Fotball

Sannhetens øyeblikk

<p>– Vi har gått gjennom følelsene, hvordan det kommer til å bli, sier Sør-Afrikas kaptein Aaron Mokoena før den historiske VM-kampen mot Mexico.</p>

South Africa's captain Aaron Mokoena takes part in a training session at Soccer City June 10 2010.The 2010 Soccer World Cup kicks off on June 11 at Soccer City stadium with the match between South Africa and Mexico REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) Foto: Scanpix

  • Arild Sandven

JOHANNESBURG: Verdens øyne er rettet mot mektige og imponerende Soccer City fra klokken 14.00 i dag:

Da venter vi oss en fargerik og spektakulær åpningsseremoni på arenaen som er bygget om og formet som en afrikansk potte – og blant de 95 000 tilskuerne skal også Nelson Mandela (91) være. Det var her landsfaderen holdt sin første tale i Johannesburg etter at han i 1990 ble løslatt etter 27 år i fengsel, og på den gamle arenaen åpnet han også Afrikamesterskapet i 1996 da Sør-Afrika var tilbake i internasjonal idrett for første gang etter apartheidregimets fall.

  • Samleside: Fotball-VM

– Bare nyt det!

Og så, presis 16.00, skal den første VM-kampen i Afrika sparkes i gang:

Sør-Afrika mot Mexico.

– Vi skal vise dem, vi skal vinne hele VM , ropte taxisjåføren vår entusiastisk. Han er ikke den eneste. I alle gater og hjørner er det sørafrikanske flagg, det ropes og tutes med vuvuzelaene. Forventningene er enorme.

– Bare nyt det, er landslagssjef Carlos Alberto Parreiras råd. I går ettermiddag møtte han og lagkaptein Aaron Mokoena VM-journalistene, og uttrykte trygghet før alt begynner.

Les også:

Nr. 83

Mokoena som rykket ned med Portsmouth, er veteran og nøkkelmann i Sør-Afrikas forsvar. Hans 102. landskamp blir den mest spesielle.

– Vi har gått gjennom følelsene om hvordan det kommer til å bli når vi går utpå der. Dette er sannhetens øyeblikk. Vi skal gjøre landet vårt stolt, fastslo 29-åringen.

Samtidig har Sør-Afrika et press på seg. Alle 19 vertsnasjoner i fotball-VMs historie har gått videre fra gruppespillet, sørafrikanerne kan bli de første som ikke gjør det.

Stor selvtillit

De er nummer 83 på FIFA-rankingen og har ingen verdensstjerner.

Men tre seire på rad – 2–1 over Colombia, 5–0 over Guatemala og 1–0 over Danmark – har gitt Parreiras mannskap nødvendig selvtillit. Sør-Afrika har faktisk ikke tapt på 12 kamper, ikke siden det ble 0–1 mot både Norge og Island i oktober i fjor.

67-årige Parreira leder sitt femte VM-lag og vant gull med Brasil i 1994. – Dette laget er blitt oppmuntret til å spille ballen, ha det moro, ha ballen i beina, gjøre tricks med den og kunne holde på den. Og Sør-Afrika er som Brasil, et land som elsker dans, kultur og fotball, hevdet Parreira.

Les mer om

  1. Fotball-VM