Fotball

Mini om Rosenborgs gulltrener: – Han kan bli større enn Nils Arne Eggen

RBK-legendene gir Kåre Ingebrigtsen mye av æren for at Rosenborg er på vei inn i en ny gullalder.

SUKSESSTRENERE: Mini Jakobsen mener at hans gamle lagkamerat – og nå RBK-trener Kåre Ingebrigtsen – kan bli enda større enn legenden Nils Arne Eggen.
 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Lørdag kveld marsjerte Rosenborg inn til sitt tredje seriegull på rad – uten å være i nærheten av en ball. Med Molde-tap mot naboen Kristiansund ble det teoretisk umulig for Molde å ta igjen Rosenborg, og trønderne kan dra til Ålesund som seriemestere.

– Det er fantastisk med gull tre år på rad, og vi er i ferd med å bli lokomotivet i norsk fotball igjen. Det er en hemsko med tanke på de andre klubbene også, som snakker mer om Rosenborg enn seg selv. Slik var det en gang, og det er i ferd med å ta seg opp igjen, sier Gøran Sørloth dagen etter seriegullet og «Troilldagen» (dagen det er klart at Molde ikke kan ta igjen Rosenborg på tabellen) var et faktum.

Les også

 1. Rosenborg ble seriemester i Molde – igjen – uten å spille: – Vi var dårlige i 90 minutter

 2. 100-årsjubilanten Rosenborg tok seriegull nummer 25! Sjekk de historiske bildene

Sørloth fikk med seg deler av kampen mellom de to klubbene fra Møre og Romsdal. Da Daouda Bamba scoret seiersmålet etter 70 minutter tok han livet av Molde-supporternes lille drøm om å snyte RBK for gullet på målstreken. Men Sørloth er ikke overrasket over at lille Kristiansund tok knekken på fylkets storebror.

– Det lå i kortene at det skulle ende slik. Det er nesten så man føler at det er litt synd at vi ikke fikk avgjøre det selv, men RBK har gjort en god jobb tidligere i sesongen, og det er det viktigste, sier Sørloth.

Les også

Fikk sitt andre gull på to dager: – Jeg har virkelig flyt om dagen

– Ikke like morsomt

At det er viktigst å vinne er også tidligere midtbanemotor Bent Skammelsrud enig i. Men han innrømmer at det er bedre å vinne når man har spilt kamp selv.

– Når vi spilte i Bergen og måtte vinne fikk man en helt annen følelse. Man får ikke den wow-følelsen, men herregud, det viktigste er å vinne serien, ikke hvordan det skjer, sier Skammelsrud til Adresseavisen.

Og seriegull mens man selv sitter i sofaen og ser på kamp på tv er langt fra den ultimate måten å gjøre det på, mener Mini.

– Drømmen er å gjøre slik Rosenborg gjorde da de slo Vålerenga på flere scorede mål i 2004. De sto foran skjermen og ventet på at den andre kampen skulle bli ferdig. Det er det ultimate, det er det ingen tvil om. Kåre er nok tilfreds med seriegullet, men jeg tror de ønsket å vinne mot Stabæk forrige helg. Det er nok det som irriterer mest i år. Jeg håper Kåre og de rundt han tar seg en fest etter kampen i kveld, det har de ærlig fortjent, sier Mini.

LYKTES IKKE: Ole Gunnar Solskjær sammen med sin kaptein Ruben Gabrielsen under kampen mot Kristiansund. Molde tapte for «lillebror» på hjemmebane.

Han tror Rosenborg klarer å holde innsatsen oppe til tross for at serien er avgjort tre kamper før slutt.

– Nå har Kåre mulighet til å bruke hele stallen, og de må jo holde seg i form med tanke på viktige kamper i Europa. Alle der ute konkurrerer om plassene sine, så de kommer nok til å gjøre jobben sin, mener han.

Les også

Kåre Ingebrigtsen etter at gullet er sikret: – Utrolig stolt. Gleden over å vinne serien blir bare større og større

RBK-LEGENDER: Bent Skammelsrud, Gøran Sørloth og Mini Jakobsen fotografert sammen på Lerkendal i fjor.

Skryter av Ingebrigtsen

Både han og Sørloth er imponert over jobben som Kåre Ingebrigtsen har gjort siden han kom inn dørene på Brakka i 2014. Siden den gang har Rosenborg-maskineriet dratt inn tre seriegull og to cupgull. I tillegg har klubben spilt i Europa League to ganger.

– Kåre har mesteparten av æren, sammen med støtteapparatet. Han har vært veldig konkret med tanke på spillesystem og hvem han vil ha inn. Han er veldig flink til å holde humøret i gruppen oppe, og man føler mer og mer at man er en rosenborger når man er på Lerkendal, og det er viktig med tanke på lagbygging, sier Sørloth.

Skammelsrud mener at Ingebrigtsen gjorde en viktig jobb da han ble RBK-trener, nemlig å få klubben til å senke skuldrene.

– Selvfølgelig har han en stor del av æren. Han kom og ga ny energi til klubben. De underpresterte før, og det var han som ordnet opp med sin væremåte. Han klarer å holde trykket oppe. Og jeg tror ikke han blir mett før han tar klubben ut i Mesterligaen, sier Skammelsrud.

Mini mener hans nære venn og radarpartner gjennom den aktive karrièren kan bli like stor som den største av dem alle – Nils Arne Eggen.

– Ja, det tror jeg. Han kan bli større. Han har kanskje spillemessig prestert bedre enn Nils Arne. At han kan bli like stor som han, definitivt. Det er mye større interesse rundt Rosenborg nå enn da. Nå fyller de jo kampene i serien også, sier han til Adresseavisen.

Les også

Rosenborg ble seriemester i Molde – igjen – uten å spille: – Vi var dårlige i 90 minutter

Gøran Sørloth er likevel skeptisk til å bruke ordet «imponert» når han skal beskrive hvordan Rosenborg har spilt i årets sesong

– Jeg er veldig glad for at vi klarer å reprodusere mesterskap, men synes fortsatt vi har noe å strekke oss etter med tanke på kvalitet i kampene i 90 minutter. Vi skal fortsatt bygge laget, og det er det det handler om for min del, sier Sørloth.

Bommet på årstallet

Da seriegullet var et faktum ble det selvsagt markert på hjemmesidene til den nybakte seriemesteren, men det gikk litt fort i svingene da seierssaken skulle legges ut. Dermed sto det i kort tid «Vi er seriemestere i 2018», ikke 2017 som det til slutt ble endret til.

Les også

RBK er seriemestere 2017: Slik ble Bruttern historisk

Det er kanskje litt tidlig å feire seriemesterskapet i 2018, men RBK-legendene sliter med å se at noen kan utfordre Rosenborg til neste år. For ordens skyld, Rosenborg rettet overskriften til rett årstall etter få minutter.

Sørloth vil ikke feire neste års seriegull allerede nå, men tror ikke noen av de andre lagene har kapasitet til å utfordre trønderne.

– Svaret er nei, med store bokstaver. De andre er ikke i nærheten av å være gode i det samme antall minutter som vi er. Vi må ikke være redd for å si at vi skal ta seriegullet i 2018, men det er litt annerledes å si at vi innkasserer det allerede, sier Sørloth og ler.

Også Skammelsrud har troen på en ny gullalder for Rosenborg.

– Ja, jeg tror det. Jeg føler at de har tatt tilbake hegemoniet, og har en situasjon som de hadde da de tok 13 på rad. Jeg tror det blir mange gullår fremover. Rosenborg er det beste laget mannskapsmessig, spillemessig og pengemessig. Vi begynner å komme tilbake til der vi var på 90-tallet, med god kontroll på den norske serien. Akkurat nå ser jeg ingen på kort sikt som kan ta det igjen, sier han og får støtte fra Mini.

– Det er ikke noen grunn til at Rosenborg ikke skal få en ny gullalder. Jeg tror vel ikke at de klarer 13 år på rad, jeg håper at de andre lagene tar seg sammen. Men slik Rosenborg drifter butikken nå er det vanskelig å slå de. Når de kan hente Nicklas Bendtner er det tøft for de andre, sier Mini.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Kåre Ingebrigtsen
 2. Rosenborg BK
 3. Eliteserien