Fotball

«Fotball er for sammensatt til at man på forhånd kan garanteres en god kamp. Real Madrid-PSG var et unntak.»

KOMMENTAR: Mange ekstremt gode fotballspillere på samme gressplen er nødt til å gi pur kvalitet, skriver fotballekspert Lars Tjærnås.

Cristiano Ronaldo laget to mål for Real Madrid mot PSG i onsdagens Champions League-kamp.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Fotball er for sammensatt som idrett til at en kan garantere på forhånd at en kamp blir god - med noen unntak. Real Madrid- PSG var et sånt.

Hvorfor? Ganske enkelt fordi så mange ekstremt gode fotballspillere samlet på samme gressplen er nødt til å gi pur kvalitet. Slik ble det selvsagt også.

Alle som har hatt fornøyelsen av å være på mektige Santiago Bernabeu, vet at det skjer noe helt spesielt der når kampene blir så store som kveldens forestilling. Kanskje er det så enkelt som at denne sesongen har handlet nettopp om å vente på kvelder som dette.

Henter ut det lille ekstra

I teorien skal selvfølgelig godt betalte spillere tenne til mot Malaga eller Deportivo på samme måte. Det er teorien. I praksis vil spillere som har vunnet absolutt alt ha noen prosent ekstra å hente ut på kvelder hvor besøket kommer fra en som gjerne vil ta den plassen Madrid betrakter som sin egen - den aller øverst på tronen.

Les også

Historisk Ronaldo senket PSG i gigantoppgjøret

PSG bygger ikke lag for å bli nest best. Denne kvelden var testen på hvor langt de hadde kommet.

Starten var slik starten måtte bli. Real Madrid gikk ut for å sjokke pariserne - og lyktes. Snakk om presshøyde var lagt i skuffen til fordel for prinsippet om å presse der ballen var.

Det ga to tidlige målsjanser, men ikke et markant overtak. Det siste er knapt mulig mot et mannskap med så mange spillere du selv må ta hensyn til.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Balanse mellom risiko og gevinst

Stiller du med en frontrekke med Mbappe, Neymar og Cavani våger ikke de andre å flytte opp for mange spillere. Balanse mellom risiko og gevinst i den første av to kamper tilsier nesten uten unntak moderat risiko.

Om noen tvilte på hvorfor det må være sånn, fikk de beviset etter 33 minutter. Madrid hadde ball. Madrid hadde flyttet opp mange spillere. Madrid ble straffet for det.

Mbappe avanserte på høyresiden. Foran mål tok både Cavani og Neymar helhjertede og truende løp. Så truende at de dro med seg forsvarere. Ballen falt ned til neste bølge i rødt og blått, der strålende Adrien Rabiot satte ballen nådeløst i nettet.

Alle som har hatt fornøyelsen av å være på mektige Santiago Bernabeu, vet at det skjer noe helt spesielt der når kampene blir så store som kveldens forestilling, skriver Tjærnås.

Det var ikke ulogisk eller helt ufortjent, selv om hjemmelaget også spilte seg til tre klare muligheter - alle til den du egentlig ønsker skal få dem.

Cristiano Ronaldo har hatt en svak sesong - målt mot sin egen standard. Svake var også avslutningene fra gode posisjoner som burde gitt mer enn nesten-uttelling før han fikk sjansen fra elleve meter.

Les også

Liverpools supertrio herjet da Porto ble slått med kalassifre

Kloke spillere

Giovani Lo Celso var umoden da han dro Toni Kross i skulderen rett før pause. Straffesparket var korrekt idømt. Ronaldo brukte kraft, nok kraft, til at det sto 1-1 etter 45 minutter.

Første 45 minutter var tvers gjennom kvalitet. Andre omgang ble nøyaktig det samme. Kampbildet endret seg imidlertid i starten.

PSGs første kvarter etter pause var mektig. Tilløpet til piping blant hjemmesupporterne fortalte historien om at deres helter ble tvunget bakover at et lag med enorm spillstyrke.

Det kunne ikke vare helt ut. Til det har Real Madrid for mange kloke spillere. Kloke spillere ser når det er tid for et rytmeskifte. De driver opp tempo når de har trykk, de endrer kamprytmen når motstander har det.Men de ble hele veien truet hvis de ikke sørget for å være i balanse bakover på banen.

Én kvalitet mangler hos PSG

De tre øverste spillerne til pariserne er perfekt balansert. Neymar er den som skaper ubalanse ved å drible. Cavani er den som kan holde ballen oppe med sin styrke i nærkampene. Mbappe er den som truer rom.

Påfallende ofte ser vi et mønster. Neymar får ball. Cavani løper for å åpne rom. Mbappe utnytter rommene ved å starte bakfra, og spillet vendes fra venstre mot høyre.

Blant alle kvalitetene PSG bestitter mangler de kanskje kun en ting: En sentral midtbanespiller som kan styre rytmen i kampen. Lo Celso er lettbent og dekker store rom. Men i måten de spiller fotball på er det han som i den dypeste rollen på midten tvinges til å svinge taktstokken.

Kanskje hadde det vært enda bedre å bruke Rabiot i en slik rolle, men da hadde de mistet hans enorme aksjonsradius og hans åpenbare kvaliteter nær motstanders mål.

Les også

Ronaldo-trippel da Real Madrid banket Sociedad

Flaks? Ja, og nei!

Real Madrid har en hel liten busslast av midtbanespillere som kan styre spillet. Kroos, Modric og Isco er alle blant verdens ypperste til akkurat det.

Kanskje blir det for mange som vil ha ball litt for ofte når samtidig Cristiano Ronaldo er den som krever ballen stort sett uten stans.

Det er selvsagt risikabel øvelse å påpeke mangler ved et lag som har vært best i verden to sesonger på rad, men det er godt mulig Zinedine Zidanes vinnermaskin hadde blitt enda skarpere med en dirigent mindre og en gjennombruddssterk spiller ekstra.

De var uansett skarpe nok til å score igjen. En dårlig klarering traff Cristiano Ronaldo. Flaks? Ja, og nei! En såpass svak klarering kommer sjelden, men at akkurat spiller nummer 7 sto der ballen kom er alt annet enn tilfeldig. De beste har litt mer flaks- fordi de er de beste.

Mbappe utnytter rommene ved å starte bakfra, og spillet vendes fra venstre mot høyre, skriver Tjærnås.

En av de beste skulle markere seg kort tid etter. Marcelo var strålende gjennom hele kampen, og ikke mindre strålende da han omsatte Marco Asensios herlige forarbeid til scoring.

Med PSGs fantastiske sesong så langt var det naturlig å stille to spørsmål før kampstart: Var det et tronskifte vi var vitner til denne kvelden? Var det starten på slutten for de helhvite i årets turnering?

Det er selvsagt fortsatt umulig å svare på. Kampbildet i Paris blir et annet, et som trolig passer Real Madrid enda bedre, der de får bruke sin enorme kontringskraft.

PSGs kvaliteter til tross, jeg drister meg til et tips: De ryker ut tidlig også denne sesongen av verdens gjeveste klubbturnering.

Les mer om

  1. Paris Saint-Germain
  2. Real Madrid CF
  3. Champions League