FBI har begynt å etterforske VM-tildelingene

FBIs etterforskning av FIFA omhandler nå også tildelingene av VM i Russland i 2018 og Qatar i 2022.

Snart avgåtte FIFA-president Sepp Blatter sammen med Russlands president Vladimir Putin. Russland skal arrangere VM i 2018.
  • Kjetil Flygind

Med de to neste VM-sluttspillene under lupen fortsetter den uvisse fremtiden til FIFA, som tirsdag nådde sin foreløpige topp da president Sepp Blatter annonserte at han trekker seg.

Den siste uken har skandalene og problemene stått i kø for FIFA. Etter at kongressen i Zürich sist helg ble "åpnet" med arrestasjoner sist onsdag, har det ene tatt det andre.

Les også

Skurken som ble forfremmet i FIFA

Qatar presenterte spektakulære planer for VM i 2022.

I går kveld kom meldingen om at tildelingen av VM-sluttspillene i Russland i 2018 og i Qatar i 2022 nå inngår i FBI-etterforskningen av den hardt prøvede fotballorganisasjonen.

Kjøpte stemmer for 30 millioner?

Ifølge en anonym politikilde skal politiet se nærmere på måten tildelingene kom på. Spesielt tildelingen av VM i Qatar skapte reaksjoner, og er blitt hevdet å skyldes korrupsjon.

Allerede i mai i fjor skrev The Sunday Times om korrupsjonsmistankene mot Qatar. Hvor det blant annet ble hevdet at arrangøren brukte rundt 30 millioner kroner på å kjøpe seg stemmer.

Hva som skjer med de to mesterskapene avhenger av hva som kommer frem i etterforskningen. Men ett mulig utfall er at det lyses ut en ny søkerunde.

Etterlyst av Interpol

Tidligere i går kom meldingen om at det internasjonale politisamarbeidet Interpol har sendt ut såkalt «rødt varsel» på seks av de involverte i FIFA-skandalen.

«Rødt varsel» er ikke det samme som en internasjonal arrestasjonsordre, men betyr at de nevnte seks er ønsket arrestert av en nasjon i Interpol-samarbeidet.

Samtidig er Sør-Afrika i søkelyset mistenkt for å ha betalt millioner av dollar i bestikkelser til daværende visepresident i FIFA, Jack Warner, for å sikre seg fotball-VM i 2010. Dette avviser sørafrikanske myndigheter.

Riktignok betalte Sør-Afrika 10 millioner dollar til Warner, men på en pressekonferanse onsdag gjentok sportsminister Fikile Mbalula at det på ingen måte var snakk om en bestikkelse.

Også avtroppende FIFA-president Sepp Blatter skal være under etterforskning for korrupsjon.

Store amerikanske og europeiske banker sier nå at de skal følge nøye med på FIFA-relaterte kontoer, og at de særlig er oppmerksomme på båndene til to regionale medlemsorganisasjoner som er fremtredende i den amerikanske siktelsen.

Bankenes tiltak kan gjøre det vanskeligere for den mektige fotballorganisasjonen å flytte penger rundt omkring i verden, skriver Reuters.