Fotball

Stygge scener da Hibs vant cupen

Overlykkelige fans ødela litt av gleden over klubbens første cuptittel på 114 år.

Overlykkelige Hibernian-fans etter cupseieren.

Ridende politi måtte gjenopprette orden etter at tilhengere av begge lag stormet banen og begynte å slåss. Hibernian-tilhengerne fikk det meste av skylden.

Pokaloverrekkelsen ble forsinket en halv time, og Rangers-spillerne våget ikke å gå opp for å hente tapermedaljene sine.

Hibernian greide ikke å slå følge med Rangers opp fra mesterskapsserien, og tapte i mars ligacupfinalen, men Edinburgh-klubben revansjerte seg med sin første cuptittel siden 1902. Lagkaptein David Gray ble matchvinner da han nikket et hjørnespark i mål to minutter på overtid.

Inntil da var Anthony Stokes den store Hibs-helten. Han var et angrep alene og hadde tosifret antall avslutninger på mål. To av dem havnet i nettet, og det holdt Hibernian inne i kampen.

— Jeg har drømt om dette øyeblikket i flere uker. Spillerne var fantastiske i dag. De har fått en del smeller, og har ikke hatt mye flaks. Dette fortjente de, jublet Hibs-manager Alan Stubbs.

— Scenene etter kampen var skuffende, men det tar ikke fra oss tilfredsstillelsen over det vi har oppnådd, la han til.

Celtic-mann herjet

Stokes, som er innleid fra Celtic, ga Rangers den første nesestyveren etter to spilte minutter, da han ble spilt fram på siden og skrudde ballen i lengste hjørne.

Rangers, som slo ut erkerival Celtic i semifinalen og bidro til Ronny Deilas avgang som Celtic-manager, brukte en snau halvtime på å utligne. Kenny Miller nikket et innlegg fra James Tavernier i nettet. Det var lagets første avslutning på mål.

Lagene hadde hver sin avslutning i målstolpene før Rangers tok ledelsen i det 64. minutt. Andy Halliday prøvde et skudd fra langt hold, og ballen suste inn forbi Hibs-keeper Conrad Logan.

Det så ut til å bli vinnermålet inntil Rangers viste sin sårbarhet på dødballer. Laget forsvarte seg elendig på et hjørnespark i det 80. minutt, og Stokes nikket ballen i mål til 2-2. ## Corner avgjorde

Rett etterpå kom Gunnarsson inn for Paul Hanlon, da det så ut til å gå mot ekstraomganger på Hampden Park. Men begge lag jaget et vinnermål, og i annet tilleggsminutt var det Hibs som lyktes.

Igjen viste Rangers store defensive svakheter på et hjørnespark, og Gray nådde ballen med hodet. Resten er klubbhistorie for Hibernian. Begge dødballservene kom fra innbytter Liam Hendersons fot.

Etter sluttsignalet stormet tilhengere av begge lag banen, og stygge scener ødela litt av gleden over en finaleklassiker.

— Vi er sjokkert over den skammelige oppførselen til Hibs-tilhengere etter sluttsignalet. Spillere og ledere fra Rangers ble antastet av personer som stormet banen, og for vår sikkerhets skyld kunne vi ikke vende tilbake til medaljeoverrekkelsen, heter det i en uttalelse fra Rangers.

Gunnarsson og hans lagkamerater var selvsagt oppe for å hente både pokalen og sine medaljer. Den norske backen er i klubben på en leieavtale fra Vålerenga. (©NTB)

Les mer om

  1. Internasjonal fotball