Herlovsen ble tidenes mestscorende landslagsspiller

Isabell Herlovsens jakt på den norske målrekorden er over. Hun senket den med hat trick mot Færøyene i EM-kvalifiseringen.

Isabell Herlovsen jubler for scoring under sommerens VM-sluttspill i Frankrike.
  • Bernt Harald Brennevann

Færøyene – Norge 0–13

Kampen var for lengst avgjort, men for Isabell Herlovsen betød målene som ga Norge 6–0, 10–0 og 12–0 alt. Med de to siste scoringene tangerte hun og slo deretter Marianne Pettersens rekord på 66 landslagsmål.

– Det er fortsatt litt ubeskrivelig, men det er deilig å stå øverst på den listen alene. Jeg har jobbet hardt for det, sa Herlovsen på telefon etter kampen.

31-åringen tok del i festen i Torshavn da hun lett bredsidet ballen i lengste hjørne etter 53 minutters spill. Et snaut kvarter senere headet hun Frida Maanums innlegg i en bue over den færøyske målvakten.

I det 77. minutt senket hun så Pettersens rekord på en glitrende pasning signert Caroline Graham Hansen. Det skjedde i Herlovsens 133. kamp for Norge.

– Dette er ekstremt stort. Isabell er en spiss av absolutt høyeste kvalitet, og fortsatt er hun veldig bra for oss, sier landslagssjef Martin Sjögren om Herlovsens rekord.

Les også

Hegerbergs mor har følt kritikken på kroppen: – Det har vært i overkant

Isabell Herlovsen blir omkranset av lagvenninner etter at hun gjorde hat trick og ble fotballjentenes mestscorende spiller noensinne.

Takket laget

Etter kampen var spissveteranen opptatt av å hylle lagvenninnene.

– Jeg har en veldig fin gjeng rundt meg. Det de som sørger for at jeg kan score de målene jeg gjør. Jeg kan ikke gjøre det alene, så det betyr mye for meg å være en del av dette miljøet. Det er det beste landslaget jeg har spilt på, sa Herlovsen.

Hun scoret også i fredagens 7–1-seier over Hviterussland. Med to kjappe mål var hun sentral da Norge brutalt slo tilbake etter først å ha havnet under.

Østfoldingen debuterte på A-landslaget i et norsk 0–4-tap for Tyskland i mars 2005. Noen måneder senere gjorde hun som 16-åring sitt første Norge-mål i 1–1-møtet med Frankrike i EM. Det ble startskuddet for tidenes scoringsrush fra en norsk landslagsspiller.

Isabell Herlovsen og Karina Sævik kunne begge juble for mål mot Færøyene.

Komfortabelt tross slurv

Tirsdagens landskamp var tidenes første mellom Norge og Færøyene på kvinnesiden. Og sjelden har det norske favorittstempelet vært større.

Selv om det norske laget hadde en del pasningsfeil og slurv, ledet Martin Sjögrens utvalgte komfortabelt 4–0 til pause. Forspranget kunne fort vært enda større.

Lisa-Marie Utland stanget inn kveldens første scoring etter åtte minutter. Den ferske England-proffen kunne enkelt styre inn Caroline Graham Hansens harde hjørnepark rett foran den færøyske målvakten.

Kvarteret senere doblet Graham Hansen ledelsen fra ellevemetersmerket. Ballen føk forbi en helt stillestående Monika Biskopstø i Færøyene-buret. Norge fikk straffen etter at Amalie Eikeland ble lagt i bakken.

Les også

Én ting overrasker Ødegaard etter megasuksessen

Caroline Graham Hansen bøttet nok en gang inn mål da Norge nedsablet Færøyene.

«Caro»-show

Kun sporadiske ganger var ballen på norsk banehalvdel, og i det 36. minutt økte Eikeland til 3–0 etter et herlig angrep. På en perfekt pasning fra Graham Hansen curlet Reading-spilleren lærekulen i krysset.

Fire minutter senere kom nok et «Caro»-mål. Herlovsen skjøt i blokken, men Graham Hansen snappet returballen og satte den sikkert bak hjemmelagets keeper.

Etter pause ble det som ventet kalassifre mot slitne verter. Graham Hansen brukte ikke lang tid på å fullførte nok et hat trick. Et hardt skudd fra distanse sikret hennes åttende landslagsmål på tre kamper i EM-kvalifiseringen.

Barcelona-stjernen er nå oppe i 35 scoringer for Norge. Tirsdag hadde hun også hele fem assist.

– Caro har noe helt spesielt. Hun scorer mål og er driblesterk, og det er ikke vanlig å ha en slik type spiller i Norge. Hun er nok en av dem som kan true meg litt med den rekorden, men jeg håper å holde på noen år til og øke luken, sier Herlovsen.

Martin Sjögren kan smile over Norges strålende start med tre seiere av tre mulige i EM-kvalifiseringen.

Tredje største

Utover i annen omgang var det flere innbyttere som markerte seg. Etter en time fikk Karina Sævik nettsus umiddelbart etter sitt innhopp. PSG-spilleren sendte ballen hardt opp i krysset. Tre minutter etter stusset Ingrid Syrstad Engen inn 8–0, mens innbytter Frida Maanum gjorde Norges niende mål rett etter.

Elise Thorsnes avsluttet det hele til 13–0 i sluttminuttene. Også hun scoret etter å ha startet kampen på benken.

Seieren er den største under Martin Sjögrens ledelse, og totalt plasserer den seg som kvinnelandslagets tredje største noensinne.

Norge har vunnet alle sine tre første kamper i EM-kvalifiseringen på overlegent vis. Målscoreren er hele 26–1. Om en måned spiller de norske jentene mot Nord-Irland i Stavanger.