Fotball

Britisk sykepleier allerede dømt til fengsel for EM-bråket

To britiske menn ble mandag dømt til henholdsvis to og tre måneders fengsel for å ha bidratt til voldeligheter under fotball-EM.

Det var flere opptøyer i Marseille under EMs første dager.

De to mennene, en 41 år gammel psykiatrisk sykepleier og en 20 år gammel kokk, skal ha vært involvert i supporterbråket i Marseille i forbindelse med lørdagens kamp mellom England og Russland.

Ved siden av fengselsstraffen er begge de to britene nektet innreise i Frankrike de neste to årene.

Mennene er de to første av totalt ti personer som måtte møte i retten mandag som følge av masseslagsmålet som fant sted i Marseille. Voldelighetene er de verste under et fotballmesterskap siden VM-sluttspillet i Frankrike i 1998. LES OGSÅ:

Les også

  1. Hodgson og Rooney ber England-fansen om å oppføre seg

  2. Ekspert hardt ut mot politiet etter EM-opptøyene: - Strategisk inkompetente

  3. Kronidiotenes gateslag skygger for fotballfesten

  4. Nye opptøyer i Frankrike: Tyske og ukrainske fans barket sammen

Innrømmet flaskekast

Den ene av de to britiske mennene som mandag møtte i retten innrømmet å ha kastet en flaske mot politiet etter lørdagens kamp. 41-åringen hevdet samtidig at han ikke hadde noe ønske om å treffe polititjenestemennene.

— Min sivile jobb er å hjelpe folk. Nå har jeg gjort noe dumt, sa han, og tilføyde: - Jeg ønsket å imponere mine nye franske venner.

Kampen på Stade Vélodrome hadde han vært på alene.

Den andre av de tiltalte skal ha kastet en glassflaske mot en gruppe politimenn. Han framsto også som en angrende synder.

— Dette er helt ulikt meg, sa han i retten.

— Jeg vil gjerne beklage dette overfor folket og politiet i Marseille. Jeg var på feil sted til feil tid.

Ytterligere åtte

Blant de øvrige åtte personene som møtte i retten mandag var det ytterligere fire briter, én østerriker og tre franskmenn.

Ifølge statsadvokatembetet i Marseille skal 150 «svært veltrente» russiske bråkmakere ha unngått å bli pågrepet under masseslagsmålet.

En engelskmann i 50-årene som ble skadd i sammenstøtene skal ligge alvorlig skadd på sykehus. Mannens tilstand omtales nå som stabil.

UEFA åpner sak mot Kroatia og Tyrkia

Fotballforbundene i Tyrkia og Kroatia kan bli straffet etter lagenes oppgjør i fotball-EM søndag.

Mandag opplyste Det europeiske fotballforbundet (UEFA) at det har åpnet sak mot de to nasjonale forbundene. Årsaken er at både kroatiske og tyrkiske fans tente flere bluss under søndagens kamp i Paris.

Kroatia-stjernen Luka Modric scoret kampens eneste mål, og umiddelbart etter scoringen ble han omfavnet av en kroatisk supporter som hadde tatt seg inn på banen.

— Det kunne ha vært en fan fra Tyrkia, men heldigvis var det en av våre egne, sa Modric etter kampen.

Tyrkias fotballforbund må også svare for at flere tyrkiske tilhengere skal ha kastet gjenstander inn på banen under kampen.

Saken vil først bli behandlet av UEFA etter at EM-sluttspillet i Frankrike er over. (©NTB)

Les mer om

  1. Fotball-EM