Fotball

Nordlie ut mot Ødegaard-hysteriet: - Redd man gjør gutten en bjørnetjeneste

— Da jeg var 15, skjønte jeg ingenting.

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Norge gjorde jobben fredag og vant 3-0 på Malta, men ved kampslutt kokte det på sosiale medier. Årsak: Martin Ødegaard (15) ble sittende på benken hele kampen.

Før kampen var det nemlig knyttet enorm oppmerksomhet rundt hvorvidt landslagssjef Per-Mathias Høgmo ville bruke Ødegaard, og dermed gjøre han til tidenes yngste som spiller en EM-kvaligiseringskamp.

Les også

Høgmo: - Ødegaard var meget god på trening

Nå tar Sandnes Ulf-trener Tom Nordlie til orde for at Ødegaard-hysteriet i mediene og på sosiale medier må tones ned.

— Er du god nok er du gammel nok, det er jeg enig i. Men vi er så sulteforet på profiler at media og sponsorer ikke kjenner sin begrensning, skriver Nordlie i en Twitter-melding.

— Det må være mulig å skrive noe om de som spilte mot Malta, og ikke bare om én som ikke fikk spille. Jeg er redd man gjør gutten en bjørnetjeneste, fortsetter han.

Herjet mot Nordlie

Da Tom Nordlie debuterte som Sandnes Ulf-trener i kampen mot Strømsgodset i juli, var Ødegaard banens beste. 15-åringen leverte to målgivende og en scoring, og fikk med det sitt store gjennombrudd på Eliteserie-nivå.

Nordlie gjør det klart at han er imponert over 15-åringens talent, men setter spørsmålstegn ved om oppmerksomheten er bra for Ødegaard.

— Det krever at familien er fornuftige, og at apparatet rundt Strømsgodset og landslaget er fornuftige. Og det er de jo, sier Nordlie til Aftenposten.

— Jeg vet hvor mye som skal til for å takle det når trykket fra mediene er stort, sier Nordlie, som blant hadde stort press på seg da han var Lillestrøm-trener.

— Ødegaard er 15 år. Da jeg var 15, skjønte jeg ikke bæret av noen ting. I andre familier får 15-åringer knapt være alene hjemme på en lørdagskveld, sier trenerprofilen.

- God nok, gammel nok

Nordlie mener vel å merke at det ville vært feil å vrake Ødegaard fra A-landslaget for å lette trykket på stortalentet.

— Jeg mener jo at om han er god nok, er han gammel nok. Men det er en del faktorer man må passe på her. Han kan være så smart han bare vil, men det kan være utfordrende å holde beina på bakken når alle vil intervjue ham, sier Sandnes Ulf-treneren.

Les også

Ødegaard må skjermes fra mediene

Nordlie, som blant annet jobbet som ekspertkommentator for NRK under fotball-VM, er klar over at hans Twitter-meldinger om Ødegaard bidrar til mer oppmerksomhet rundt og skriverier om 15-åringen. Det understreker Nordlie både på Twitter og i samtalen med Aftenposten.

— Men jeg synes at vi bør tenke oss om litt. Jeg vet jo at i media er det synderbukker og helter, og at mediene jager i flokk. Det var syv andre som også ble sittende på benken mot Malta, poengterer Nordlie.

Blir skjermet

Ødegaard har utallige ganger fått spørsmål om hvordan medieoppmerksomheten påvirker ham.

— Det blir mye når det er så mange folk rundt deg. Men føler at jeg har taklet det bra og at folkene rundt meg er flinke. Derfor er det ikke noe problem, sa Ødegaard på et pressemøte i forkant av Malta-kampen.

Apparatet rundt landslaget har vært bevisste på å regulere medienes muligheter til å intervjue Ødegaard i løpet av landslagssamlingen. Blant annet har forespørsler fra utenlandske medier blitt avslått.

— Hadde det vært opp til Martin hadde han sagt ja til alt. Ære være han for det. Men det er ikke alltid at fotballspillere blir bedre til å spille fotball av å snakke om seg selv og svare på spørsmål de har svart på hundre ganger før, sa kommunikasjonsdirektør i NFF Svein Graff til Aftenposten onsdag.

Martin Ødegaard kan få sin debut for A-landslaget mandag, når Høgmos utvalgte møter Bulgaria på Ullevaal Stadion.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Bulgarias herrelandslag fotball