Fotball

Kongsvinger-treneren gråt av glede etter seier i semifinalen: – For en drøm!

Askeladden Kongsvinger er klare for en historisk cupfinale etter å ha slått Strømsgodset. Nå møter de Rosenborg i cupfinalen på Ullevaal 20. november.

Kongsvinger feirer 2-1-målet foran sine egne supportere mot Strømsgodset på Marienlyst i semifinalen.
  • Herman Folvik

Strømsgodset-Kongsvinger 1-2 (0-0):

I fjor spilte Kongsvinger i 2. divisjon. Nå er den 124 år gamle klubbens første cupfinale sikret. Det er klart etter 2-1-seieren på Marienlyst hvor de to aller største heltene ble målscorerne Fredrik Mani Pålerud og Ørjan Røyrane. Tidligere har det vært stopp i fire semifinaler.

Kongsvinger-trener Luis Pimenta gråt av glede og stolthet ute på banen da seieren var i boks, mens spillerne og bortesupporterne feiret elektrisk.

Elleville jubelscener da sluttsignalet lød. Fremst i rødt er Kongsvinger-trener Luis Pimenta.

— Unnskyld, jeg har ikke stemme. Jeg er så stolt av guttene. De har jobbet så hardt. De har tro på alt vi gjør. De har tro på hver eneste trening og hver kamp. De har tro på at vi kan slå alle. Nå skal vi ha en cupfinale for første gang i klubbens historie mot Rosenborg. For en drøm. For en drøm, jubler Pimenta til NRK.

Kongsvinger kan bli cupmestere og rykke opp

I cupfinalen venter ingen ringere enn seriemester Rosenborg, som tok «The Double» i fjor og jakter samme tittel for andre året på rad. Mens Kongsvinger aldri har spilt cupfinale, har Rosenborg ti NM-pokaler i hyllene på Lerkendal.

– Jeg husker ikke så mye av målet. Det kom et innlegg ... Men det er det viktigste målet jeg har scoret, sier matchvinner Røyrane til NRK.

Det nyopprykkede 1. divisjonslaget ligger på fjerdeplass i serien, og skal spille kvalifisering til eliteserien. Det vil si at Gjemselund-klubben har mulighet på sin egen slags variant av «The Double» med opprykk og cupgull.

Ørjan Røyrane avgjør kampen for Kongsvinger.
Les også

Cupguru Scheie om Kongsvinger: – En av historiens største overraskelser

Pimenta har vært gjestetrener for Godset

– Det er stor skuffelse i resultatet. Vi startet bra, men klarte ikke å skape nok sjanser. Det er skuffende. Vi slipper inn billige mål og det er tungt å svelge. Dette kommer til å sitte i litt, sier Tor Ole Skullerud, Godsets ferske trener, til NRK etter kampen.

Skullerud er opprinnelig fra Kongsvinger og har spilt for klubben.

Portugiseren Pimenta fikk gode skussmål av Godsets utviklingssjef Haakon Lunov og ble hentet til Hønefoss i 2011. De har nemlig studert sammen i England, og Pimenta har vært gjestetrener på feltet for Strømsgodset fra 2011 da Ronny Deila styrte klubben.

Les også

Mourinho nærmer seg tre millioner kroner i bøter

Godset startet best

Favoritten Strømsgodset tok tak i kampen på det gamle gresset på et nesten fullsatt Marienlyst. I løpet av de første 25 minuttene hadde laget flere nesten-sjanser, men Kongsvinger ønsket å gå helt til cupfinalen som en Askeladd. Portugisiske Luis Berkemeier Pimentas menn ga alt de hadde.

De røde hedmarkingene ville ha straffe etter 30 minutter på grunn av det de mente var en hands på Jakob Glesnes, men dommer Tommy Skjerven sa korrekt nei. Dermed ble det kun med hjørnespark. Et hjørnespark som endte med at samme Glesnes holdt på å sleive ballen i eget mål, men igjen endte det kun med corner.

Kongsvinger strammet seg opp og hang langt bedre med det siste kvarteret av omgangen, men de store sjansene uteble. Den eneste store muligheten før pause hadde Marcus Pedersen for Godset, men den sløste han vekk på et totalt mislykket volleyforsøk.

Les også

Svensk ekspert reagerer etter Johaug-intervju: – Det er skummelt

Strålende scoring – Godset svarte

Etteren intensiv start på andre omgang tok Kongsvinger ledelsen på Mairenlyst. Fredrik Mani Pålerud satte en vakker assist fra Harald Holter gjennom beina på Espen Bugge Pettersen og jublet villt foran egne supportere .

Den ferske Strømsgodset-sjefen Tor Ole Skullerud ser betenkt ut under møtet med Kongsvinger.

Drøyt ti minutter senere kom 1-1-utligningen alt. Kristoffer Tokstad fikk to muligheter. Det første skuddet var svakt og ble blokkert. Returen tok han på brystkassen og klinket inn i nettmaskene. Minuttet senere var Adam Güven tære på for Kongsvinger med et volleyforsøk som gikk like over.

JOHAUG:

Les også

«Jeg har forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annet å si.»

Slo tilbake

72 minutter sto på kampuret da Pimenta og Kongsvinger tok tilbake ledelsen på en dødball etter en klabb-og-babb-scoring av Ørjan Røyrane som fikk pirket ballen over streken med kneet fra en meter. Først hadde Adrian Ovlien en kjempebom, som endte opp som en strålende assist.

Kongsvinger-sjef Luis Pimenta var ivrig på sidelinjen.

Nana var nære på for drammenserne etter 82 minutter, men headet innlegget til Jonathan Parr en meter over foran Godsetunionen.

Dermed er Strømsgodsets drøm om å kopiere cupgullet fra 2010 borte. Hjemmelaget hadde et overtak i sluttminuttene, men Kongsvinger holdt ut og skal til Ullevaal for første gang for å spille NM-finale.

Sist et 1. divisjonslag var i cupfinalen var i 2012. Da vant Hødd på straffer mot eliteserielaget Tromsø. I 2010 tapte 1. divisjonslaget Follo 0-2 for nettopp Strømsgodset. I 2007 tapte det daværende 1. divisjonslaget Haugesund 0-2 mot Lillestrøm.

Kongsvinger hadde sin storhetstid på 90-tallet, og var blant annet med i UEFA-cupen i 1993 hvor de spilte uavgjort hjemme mot den italienske giganten Juventus, men røyk ut i returoppgjøret i Torino.

Les også

  1. Han var banens store spiller. Likevel irriterte Konradsen seg etter kampen.

  2. Diomande risikerer straff etter slag

  3. Opdal om sønnens ulykke: – Bilen traff ham og han snurret bakover

  4. Ferguson tror Liverpool kan vinne ligaen: – Klopp har gjort en veldig god jobb

  5. Topptrener siktet for mishandling av egne barn

  6. «I idrettens brutale domstol hjelper det ikke å ha null skyld»

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Kongsvinger IL
  3. Strømsgodset IF