Fotball

Ti tips for et perfekt Norway Cup

Aftenposten har laget en liste over tingene du bør gjøre under Norway Cup-uka.

NORWAY CUP ER I GANG: Lørdag startet Norway Cup, verdens største cup, på Ekebergsletta. Foto: NTB Scanpix

 • Marthe Ihle

Norway Cup er verdens største fotballturnering for barn og unge med 2199 påmeldte lag og 32 000 deltakere. Iblant kan det være godt å få en pause. Her har Aftenposten satt ned ti tips til foreldre og barn som ønsker å få tankene over på noe annet en fotball:

1. Slik kommer du deg enklest fra Ekebergsletta til sentrum — og opp igjen:

Det enkleste er å ta 74-bussen fra Ekeberg Camping til Jernbanetorget. Derfra har du alle muligheter til å ta deg rundt i byen. Bussen går hvert kvarter, og bruker 18 minutter til Jernbanetorget. Men enda raskere er det å ta trikken fra Jomfrubråten, et par minutters gange fra Ekebergsletta. I tillegg anbefales det å ta T-banen fra Karlsrud.

For full oversikt kan du laste ned Ruter-appen på mobilen. Da får du lett oversikt, og kan finne den ruten som passer for deg akkurat når du trenger det.

Som Norway Cup-deltaker kan du kjøre offentlig transport så mye du vil, helt gratis. For andre: Husk å kjøpe billett!

 • Oslobys oversikt: Slik kommer du deg til Ekebergsletta

2. Oslos heteste badeplass:

I sentrum ligger Sørenga sjøbad, kanskje den heteste badeplassen i byen for tiden. Dit kommer du enkelt ved å ta deg til over broen fra Operaen. Badeanlegget åpnet i juni 2015, og har både et basseng og et barnebasseng, og mulighet for å både bade og ligge og sole seg ut mot havet.

Ellers er Huk byens ubestridte favoritt som badestrand. Det er imidlertid en litt lengre reiserute da det ligger lengst syd på Bygdøy, men kan være vel verdt reisen.

POPULÆRT: Sørenga Sjøbad har blitt et populært badested i Oslo.

Ellers har Norway Cup avtaler med både Tøyenbadet og Frognerbadet, som er populære badesteder i Oslo.

3. Noe for foreldrene: Vær turister!

Oslo har mye å by på. På toppen av Tripadvisors liste ligger Vigelandsmuseet. Ta deg en rundtur i den vakre parken og beundre statuene laget av Gustav Vigeland. Som Norway Cup-deltaker har man gratis inngang til flere severdigheter i Oslo, Vigelandsmuseet er blant dem.

Ellers er det mange museer som er verdt et besøk: Nobels Fredssenter, Astrup Fearnley Museet, Kon Tiki-museet, Frammuseet og Norges Hjemmefrontmuseum står alle på listen. Full oversikt finner du på Norway Cups hjemmesider.

Når sulten melder seg, hvorfor ikke stikke innom Mathallen ved Vulkan? Stedet har omtrent 30 matbutikker, serveringssteder og andre butikker der du kan handle mat og sette deg i hjertet av bygget og nyte den.

4. Oslos beste pizza og burger:

Ved en tur ned til sentrum har dere flere muligheter til gode matopplevelser. Oslobys lesere har kåret pizzaen på Lofthus Samvirkelag ved Alexander Kiellands plass til byens beste. Hvis du aller helst vil holde deg i kjernen av byen, er Hells Kitchen på Youngstorget også verdt et besøk.

Er det burger som frister, er Illegal Burger ved Youngstorget kåret til byens beste av Oslobys lesere. Lokalet er dog lite — men det er mulig å ta med. Ellers er Kverneriet på Majorstuen et alternativ.

5. Her er byens beste shoppingsteder:

Alle kjenner Oslo City, kjøpesenteret som ligger i sentrum og har alskens butikker. Men visste du at bare en kort tur med trikken, så har du vel så bra - og kanskje enda bedre - shoppingmuligheter?

Med en 20 minutters tur med 12- eller 13-trikken kommer du til Storo - med kort gangavstand til Storo Storsenter, med 130 butikker fordelt på 56 000 kvadratmeter.

Er du ikke interessert i å dra så langt, hopp av trikken på Nybrua nederst på Grünerløkka. Ta en avstikker inn i Markveien, og der ligger butikkene på rekke og rad, som et spennende og litt annerledes shoppingstrøk uten de vanlige kjedebutikkene. Vel verdt et besøk.

6. En opplevelse utenom det vanlige:

Klatreparker har blitt en populær attraksjon rundt om i landet. I Oslo finnes det to.

Den ene heter Oslo Sommerpark, og ligger på Tryvann. Der kan du svinge deg i trærne i naturskjønne omgivelser. Parken skriver selv på sine hjemmesider at det er en av de største og flotteste klatreparkene i Norden, og det finnes løyper både for voksne og barn. Ta T-banelinje 1 retning Frognerseteren.

Den andre er Oslo Klatrepark, som er å finne ved Bånkall gård øverst i Groruddalen. På sine hjemmesider skriver klatreparken at de har over 70 elementer fordelt på åtte spennende løyper.

7. Se storlag i aksjon:

Vi regner med at de fleste Norway Cup-deltakerne naturlig nok er fotballinteresserte. Hva er da bedre enn å se to av Europas storlag i aksjon på Ullevaal stadion? Fredag 5. august gjester nemlig Tottenham og Inter byen for en vennskapskamp i sesongoppkjøringen. I tillegg kjøres det et tilbud for lag og organisasjoner som kjøper flere enn ti billetter.

GJESTER OSLO: Harry Kane og Tottenham. Foto: Reuters

Billetter kjøpes gjennom ticketmaster.no.

Ellers møtes Vålerenga og Molde til dyst på Ullevaal stadion mandag 1. august klokken 19.00. 8. En skikkelig konsertopplevelse:

Oslo har mange kulturopplevelser å by på, også fra scenen. Mest spektakulært er trolig Kraftwerks 3D-oppvisning på Den Norske Opera og Ballett.

Men ellers er det flere godbiter det kan være verdt å få med seg under Norway Cup-uken. Fredag spiller Patti Smith i Oslo Konserthus, og lørdag spiller publikumsfavoritten Lars Winnerbäck på Under Festningen, som er en ny utendørsarena i Oslo.

9. Ekebergsletta har masse å by på:

Man trenger faktisk slett ikke dra så langt for å oppleve noe gøy under Norway Cup. På Ekebergsletta finnes det attraksjoner av alle slag.

På Ekebergsletta finnes det et tivoli, som har en fantastisk utsikt over byen. I tillegg er det nytt av året at Norway Cup arrangerer et diskotek fra mandag til torsdag, som er åpent fra 18.00 til klokken 22.00. I tillegg er Rema 1000 ny hovedsponsor for turneringen, og har et såkalt "Matland" på Ekebergsletta, der man kan kjøpe mat fra hele verden.

— I tillegg er alle våre sponsorer giret på å lage mest mulig moro for barna, og alt er gratis. Det blir mange arrangementer, sier Norway Cups pressesjef, Lucy Thoresen.

10. Pass på verdisakene!

På Norway Cups hjemmesider informerer politiet om at det hvert år skjer tyverier under Norway Cup, både fra kamparenaene og steder der deltakerne bor. Derfor har de laget en huskeliste, der de oppfordrer til blant annet å tenke over hvilke verdisaker du tar med deg og at disse ikke bør ligge igjen i tomme klasserom, selv når rommet er låst. I tillegg bør lommeboken oppbevares i en sikker lomme, og ha minst mulig kontanter i den. Og si alltid ifra til en voksen dersom du opplever noe ubehagelig!

Politiet sier også at tyverier ikke er noe stort problem - men det er vondt å bli rammet. Det finnes en egen politistasjon på sletta.

 1. Les også

  Kyvåg: - Jeg er vettskremt for at Norway Cup skal skades

 2. Les også

  Kyvåg får ikke fortsette som Norway Cup-sjef

 3. Les også

  Dette treet er en hyllest til 22. juli-ofrene. Nå er det vandalisert.

Les mer om

 1. Norway Cup

Relevante artikler

 1. OSLO

  Norway Cup sparkes i gang i helgen - slik kommer du deg dit

 2. FOTBALL

  Stor Norway Cup-guide: Tips, triks og tabbene du må unngå

 3. OSLO

  Norway Cup ER faktisk størst i verden. På en måte.

 4. BYLIV

  Skal du være turist i Oslo? Dropp Karl Johans gate.

 5. OSLO

  Nye Norway Cup klar til avspark

 6. OSLO

  Dobbelt så dyrt å delta på Norway Cup i år