Fotball

Odd og Kovacs tok Fair Play-plassen

<p>Både Dokken og Kovacs spiller e-cup neste år dersom Norge blir tildelt Fair Play-plass.</p>

SKIEN 20090413:Odd-spiller Peter Kovacs og Kenneth Dokken jubler etter 2-2 scoring under eliteseriekampen i fotball mellom Odd Grenland og Ålesund på Skagerak arena i Skien mandag kveld.Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX Teigen, Trond Reidar

 • Ole K. Sagbakken

Sesongen er over, og nå viser Aftenposten.no listen over hvilke lag som har opptrådt mest fair i 2009 — og hvem som dermed får muligheten til å spille e-cup neste år.

I fjor vant Stabæk foran RBK. RBK kom seg gjennom dete ut i Europa ettersom Norge kom høyt på UEFAs rankingliste når det gjelder Fair Play.

I år vant RBK, men på grunn av at laget allerede er e-cupklare etter gullet, tildeles plassen til neste lag på lista.

Som ble Odd Grenland.

Mange episoder

Paradoksalt nok, vil kanskje noen si. Fotballåret 2009 huskes blant annet for en rekke hendelser som har med alt annet enn nettopp Fair Play å gjøre.

Sead Ramovic i Tromsø har hatt et turbulent år og det har kokt både rundt Vålerengas Andreas Nordvik og RBKs Rade Prica etter slag.

Men de to situasjonene man husker best kommer fra kamper hvor nettopp Odd-spillere har vært involvert.

Årsaken til at dette ikke får konsekvenser for "Oddrane", er at lista tar kun tar for seg seriekamper - og ikke cupkamper !

- Gjorde det rette

- Jeg mener jeg gjorde det rette, sa Peter Kovacs etter episoden som ble av de aller mest omtalte i norsk fotball i 2009.

Det var tidlig august, cupkamp mot Brann, det var 1-0 til Odd. Etter et tilbakespill faller Håkon Opdal skadet om på kunstgresset. Kovacs ser at ballen er fri, snapper den, runder den skadde keeperen, og setter ballen i tomt mål.

Til voldsomme reaksjoner - blant annet fra Håkon Opdal.

En måned senere er Odd Grenland i hardt vær på ny.

Igjen er det cup, denne gang semifinale mot AafK. Tangotrøyene leder 1-0, og i frustrasjon over å ha vært i klammeri med Johan Arneng, regelrett sparker Kenneth Dokken ned midtbanespilleren.

Arneng må ut med skade, Dokken blir utestengt for resten av sesongen - og var en tydelig angrende synder etterpå.

Slo Molde, Stabæk og Vålerenga

Men i sum har altså Oddrane pådratt seg så få gult kort, og ellers opptrådt så eksemplarisk, at de slo Molde (3. plass), Stabæk og Vålerenga (delt 4. plass) på lista.

Helt i bunnen, derimot, der ligger laget som også ble tabelljumbo: Lyn. Viking opptrådte hakket med Fair, mens Sandefjord var det tredje nederste laget på den offisielle Fair Play-lista for 2009. Hele lista:

1. RBK

2. Odd

3. Molde

4. Vålerenga

4. Stabæk

6. Tromsø

7. Strømsgodset

8. Bodø/Glimt

9. Brann

10. Fredrikstad

11. Start

12. Aalesund

13. LSK

14. Sandefjord

15. Viking

16. Lyn

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Fagermo: - Litt komisk

 2. SPORT

  Fair Play-pris til Odd

 3. FOTBALL

  Fair Play-plassenglipper for Odd Grenland

 4. FOTBALL

  RBK ble årets fair play-vinner

 5. FOTBALL

  Hvem må stå over?

 6. FOTBALL

  Er helt i Telemark, men forhatt i Bergen