«Hvordan kan norsk fotball bli bedre når vi ikke en gang er enige om hva som er god fotball?»

KOMMENTAR: Vålerenga synes mange norske lag spiller ussel fotball. Er det tullete, eller har de rett?

Etter siste vårkamp (Kristiansund-Vålerenga 1-1) sa VIFs Ghayas Zahid at motstanderen bidrar til å ødelegge norsk fotball, det er bare lange baller. Flere lag i Eliteserien gjør det samme, sa Zahid.

Bare noen uker tidligere sa VIF-trener Ronny Deila at han heller vil rykke ned enn å spille slik Lillestrøm gjør.

Det er lett å avfeie slikt som vås. Hadde Zahid sagt det samme dersom han hadde spilt på Kristiansund, og hadde Deila heller rykket ned dersom han var trener for Lillestrøm?

Svaret er nei på begge spørsmål. KBK og LSK har valgt en vei for eget lag. Trenerne Christian Michelsen og Arne Erlandsen gjør det bra og skal ha ros.

Men likevel – bør vi ikke ta diskusjonen?

Les også

Vålerengas målscorer skjelte ut Kristiansund etter kampen: - Jeg fatter ikke hvorfor de vil spille på et slikt lag

Bra eller dårlig?

Hvordan kan norsk fotball bli bedre når vi ikke en gang er enige om hva som er god fotball?

Vi ser uenigheten i måten lagene spiller på, og vi hører det av de såkalte ekspertene, som gjerne er TV-kommentatorer med lang fartstid i fotballen.

Ikke en gang basisen blir de enige om. Og basisen burde alltid være spilleprinsipp nummer én, det er lurere å spille ballen til hverandre enn å miste den til en motspiller. Det er så opplagt at det nesten er flaut å skrive det.

Noen lag gjør det motsatte. De sender gjerne ballen langt av gåre, for i neste fase å løpe etter og håpe at noe skjer. Som regel skjer det ingenting. Det som burde være en skapende variasjon mellom lange og korte pasninger, har fått en ulogisk overvekt av det første.

Og år for år synker nivået i forhold til de gode spillerne og lagene der ute. Fotballen utvikles i alle land, og aller mest teknisk. Onsdag kveld så vi at også et skotsk lag var teknisk overlegent det beste norske, Rosenborg.

Les også

Elyounoussi enig i VIF-kompisens kritikk av Eliteserien

Ett spark, takk

Så lenge ungene oppmuntres til å sparke ballen unna, og så lenge mange av toppklubbene – mange flere enn Kristiansund – gjør det på denne måten, er det vanskelig å komme videre.

Ungene begynte med fotball fordi de like å spille ball. Løp og spark gjør dem ikke flinkere med ballen. Ikke rart at mange mister lysten og gir seg.

Takket være at jeg har barn og barnebarn, har jeg sett mange barne- og ungdomskamper de siste to-tre tiårene. Det er alltid gøy, men litt trist også.

Noen trenere oppmuntrer ungene til å bruke ballen som det leketøy den er, og jeg ser at det er disse spillerne som etter hvert har det morsomst og blir best.

Men de fleste trenere, og foreldrene med, oppmuntrer de lange sparkene bort fra eget forsvar. Bra! roper de. Og hvis noen spillere refses, så er det fordi de dribler seg bort eller mislykkes med et dristig pasningsforsøk.

Romantikkens tid

Det leder tankene over på sentrale kommentatorer under norske TV-kamper. Naivt, sier de hvis en spiller mister ballen på egen banehalvdel, romantisk, sier de hvis et lag prøver å spille seg gjennom - og ikke over - motstanderens forsvar.

De gir uttrykk for en holdning som er gjeldende, og som er ødeleggende for utviklingen. Hva er den langsiktige effekten av at man alltid velger det minst krevende?

Uansett burde alle som steller med norsk fotball være enige om at god teknikk er en forutsetning for suksess, enten man spiller på den ene eller andre måten. Bør ikke alle – barn og voksne - prøve å få ballen til medspiller?

Alltid. Eller i hvert fall så ofte som det er praktisk mulig?

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk