut, før vi kan hente noen inn. Slik fungerer det hos oss, påpeker TIL-treneren.

Les også

Dette er TILs prislapp på Thomas Lehne Olsen

Teamet i boks

Som iTromsø avslørte forrige uke, blir finske Juha-Jaakko Ulvila (35) ny fysisk trener. Portugisiske Ivan Baptista, som har jobbet en del med kampanalyse for klubben, vil også bli trukket inn i arbeidet rundt A-laget med individuell oppfølging rundt det fysiske på spillerne.

– Nå er teamet komplett. Vi skal dra to dager til Sommarøya og fullføre planleggingen av preseason nå, så får vi snakke på telefon med spillerne, det vi ikke rekker før fredag, sier Valakari, som ser fram til å jobbe med Ulvila igjen.

Med teamet i boks, håper Valakari likevel på én siste ting: En ny og lengre kontrakt for assistenttrener Lars Petter Andressen, som kun har kontrakt ut 2018.

– Jeg har lyst til at han skal signere treårskontrakt med klubben. Jeg tror de snakker sammen nå, og jeg håper det løser seg, sier Valakari.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Gjermund Åsen
  3. Christian Landu Landu
  4. Hans Norbye
  5. Jonas Johansen