Fotball

Gammel kjenning har merket en endring i Ronny Deila: – Han er litt mer utålmodig

Ronny Deila har en filosofi som tar tid å gjennomføre. Men de som kjenner ham best, mener noe er på gang.

Her feirer Ronny Deila Strømsgodsets seriegull i 2013. Foto: NTB scanpix

  • Halvor Ekeland

– Det er mange mennesker som må gjøre mange riktige ting sammen over tid. Dette har ikke noe med Ronny Deila å gjøre. I Godset hadde jeg en fantastisk ro i rekkene og en spillergruppe som var sultne og ville bli bedre. Det skal vi få til her også, lover Ronny Deila. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

– Det er mange mennesker som må gjøre mange riktige ting sammen over tid. Dette har ikke noe med Ronny Deila å gjøre. I Godset hadde jeg en fantastisk ro i rekkene og en spillergruppe som var sultne og ville bli bedre. Det skal vi få til her også, lover Ronny Deila. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Da dommeren blåste sitt siste fløytesignal på Vålerengas nye stadion søndag, gikk fansen, spillerne og trener Ronny Deila av hengslene.

Seieren mot Brann var ikke bare viktig i kampen for å unngå nedrykk. Den var viktig for å vise «Prosjekt Deila» kanskje er på vei mot noe.

Det er nemlig mange likheter mellom Vålerenga anno 2017 og Strømsgodset anno 2009, der Deila var trener. Men to ting er også annerledes: Rammene rundt klubben og utålmodighet.

Les også

Derfor ble Bendtner RBKs straffeskytter – helt uten diskusjon

Ting tar tid

Vi spoler tiden tilbake til 2. august 2009: Strømsgodset sto med én seier på de siste syv kampene. De hadde røket ut av cupen mot Bærum.

3–0 seieren mot Vålerenga denne augustdagen var oppturen Strømsgodset trengte. Enkelte supportere hadde snakket om at Deila kanskje ikke var rett mann for klubben. Men ettertiden har vist at han var det. Engasjementet var på gang, både i- og rundt klubben. Det gjenspeilet seg også på tribunen.

Prosjekt Deila endte med seriesølv for Strømsgodset i 2012. Året etter tok de gull, før Deila i 2014 forlot Strømsgodset til fordel for Celtic. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Slik var det også da Vålerenga slo Brann. Lydnivået var Eliteserien verdig, det var en lettelse og glede som endelig fikk et midlertidig utløp.

For nå er «Prosjekt Deila» flyttet til hovedstaden.

– Jeg kjenner meg litt igjen. Han har ikke dårlig tid, men han har litt dårligere tid enn han hadde den gangen. Han har hatt suksess de stedene han har vært. Han er like sulten som han var da, men han er litt mer utålmodig. Han vil ut i Europa, vil kjempe om medaljer. Det er det som er forskjellen, forklarer Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey.

Kwarasey vet hva han snakker om. Han spilte i Strømsgodset da Deila tok over. Han var med på gullet i det som da het Tippeligaen i 2013. Nå er han med på det han tror blir starten på en ny suksesshistorie. Men ting tar tid med Ronny Deila.

– Ja, det tar tid. Jeg har ikke vært stresset i det hele tatt, jeg har bare vært innbitt på å lykkes. Holde gutta samlet, forklarer Deila selv.

– Større muligheter her

I Strømsgodset vant Deila cupgull i sin tredje sesong. Det ble seriesølv i hans femte sesong, seriegull i sin sjette.

Men hva er det egentlig som tar tid?

– Relasjoner tar tid. Jeg ønsker å ha ballen mer enn motstanderen. Det skal gå i lengderetning, det skal gå fort, det skal presses og det skal være intensitet. Det er filosofien. Først og fremst må vi få folk til å bli den beste mulig utgaven av seg selv. Det er mange spillere som ikke har lykkes andre steder, sier hovedpersonen selv.

Eurosports fotballekspert, Bengt Eriksen, sier han for første gang på lang tid så antydninger til hvordan Deila vil spille fotball på i kampen mot Brann.

– Det var et sant mareritt å komme til Marienlyst de siste årene Deila var i Strømsgodset. Da de fikk ballen, gikk det ofte veldig fort fremover. Det var gode tendenser mot Lillestrøm for Vålerenga, men etter det har det vært fraværende, sier Eriksen.

Han mener allikevel at dette kan være starten på en ny trend. For noen ting kjenner han igjen.

– Forsvarsspillet er aggressivt. Han har stor intensitet i angrepsspillet. Samtidig vil han ha ballen mye. Da er det naturlig at det blir en del balldytting før de skrur opp tempoet i lengderetningen. Den delen er det ikke vanskelig å se at tar tid, sier Eriksen.

Ronny Deila er engasjert. Det virket å smitte over på spillerne i Strømsgodset i sin tid. Søndag virket det også å ha smittet over på Vålerenga-spillerne. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Adam Larsen Kwarasey er ikke i tvil om at det her er starten på det man så i Godset. Bortsett fra at han tror det vil gå enda raskere denne gangen.

– Vålerenga er en større klubb. Det er større muligheter her. Klubben tiltrekker seg spillere. Det er et sted hvor det kommer folk når det går bra. Det har nok noe å si, jeg klarer ikke helt sette ord på det.

Les også

Oslo-politiet aksjonerte mot 30 Brann-fans: Fryktet bråk mot Vålerenga

På dypt farvann

Daglig leder i Vålerenga Fotball, Erik Espeseth, var med på oppturen i Strømsgodset fra og med cupgull-sesongen.

I Godset var man fast bestemt på å bruke tiden det tok. Det er man også i Vålerenga. Som han sier selv: «Prosjektet ruller videre».

– Det er ny klubb, ny by, ny kultur. Man må sette sitt preg på det. Det tar tid. Det har vist seg i flere klubber han har vært i. Supporterne har nok vært litt småhissig og litt uenig i hvordan vi har gjort ting innimellom, men prosjektet har vi god tro på. Vi følger den planen vi har lagt, sier Espeseth.

Bengt Eriksen mener Vålerenga foreløpig ikke har truffet med spillerkjøpene som skal passe inn i Deilas filosofi.

– Det er ikke sånn at fordi Deila fikk det til i Strømsgodset, så må det gå på samme måte i Vålerenga. Det kan være det som er i ferd med å skje, men jeg trenger flere bekreftelser før jeg vil si at det går rett vei, sier Eriksen.

Noen rundt Vålerenga stresser med resultater. Det gjør ikke Deila selv. Han mener det ikke ligger i hans natur å la seg stresse.

– Du må ha karakter og baller for å stå imot sånn som det her. Men dette er en del av fotballhverdagen. Det er det som skiller klinten fra hveten, om du klarer å snu trender og så holde på trender. Det er lett å bli veldig individualistiske i motgang. Det skaper bare tapere. Vi må stå sammen når det er vondt og vi må stå sammen når det går bra. Det er ofte det vanskeligste, mener Deila.

– Vi skal bry oss om hverandre, skape en tydelig identitet og kultur. Så skal vi gi folk tillit. De må føle seg viktig, sier Ronny Deila om sin trenerfilosofi. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

For filosofien er fortsatt soleklar. Du må tørre å tape, for å lære deg å vinne.

– Noen ganger må vi tørre å være på dypt farvann. Da kan det gå galt. Men vi må tørre å tape noen ganger for å bli bedre, sier Deila.

Kanskje var kampen mot Brann det som gjorde at ting snur for Vålerenga. Kanskje tar de gull i Eliteserien om noen år. Men det er fortsatt en lang vei å gå.

– Jeg vet at det fortsatt ikke er helt sånn han vil ha det. Men det har begynt, mener Larsen Kwarasey.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt96212171420
2Molde962123111220
3Kristiansund850378-115
4Rosenborg94232014614
5Vålerenga93421513213
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tippeligaen
  3. Adam Larsen Kwarasey
  4. Ronny Deila
  5. Fotball