Én ting ville Nilsen være sikker på før han sa ja

Brann-treneren har ett ufravikelig krav til nye spillere som skal hentes til klubben.

GLEDER SEG: - Brann er en stor klubb i Skandinavia. Det handler om å si ja når man får en slik sjanse. Hvis man ikke sier ja til noe slikt som Brann, så vet jeg ikke hva man ser etter som spiller, sier angriper Mads Hvilsom (til venstre). Den nye backen Dani Hatakka til høyre.

BRANN STADION: — Vi har sjekket ut at de står for en meget sterk treningskultur og at de jobber hardt. Det var viktig for oss, sier Lars Arne Nilsen, trener i Brann.

Den tiden Brann hentet spillere som liker å være sist ut på treningsfeltet og først inn i garderoben hver dag er over. I alle fall under nåværende regime. Brann-trener Nilsen er tydelig på at han ikke vil ha spillere som ikke er villige til å gi absolutt alt på trening.

Det gjelder også danske Mads Hvilsom og finske Dani Hatakka som ble klare for Brann fredag.

Hatakka kommer gratis fra finske KuPS og har signert en treårskontrakt med Brann. Hvilsom er på lån fra Eintracht Braunschweig (2. Bundesliga) frem til sommeren 2017, men Brann har opsjon på å kjøpe ham. Brann henter og lønner begge to ved hjelp av egne midler.

— Dette er spillere som skal bidra til treningskulturen vår. De er typer som bygger garderobe og står for en støyt, sier Nilsen.

Les også

Dansk spiss og finsk forsvarer klar for Brann

Slått av Pusic

Brann-speider Lars Tjærnås har sett både Hvilsom og Hatakka live og har analysert dem nøye.

— Vi er veldig trygge på personlighet, holdning til det å være toppidrettsutøver og evne til å bidra positivt i gruppen. Vi håper at det skal gjøre at de gjør laget og treningshverdagen bedre, sier Tjærnås.

Hvilsom markerte seg med en knallsterk sesong i Danmark for Hobro i 2014/15 da han scoret 16 mål og bare ble slått av Martin Pusic (17 mål) på toppscorerlisten. Den sesongen sendte ham til tyske Eintracht Braunschweig, men der floppet han, noe som gjorde det mulig for Brann å hente spilleren. Hvilsom kan være både spiss og kant.

- Er dette en spiss på Marcus Pedersen-nivå, Nilsen?

— Han er en annen type, men det er altså ikke mer enn et år siden han nesten var toppscorer i Danmark, sier Brann-treneren.

Brann har over tid jaktet målrettet på en kraftspiss. Hvilsom er 1,88 meter ifølge nettstedet Transfermarkt. Likevel er det ikke en endimensjonal duellspiss Brann regner med å ha sikret seg.

— Jeg er ikke en targetspiss på to meter som bare står i ro i 16-meteren, jeg liker å være en bevegelig spiss. Jeg scoret mine mål i Danmark på ganske forskjellig vis, sier Hvilsom.

Les også

Brann-talent måtte opereres igjen

3-5-2/4-3-3

Hatakka, som først hørte om interessen fra Brann i september, har en sterk sesong bak seg i Finland, men ønsket å ta steget videre. Hatakka kan være både back og stopper, men er først og fremst høyre back.

— Da muligheten i Brann dukket opp, nølte jeg ikke, sier Hatakka.

Branns sportssjef Rune Soltvedt sier han selvsagt ser etter folk som kan fylle konkrete roller, men ser det som positivt om spillere kan bekle flere posisjoner.

— Jeg ønsker å bygge en stall som gir Lars Arne (Nilsen) flere muligheter, for eksempel det å kunne spille både 4-3-3 og 3-5-2. Vi kan ikke bare spille vårt spill hele tiden, av og til må du tilpasse deg motstanderen, og da må vi ha forutsetninger for å variere, sier Soltvedt. Han antyder flere nye spillere til Brann før sesongen.

Å hente nye var nødvendig, sier trener Nilsen.

— Uten forsterkninger hadde det vært tynt, sier Brann-treneren.

Les også

Brann skriker etter nye spillere

Taktiske manøvrer

Det er utvilsomt Hvilsom som er den mest kostbare og stjernepregede signeringen av de to spillerne Brann hentet fredag. Sportssjef Soltvedt roser spillerens agenter og den bergensbaserte agenten Stig Lillejord for at Hvilsom nå er Brann-spiller, da han presenterte sine nye ervervelser fredag.

— Hvilsom var en nesten umulig spiller å hente for Brann. Overgangen hadde ikke skjedd om ikke jeg hadde gjort noen taktiske manøvrer, sier Lillejord.

— Mads (Hvilsom) hadde en fantastisk sesong i Hobro som gjorde at han ble solgt til Tyskland. Så ble det lite spilletid i Eintracht Braunschweig. Mads er typen som liker å ta kampen, men det er noe med å ikke gjøre det hvis det er urealistisk å få spille. Derfor ble det Brann, sier Brian Steen Nielsen, Hvilsoms agent og dansk tidligere landslagsspiller.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering